Korfmann Kütüphanesi, Pınar Yolaçan’ı Ağırladı
21 Şubat 2020
Pınar Yolaçan’ın, 2008 yılında Çanakkale’de ürettiği ve 2018’de 6. Çanakkale Bienali kapsamında Troya Müzesi’nde sergilenen IDA adlı eseri, Korfmann Kütüphanesi’nde sergilenmeye başladı. Bu vesileyle Pınar Yolaçan 18 Şubat Salı günü Korfmann Kütüphanesi’nde bir sanatçı konuşması gerçekleştirdi.
Amerika’da önce moda, ardından görsel sanatlar eğitimi alan Pınar Yolaçan, ilk üretimlerinden itibaren kadın bedeni ve imgesi üzerine yoğunlaşan fotoğraf serileri ve videolar üretiyor. Sanatçı Korfmann Kütüphanesi’ndeki sunumunda, Çanakkale’nin ve Anadolu coğrafyasının arkeolojik birikiminden esinle ürettiği İda ve Ana Tanrıça serileri üzerine ayrıntılı bir sunum yaptı. Afrodisias ve Troya mitolojisi, Mezapotamya ve Anadolu’nun neolitik öncesi kültürleri ve soyutlamaları, anne kültü ve bereket tanrıçası betimlemeleri gibi görsel malzemelerle nasıl ilişki kurduğunu ve bunları üretimlerine nasıl yansıttığını örneklendirdiği sunumda, güzellik ve estetiğe dair kuralların her dönemde ve her coğrafyada nasıl farklılık gösterdiği, hakim olan normların dışında kalan bedenlerin nasıl dışlandığı, kadınların bu toplumsal normların etkisi altında nasıl göründükleri ile ilgili algılarının nasıl biçimlendiği gibi soruları, sanat tarihi ve günümüz sanatından örnekler üzerinden ele aldı.
Pınar Yolaçan’ın Korfmann Kütüphanesi’nde sergilenmeye başlayan IDA serisi hakkında bilgi notu:
“İda Çanakkale’de çekildi. Bu proje için Çanakkale çevresindeki 12 köyden 113 kadın ile görüştüm ve 25 kadını fotoğrafladım. Bu köyler Eski Troya şehrinin sınırları içerisinde yer alıyor (Yukarıköy, Elmacık, Denizgöründü, Akpınar, Çaldağ, Kurşunlu, Mollasanlar, Tevfikiye, Yapıldak, Çetmi, Akköy, Koşuburnu). Yine Troya sınırları içerisinde kalan ve mitolojide dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olarak geçen Kaz Dağlarındaki köyleri de ziyaret ettim. Proje ismini bu dağın Ana Tanrıça anlamına gelen mitolojik adından alıyor.
Bu seride Afrodisias’ta gördüğüm, meyve halatları ile süslenmiş kadınları tasvir eden mermer duvar frizlerinden ilham aldım. Afrodisias’da üretilerek Roma İmparatorluğu’nun her köşesine gönderilen sanat eserlerinin, yani, Roma heykel geleneği ve Batı sanat tarihinin temellerini atan, estetik ve güzellik göreneğini oluşturan suretler, bizzat bu coğrafyada yaşayan kadınların yüzleriydi.”
1981 yılında Ankara’da doğan Pınar Yolaçan, New York’ta yaşıyor ve çalışıyor.
Yolaçan, Central Saint Martins College’da moda, Chelsea School of Art’ta Medya-Güzel Sanatlar eğitiminin ardından 2004 yılında Cooper Union’dan sanat diploması aldı. Rivington Arms Gallery (New York), Yapı Kredi Kazım Taşkent Galerisi (İstanbul), Finnish Museum of Photography (Helsinki) ve Center for Contemporary Art’da (Lagos) kişisel sergiler açan sanatçının katıldığı kurumsal grup sergilerinden bazıları şöyledir: State of the Art Photography, NRW-Forum (Dusseldorf), Vanitas; Fashion and Art, Bass Museum of Art (Miami), Rites of Spring, Contemporary Art Museum (Houston), The Third ICP Triennial of Photography and Video, International Center of Photography (New York), Istanbul Next Wave: Istanbul Modern Collection at Martin-Gropius-Bau (Berlin), Greater New York, MoMA PS1 (New York), Second Changjiang Photography and Video Biennial, Chongqing Changjiang Museum of Contemporary Art (Chongqing), Expanded Geographies, Lianzhou Photo Festival 2015 (Lianzhou)… Yolaçan’ın eserleri ayrıca The J.Paul Getty Museum (Los Angeles), Museum of Fine Art (Boston), KIASMA Museum of Contemporary Art (Helsinki) ve International Center of Photography (New York) gibi kurumların kalıcı koleksiyonlarında yer almaktadır.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...