Vali Çınar, Kanal 24’te 100. Yıl Hazırlıklarıyla İlgili Açıklamalarda Bulundu

21 Aralık 2014

Kanal 24’te canlı olarak yayınlanan Moderatör programına konuk olan Vali Ahmet Çınar, 100. yıl hazırlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çanakkale Savaşları Zaferi’nin 100. yıl dönümü ve bu kapsamda yapılan hazırlıklarla ilgili soruları yanıtlayan Vali Ahmet Çınar, şunları kaydetti:

“Bütün milletimiz adına çok heyecanlı gururlu ve onurluyuz. Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünü kutlayacağız. Osmanlı o dönem dokuz farklı cephede savaştı. Bunlardan en şanlı zafer Çanakkale Zaferi olmuştur. İnsanlık tarihinin en büyük savaşlarından bir tanesi Çanakkale’de yaşanmıştır. Yine insanlık tarihinin en büyük zaferlerinden bir tanesini ecdadımız kazanmıştır. Bizlere yeni nesillere, istikbalimize, devletimizin ebediyen yaşamasına sebep olacak bu hediyeyi verdiler, dolayısıyla onlara minnettarız. Anneler babalar canlarından kıymetli evlatlarını verdiler bu savaş için, savaşan gazilerimiz şehitlerimiz bir insanın verebileceği en kıymetli şeyi, canlarını feda ettiler. Dolayısıyla bunun bilinciyle 100.yılda Çanakkale Zaferi’nin, gazilerimizin şehitlerimizin ve bütün ecdadımızın aziz hatıralarına layık bir şekilde kutlamak istiyoruz bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor.
Mehmet Akif Ersoy’un şiiri bütün tarihi, bütün hakikati çok yönlü özetliyor. Çok dahiyane bir söz ve tabiî ki milli şairimize bu yakışır. Çanakkale Savaşı için çok şey söyledi. O dönemin sömürge bölgelerinden Hindistan’dan, Afrika’dan savaşa neden geldiklerini dahi bilmeyen insanlar kandırılarak bu savaşa getirildiler. Müslüman olmayanlara, Türklerin barbar oldukları dünya için tehlike teşkil ettikleri söylendi. Müslüman olanlara da ‘halife zor durumda onu kurtarmaya gidiyoruz’ dendi. Ancak neticede bu savaş büyük bir zaferle kazanıldı. Çanakkale Savaşı; deniz, kara, hava savaşlarının topyekûn çok yoğun yaşandığı müstesna bir savaş, bu yönüyle de harp tarihine geçmiştir. Harp tarihinde ders olarak okutulan çok önemli bir savaştır.
Gençlerimizin yeni nesillerimizin hissiyatına bilgisine bilincine etki edecek etkinlikler yapmamız kutlama şekli geliştirmemiz gerekiyor. Valilik adına ilk olarak bütün kurum ve kuruluşlara, belediyelere, valiliklere, üniversitelere meslek örgütlerine birer mektup yazdık.
Çanakkale’nin hepimizin şehri olduğunu, manevi başkentimiz olduğunu, her köyden her kentten neredeyse Çanakkale’de bir gazinin bir şehidin olduğunu ifade ettik. Dolayısıyla hepimizin yüreğinin bu şehirde attığını 100. yıl anma törenlerinin şanına uygun yapılmasının hepimiz sorumluluğunda olduğunu ifade ettik. İsteyenlerin kendi projelerini yapıp getirebileceklerini, ya da var olan projelere katkı sağlayabileceklerini belirttik. Geri dönüşler oldu olmaya da devam ediyor. 100.yıl hazırlıkları kapsamında Valilik olarak 2015 Koordinasyon Merkezi kurduk.
Bir yazılım gerçekleştirerek hem internet ortamından hem de yapılacak sunumlarla projesi olanların bize ulaşmasını sağladık. Bir kurul oluşturduk ve ağ üzerinden bir puanlama sistemi geliştirdik bu sayede bugüne kadar 400 proje başvurusu yapıldı. Bunlardan 40 tanesi uygulanabilir bulundu. Bunların dışında görsel etkinlikler, konferanslar, sempozyumlar, konserler, festivaller, sergiler, sinema, belgeseller ve yayınların yanı sıra kalıcı olabilecek restorasyonlar da yapılıyor.
Çanakkale Savaşları Müzesi yok ve benim kişisel olarak ilgilendiğim hedefimde olan bir proje. 100. yıl vesilesiyle bir müzenin mutlaka kurulması gerekiyor diye düşünüyorum. Savaş dönemine ait çok sayıda eser koleksiyoncuların elinde, 15 bin -16 bin civarında eseri elinde bulunduran koleksiyoncular biliyoruz. Bütün bunları bir araya getirmeyi düşünüyoruz. Mümkün olursa müzenin uluslararası bir yarışmayla da şehrin kimliğine ve mimarisine uygun olması önceliğimiz olacak. İnteraktif müzecilik teknikleri kullanılarak ziyaretçilerin, özellikle gençlerimizin çıkış anına kadar hissiyatına, bilincine, bilgisine etki edecek bir sergileme biçimiyle müzenin kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Çanakkale Savaşları Müzesi dışında, arsasını bizim vereceğimiz Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi kurmayı düşünüyoruz. Büyük bir firmanın yetkilileriyle görüşmeler yaptım. Uluslararası alana açık ve üniversite ile işbirliği içerisinde bir protokol dâhilinde çalışmalarını sürdürecek bir Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezini Çanakkale’ye kazandırmak istiyoruz. Savaşa katılan Almanya, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa gibi ülkelerle işbirliği yapmak suretiyle ellerindeki harita, film, belgesel, gibi eserlerin asılları veya kopyalarının derli toplu bir arada bulunacağı bir Araştırma Merkezi olacak.
3 Kasım tarihinde ilk şehitlerimiz olan Seddülbahir şehitlerimiz için bir anma töreni yaptık.
Orada 86 şehidimiz var ve onlar için yaptığımız törenle, 100. yıl anma törenlerini fiilen başlatmış olduk. Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında büyük bir katkısı olan Seyit Onbaşıyı ölümünün 75’nci yıldönümünde ilk kez düzenlenen bir törenle andık.
Dünyanın en büyük Mevlevihanesi Gelibolu’da bulunuyor. Bazı tarihçiler Osmanlıya Balkan Devleti derler. Gelibolu Mevlevihanesi, Balkanlara ciddi bir ışık yayan bir merkez olmuştur. Burada da ‘Balkan Coğrafyası Gelibolu’da buluşuyor’ adı altında Balkanlardan, başbakan yardımcılarının, bakanların, milletvekillerinin müftülerin geldiği Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş’un da katıldığı bir Şeb-i Arus programı gerçekleştirdik.
Eceabat’ta Çanakkale Savaşına ait bir panorama yapılacak bütün materyal çalışmaları hazır. 1453 panoramasına benzer bir çalışma olacak bu da 100.yıla kazandırılmış sağlam eserlerden bir tanesi olacak. Kilitbahir ve Çimenlik Kale’lerinde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışması yapılacak olanlar da var sırada. Çanakkale bölgesinde; 15 kale, 49 şehitlik, 29 anıt, 35 yabancılara ait anıt ve mezarlıklar var. Böyle geniş bir alanda buralarla ilgili geniş çalışmalar yapılıyor. Truva Müzesi de bitme aşamasına yaklaştı. Bütün dünyanın ilgisini çekecek önemli merkezlerden bir tanesi olacak. Kültür Bakanlığımız bu çalışmayı 2015 yılında tamamlayacak.
Vilayetler Birliğine de teşekkür etmek istiyorum. Eceabat’ta, Türkiye’nin her yerinden gelen öğrencilerin kalabilecekleri 4 yıldız kalitesinde Konuk Evi yaptırılıyor. Vilayetler Birliği tarafından yaptırılan 800-900 kişilik Konuk Evi çocuklarımızın hissiyatına etki edecek çalışmaların yapılıp dinlenebilecekleri bir merkez olacak.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir