“Yeni Yılda Sevdiklerimizle Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz”

28 Aralık 2013

29 Aralık 2013 Pazar günü Türkiye’nin 81 ilinde “Yeni Yılda Sevdiklerimizle Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz” sloganıyla yürüyüş etkinliği düzenlenecek. Saat 12.00’de Çanakkale Şehir Stadyumu önünden başlayacak yürüyüş Valilik binası karşısında bulunan Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında sona erecek.

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yürüyüş etkinliğiyle ilgili yapılan açıklamada “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında 2014 yılının “Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” ilan edildiği belirtilerek obezite hakkında bilgilendirmede bulunuldu ve yapılacak yürüyüş etkinliğinin herkesin katılımına açık olduğu belirtildi:

Obezite; Besinlerle alınan enerjinin(kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasının (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Obeziteyi etkileyen faktörlerin başında yemek yeme alışkanlıkları gelmektedir. Yine obezitenin yaşla orantılı olarak arttığı gözlenmiştir. Kadınlarda vücutlarındaki yağ oranı daha fazla olduğu için erkeklere oranla obezite daha fazla görülmektedir. Kişilerin yaşam tarzı, hareket azlığı, televizyon ve bilgisayar karşısında fazla vakit geçirme, ulaşımın daha hızlı ve zahmetsiz sağlandığı araçların tercih edilmesi gibi sebepler günümüzün en yaygın ve tehlikeli sağlık problemi olan obeziteyi tetiklemektedir. Obezite yaşam kalitesinde düşüş, ekonomik kayıplar, iş gücü kayıplarını da beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda obezite toplumun iş gücü verimliliğinin azalması, sosyal güvenlik ve sağlık giderlerinin artışı nedeniyle toplumsal açıdan da giderek artan ağır bir yüktür. Dünya Sağlık Örgütü ve diğer obeziteye yönelik çalışan örgüt ve sivil toplum kuruluşlarının amacı; obezitenin bir sağlık problemi olarak kabul edilmesi ve tedavisinin sağlanmasıdır. Yine toplum bilinçlendirme çalışmaları ile obezitenin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.     
Obezitenin meydana gelmesinde bir diğer önemli husus da fiziksel aktivite yetersizliğidir.

Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır.

Düzenli fiziksel aktivitenin, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanısıra toplumda sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı açıkça bilinmektedir.

Sağlık Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir.

Fiziksel aktivitenin sağlık açısından yararlarını şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması,
  • Kas – eklem kontrolünü arttırarak dengenin sağlanması,
  • İskelet yapısının düzgünlüğünün korunması,
  • Yorgunluğun azaltılması,
  • Kalp ritminin düzenlenmesi,
  • Damar direncini azaltarak kan basıncının düzenlenmesi,
  • Vücudun su, tuz, mineral kullanımının dengelenmesi,
  • Metabolizmayı hızlandırmak ve kilo alımının önlenmesi.
  • Bireylerin kendini iyi hissetmesini sağlaması ve mutluluk oluşturması,
  • Depresyon ve kaygı bozukluğu riskini azaltması,
  • Denge reaksiyonlarının gelişmesi ile yaşlılıkta sık görülen düşmelerin önlenmesi
  • Yüksek kan kolesterol düzeyini etkileyerek damar hastalıkları riskini azaltması,  kan şekerinin düzenlenmesi,

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite  solunum veya kalp  atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren aktivitedir.(Örneğin:tempolu yürüyüş-saatte yaklaşık 5 km). 5-17 yaş grubu için ise kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika Orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir.

Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.

  • Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir ?iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz.
  • Belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.
  • Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz.
  • Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Ayrıca;

  • Mobil telefon görüşmelerinin yürüyerek yapılması,
  • Televizyon kumandalarının kullanılmaması,
  • Yakın mesafeler için araç kullanımaması,
  • Çocukların dans ve sokak oyunları gibi aktivitelere teşvik edilmesi,
  • Çocuklarla beraber ebeveynlerin 20 kez zıplamaları,
  • Alışveriş merkezlerinde asansör ve yürüyen merdivenlerin kullanılmaması, merdivenlerin tercih edilmesi yapılacak olan aktiviteler arasında yer alır.

“Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında 2014 Yılı “Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” ilan edilmiş olup, bunun başlangıcı olarak Sayın Valimiz Ahmet Çınar’ın katılımlarıyla, 29 Aralık 2013 Pazar günü 81 İl ile birlikte İlimizde saat 12.00’de Çanakkale Şehir Stadyumu önünden başlatılıp, Valilik binası karşısında (Çağlar Kaynak Basketbol Sahası) sona erecek olan “Sevdiklerimizle Sağlığa Yürüyoruz” temalı yürüyüş etkinliği düzenlenecek olup programa tüm halkımız davetlidir.

Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.
ÇANAKKALE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir