ÜNİLİG 2013-2014 Sezonu Başlıyor
Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Ünilig’in 2013-2014 sezonu 12 Kasım’da oynanacak maçlarla başlıyor. Çanakkale’yi temsil eden Onsekiz Mart Üniversitesi ilk maçını Katip Çelebi Üniversitesi ile İzmir’de oynayacak.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Erkek Basketbol takımının Katip Çelebi, Koç ve Okan üniversiteleriyle mücadele edeceği ÜNİLİG 2013-2014 sezonunda gruplarında ilk iki sırayı alacak olan takımlar bir üst tura çıkacak.
ÇOMÜ’nün grubundaki maç programı şöyle:
- 12 Kasım 2013 Saat 15:00 / Halkapınar Spor Salonu: Katip Çelebi Üni. – ÇOMÜ
- 20 Kasım 2013 Saat 18:00 / Semahat Ersel Spor Salonu: Koç Üni. – ÇOMÜ
- 28 Kasım 2013 Saat 14:00 / BESYO Spor Salonu: ÇOMÜ – Okan Üni.
- 05 Aralık 2013 Saat 14:00 / BESYO Spor Salonu: ÇOMÜ – Katip Çelebi Üni.
- 11 Aralık 2013 Saat 14:00 / BESYO Spor Salonu: ÇOMÜ – Koç Üni.
- 17 Aralık 2013 Saat 14:00 / Okan Üni. Spor Salonu: Okan Üni. – ÇOMÜ
Ünilig Basın Toplantısı Ankara’da Yapıldı
2013-2014 sezonu Ünilig basın toplantısı 25 Ekim Cuma günü Ankara’da, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Basri Hakan Hakyemez, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Kasapoğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Şişman, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Asbaşkanı Doç Dr. Atilla Pulur ve geçen senenin korumalı futbolda şampiyonu olan Yeditepe Üniversitesi’nin kaptanı Doğan Arıca katıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aslan Karanfil, Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kocatepe, Daire Başkanları, Federasyon Başkanları ile üniversitelerden çok sayıda davetli de toplantıyı takip etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, geçen seneye oranla bu sezon sporcu sayısındaki artışın sevindirici olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de yeni bir oluşum olsa da gelişmiş ülkelerde üniversite sporları çok geniş bir yer almaktadır. Sadece Amerika’da 450 binin üzerinde öğrenci üniversite sporları ile ilgilenirken yine Amerika’da düzenlenen NCAA’de yılda 870 milyon doların üzerinde bir ekonomik girdi sağlamaktadır. Türkiye’de bir yıldır düzenlenen Ünilig ise ülkemizin en fazla katılımlı ve yaygın spor organizasyonlarından biri olmayı başardı. Onlarca il, 100’ün üzerinde üniversite ve binlerce sporcunun mücadele edeceği Ünilig’i yayıncı kuruluşlar ve sponsorların desteği ile daha yukarılara taşımak istiyoruz. Yaz döneminde federasyonlarımızla detaylı toplantılar yaptık. Üniversitelerin sorumlularına bir anket düzenleyerek bazı önemli konularda fikirlerini aldık. Bu çalışmalar sonucunda da doğru yolda ilerlediğimizi görmüş olmak bizleri cesaretlendirdi. Geçen yıl 51 ilden 86 üniversite katılırken, bu yıl 65 ilden 114 üniversitemiz mücadele edecek. 6 olan branş sayımız bu yıl 9 oldu. Bu sezonun rekoru ise katılan sporcu sayısında oldu. Sporcu sayımız yaklaşık yüzde 99’luk bir artış gösterdi ve 3 bin 65’ten 6 bin 127’ye çıktı. 526 olan bayan sporcu sayısı, bin 559’a çıkarak yüzde 296’lık bir artış göstermiştir. Başta bayan sporcularımız olmak üzere tüm sporcularımızın bu lige katılımını destekleyen antrenörlerimiz ve üniversite yönetimlerimiz olmak üzere bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz ile ortaklaşa hareket eden federasyonlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Ünilig’in bir Süper Lig’e dönüşmesi bizim en büyük hayalimiz”
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, toplantıda yaptığı konuşmada, geçen yıl hayata geçen projenin üniversitelerde spor kültürünün yayılması ve spor heyecanının artması için önemli bir adım olduğunu söyledi. Bakan Kılıç, “Geçen sene çok farklı heyecanlarla yola çıktık. Olur mu olmaz mı kaygısı hepimizde vardı. Ünilig çok önemsediğimiz bir proje. Bu yılki istatistiklere baktığımızda ne kadar doğru bir iş yaptığımız apaçık ortadadır. Henüz yolun başındayız. Geçen seneki deneyimimiz bile heyecan vericiydi. Bu yıl yepyeni bir heyecan dalgasına yelken açıyoruz. ‘Dün 1 Bugün 2’ cümlesi Ünilig için çok doğru bir ifade” diye konuştu.
Bu yıl Ünilig’e katılan il sayısının 65 olduğunu dikkati çeken Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Gelecek yıl katılmayan il kalmasın hedefimiz var. Türkiye’nin bütün üniversitelerini aynı ligde yarıştırmak, kaynaştırmak ve kucaklaştırmak istiyoruz. Üniversite Sporları Federasyonumuza büyük iş düşüyor. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Geçen yıl seyirci sayısı konusunda sıkıntılarımız oldu. Bu konuda da YÖK’e ve rektörlüklere de büyük görevler düşüyor. Bu heyecanı tüm üniversitelerimize yaymamız lazım” dedi.
Bayan takım sayısının 47’den 107’e, bayan sporcu sayısının da 526’dan bin 559’a yükseldiğini ve bunun sevindirici olduğunu belirten Bakan Kılıç, “Londra 2012 Olimpiyatlarında bayan sporcu sayısı erkek sporcu sayısından fazla olan sadece 2 ülke vardı. Biri biz, diğeri de Amerika Birleşik Devletleri. O dönemin IOC Başkanı Jacques Rogge, Londra’da sadece bizim bayan sporcularımızla bir araya geldi ve kahvaltı yaptı. O yüzden burada da bayan sporcu sayısındaki artış bizleri mutlu etti. Erkek sporcu sayımızda 2 bin 539’dan 4 bin 568’e çıktı. Bu rakamlar gelecek adına umut verici. 6 bin 127 sporcunun mücadele edeceği dev bir Üniversiteler Ligi organize ediyoruz” diye konuştu.
“Doping zehirdir”
Konuşmasında gündemdeki konular hakkında da bilgi veren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, dopinge karşı sıfır tolerans göstereceklerini belirterek, “Dopinge karşı sıfır tolerans anlayışımızı ortaya koyduk. Bu görevi aldığımız günden itibaren söylediğimiz şudur: Doping zehirdir. İyi doping zaman içinde öldürür, kötü doping her an öldürür. Ama tüm dopingler ölümcüldür. Tüm dopingler öldürmese bile süründürür. Ya beyin iflas eder, ya ciğer iflas eder, ya böbrek iflas eder ama sporcunun spor hayatı mutlak suretle iflas eder. Bugün artık doping kontrollerinden kaçmanın imkanı yok. Bir takım açıklamalar duyuyoruz. Bunlar gerçekçi açıklamalar değil. Yüksek ödülleri kazanabilmek için sporcuların doping yapmak dışında seçeneği yok. Bunlar doğru değil. Çünkü dopingli olarak kazanılan her madalya ve ödülün nihai olarak döneceği yer madalya için madalyayı veren adrestir, ödül için de ödülü veren adrestir. Artık kaçmak mümkün değil” şeklinde konuştu.
Olimpiyatlarda çok yüksek performans sergileyen ülkelerin yaptığı neyse bugün Türkiye’de aynı metodu bilimsel yöntemlerle Türk sporuna kazandırmak için harekete geçtiklerini ifade eden Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversiteleri, bilim dünyasını olabildiğince işin içine dahil etmeye gayret ediyoruz. Son geliştirilen projemiz Hacettepe Üniversitesi ile birlikte Spor Enstitüsü projesidir. Japonya, Fransa, Almanya ve Amerika’da var olan neyse, birkaç adım daha iyisini yapmak üzere harekete geçtik. Beytepe kampüsünde bu projeyi gerçekleştireceğiz ve proje için yaklaşık 200 milyon liralık harcamayı göze almış bulunuyoruz.”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...