Ünlü Sanatçı Ediz Hun’a ÇOMÜ’den Dostluk Belgesi Ödülü
Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi ünlü sanatçı Ediz Hun’a, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından dostluk belgesi ödülü verildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bu yıl 4.’sünü gerçekleştirdiği “ÇOMÜ Günleri” etkinliğine katılan ünlü sanatçı Ediz Hun, “Yolu ÇOMÜ’den Geçenler” isimli söyleşi öncesi öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Çok sayıda öğrenci, ünlü sanatçıyla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Etkinlikte bir konuşma yapan Ediz Hun, çevre bilincinin önemine değinerek, “Dünyada bugün atmosfere deşarj edilen karbondioksit miktarı 21.5 milyar ton/yıla ulaşıyor. Bunun sadece yüzde 20’sini Amerika Birleşik Devletleri (ABD) deşarj ediyor. Ancak buna rağmen, Kyoto Protokolü’nü imzalamasına rağmen temsilciler meclisi ve senatoda imzalanmadığı için geçerliliğini sağlayamıyor. 2008 yılının Şubat ve Mart aylarına baktığımız zaman Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni imzalamış 181 ülkeden Kyoto Protokolü’nü imzalamış yegane ülke Türkiye’dir. 4 Haziran 2008 tarihinde 268 sıra numarası ile Avrupa Birliği, Çevre ve Dışişleri Komisyonu’ndan meclise bildirildi ve 10 Temmuz’da da 268 sıra numarası ile devreye girdi. Şu anki sıra numarası ise geçen hafta itibarıyla 31’di. Bunun bir an evvel imzalanması lazım. Kyoto Protokolü tam manasıyla mükemmel midir? Bence hayır değildir. Burada bazı ülkelere bazı özel durumlar tanınmıştır. Mesela azaltım yerine Fransa ile Finlandiya’ya sıfır azaltım tanınmıştır. Ancak aynı protokolde İspanya, Portekiz, İsveç ve Yunanistan’a da artırım imkanı sağlanmıştır. Bu da eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi.
“VASFINI KAYBETMİŞ ORMAN ARAZİLERİ YENİDEN ORMAN HALİNE GETİRİLEBİLİR”
Ediz Hun, konuşmasında Türkiye genelinde vasfını yitirmiş orman arazilerine de değinerek, “Günümüzde B-2 konusu sürekli konuşuluyor. ‘Bunlar vasfını kaybetmiş orman arazileri, bizim de paramız var’ gibi yaklaşımlar sergileniyor. Bunlar son derece yanlıştır. Orman vasfını kaybetmiş olsa dahi, bu yerler tekrar orman haline dönüştürülebilir. Eğer biz paramızın kuvvetiyle bu değerleri yok edecek olursak yarınlarda sizin çocuklarınız, torunlarınız çorak bir arazide yaşamak zorunda kalacaktır” şeklinde
konuştu.
Avcılık konusuna da değinen Ediz Hun, avlanma konusuna karşı olduğunu ifade ederek, “Doğada çok az hayvanımız kaldı. Faunamız çok azaldı. Ne olur onları biraz daha korumaya gayret edelim” dedi.
Çanakkale’yi çok beğendiğini dile getiren Hun, “Çanakkale benim huzur bulduğum bir şehir. Siyasi hayatımda da burayı zaman zaman ziyaret etmiştim. Burada yaşayanlar İstanbul’un o keşmekeş trafiğinden çok farklı bir yaşam içinde bulunuyorlar. Bandırma üzerinden Çanakkale’ye gelirken doğanın ne kadar güzel ve bozulmamış olduğunu görünce çok sevindim. İnşallah böyle devam eder. İstanbul’da yaşamak çok zorlaştı. 16 milyon nüfuslu bir şehir. Nereye gidecek olursanız en az 1.5-2, hatta 2.5 saatte o yere ulaşabiliyorsunuz. Çanakkale cazibesi olan bir merkezimiz. Ben burada yaşayanlara gıpta ediyorum” diye konuştu.
Konuşmasının ardından ise Ediz Hun’a Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne katkılarından dolayı dostluk belgesi ödülü verildi. Seramik bir plaketin ve yıllar önce üniversitede çekilen bir fotoğrafının da hediye edildiği Ediz Hun, oldukça heyecanlı anlar yaşadı.
Etkinlikte ayrıca Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan, Kocaeli Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Atıf Ural, ÇOMÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve eski Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Özel ile Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra sınavlarda başarılı olarak Meriç Kaymakamlığı’na atanan İhsan Selim Baydaş da birer konuşma yaptı.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...