Zirai İlaç Atıklarının Bayramiç Barajına Atılmasının Önüne Geçilecek
“Bayramiç İlçesinde kullanılmış Zirai İlaç Atıklarının Toplanarak Bertaraf Edilmesi Projesi” hayata geçiriliyor. Çalışmalar kapsamında Bayramiç Baraj Gölü Havzasında bulunan Bayramiç İlçe Merkezi, Akçakıl, Çavuşlu, Evciler, Külcüler, Üzümlü, Yeşilköy, Çırpılar, Tongurlu, Sarıot, Karaköy, Gedik, Mollahasanlar köylerinde zirai ilaç atıklarının toplanması amacıyla alınan 90 tane konteynerin törenle dağıtımı yapıldı.
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, Tarım Alanlarında kullanılan zirai ilaçların boş ambalajlarının, gelişi güzel çevreye atılıp Bayramiç Baraj gölünde kirliliğe yol açmasını önlemek amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Çanakkale İl Özel İdaresi, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bayramiç Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen “Bayramiç İlçesinde kullanılmış Zirai İlaç Atıklarının Toplanarak Bertaraf Edilmesi Projesi” kapsamında Bayramiç Baraj Gölü Havzasında yerleşim yerlerine 90 tane konteyner dağıtıldı. Konteynerlerin dağım törenine Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yrd. Muzaffer Dağlar, Bayramiç Belediye Başkanı Sadettin Arslan, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri ve Köy Muhtarları katıldı.
“Kırsalda yaşayan insanımızın da bir sorunu”
Konteyner dağıtım töreninde bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Çevre bilinci her geçen gün artmakta. Büyük kentlerde yaşayan insanların sorunu değil, kırsalda yaşayan insanımızın da bir sorunu haline geldi. Biz daha temiz bir havada, daha düzgün bir ekolojik sistem de kimyasalların çok fazla olmadığı ortamlarda yaşayarak sağlığımızı özellikle ön plan da tutabilmek için sağlığımızı koruyabilmemiz için yine doğayı kirletmeden her tür üretimi yapabilmemiz lazım. Bayramiç İlçemizde özellikle elma üretiminde yoğun ilaçlama yapılmaktadır. Köylerde ilaçlar hazırlandıktan sonra boş ambalajlar doğaya atılmaktadır. Bu ambalajlar yağmur suları ile dereler vasıtasıyla İçme suyu amacıyla kullanılan Bayramiç Barajına taşınmaktadır. Bu hem insan sağlığını tehdit etmekte, hem de görüntü açısından çevre kirliliğine neden olmaktadır.
İşte bu tür olumsuzlukları ortamdan kaldırmak için bu projeyi hayata geçirdik. Bu gün burada projenin bir parçası olan konteynerlerin dağıtımını yapacağız. 12 köyümüz ve 4 tane Bayramiç’in Mahallesi olmak üzere 16 tane yerleşim birimimizde bu konteynerleri köylerimizin bitkisel üretim veya meyve bahçeleri ve meyve üretimini de göz önünde bulundurarak çiftçi sayısını da göz önünde bulundurarak bir taksimat yaptık. Bu yerleşim yerlerinde atıkların toplanması veya atıklarla ilgili uyulması gereken konuların neler olduğu herkesin üzerine neler düştüğü hangi görevleri üstlenmesi gerektiği konusunda biz 7 defa eğitim yaptık. Bundan sonra da bu atıkları nasıl toplayacağız. Nelere dikkat edeceğiz. Nerelerde nasıl çalışmamız gerekiyor bunları sizlere anlatacağız.
Peki; bu mevzuat, kanun bunu neden bu kadar irdeliyor. 1. derecede ekolojik sistemdeki canlıların varlığı, birbiriyle olan ilişkisi, üretmiş olduğumuz meyvelerin insan sağlığına zararlı olması toprağı canlıyı korumamız daha ziyade kendi sağlığımız, geleceğimiz, çocuklarımızı korumamız için mevzuat bu kadar kimyasal atıkların bertarafında, kullanılmasında büyük hassasiyet gösteriyor. Biz bunların tümünü göz önünde bulundurarak böyle bir proje hazırladık. Bu proje belki de gelecekte yapacağımız çevresel zararlıları koruma, insan sağlığını koruma, geleceğimizi koruma gibi projelerin bir başlangıcı olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun.”
Bayramiç Belediye Başkanı Sadettin Arslan da yaptığı konuşmada, “Bu çözülmesi gereken çok önemli bir sorundu. Bu sorunu çözmek adına attığımız ilk adım. İnşallah bunun arkası gelecek. Biz Bayramiç olarak temiz havamız, temiz suyumuz çok değerli elmamız, şeftalimiz var. Bu değerlerle övünüyoruz. Bu övündüğümüz değerleri koruyup kollamamız lazım. İş te bu proje koruyup kollamanın başlangıcıdır. Ben Tarım İl Müdürümüze, İl Özel İdaremize ve paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Programın sonunda; Proje kapsamında alınan 90 tane konteynerin, köy muhtarlarına teslim yapılarak tören sona erdi.
15-16 ton zirai ilaç ambalajının toplanması bekleniyor
Proje ile köylerde bulunan konteynerlerde biriken ambalaj atıkları belirli aralıklar ile Bayramiç Belediyesi tarafından İlçe Merkezinde kurulacak olan toplama merkezine getirilecek, burada biriken atıklar ise uygun, lisanslı araçlar ile imha noktasına gönderilecek.
Proje ile bir üretim sezonunda yaklaşık olarak 15-16 ton zirai ilaç ambalajının toplanması bekleniyor. Toplanan zirai ilaç ambalajlarının uygun metotlarla imhası sağlanarak; çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin giderilmesi amaçlanmakta.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...