Uluslararası Oluşumun Temelleri Gelibolu’da Atıldı
2009 yılında Ankara’da kurulan Gelibolu Derneği ile Londra’da bulunan Gallipoli Association (Gelibolu Derneği) tarafından Gelibolu Savaşları’nın 100’üncü yıldönümünün kutlanacağı 2015 yılı için oluşturulan çalışma grubu, ön çalışmalarını Gelibolu Belediye Başkanlığı’nın katkıları ile Gelibolu merkezinden başlattı.
?Gallipoli Dardanalles International’ adı verilen çalışma grubu İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’da bulunan sivil toplum örgütleri ile sürdürülen sıcak ilişkiler çerçevesinde, ortak projeler hazırlanmasına yönelik çalışmalar hedefliyor.
Çalışma kapsamında Gelibolu Derneği Başkanı Süleyman Taş, İngiltere’de bulunan Gallipoli Association Derneği’nin Başkanı John Crow, yönetim kurulu üyeleri, TÜBA (Türkiye Bilimler Akademesi) Asli Üyesi Prof. Dr. Miral Dizdaroğlu ve uluslararası ilişkiler – stratejik planlama uzmanı Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk ile birlikte Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar ve Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’yı makamlarında ziyaret ettiler.
Gelibolu Belediyesi’ne yapılan ziyarette Gallipoli Association Derneği’nin Başkanı John Crow oluşumun ilk tohumlarının Gelibolu’da atıldığını vurgulayarak, “Savaş anılarını yaşatmak istiyoruz. Eğitime çok önem veriyoruz. Çalışma grubumuza savaşa taraf olan ülkelerdeki sivil toplum örgütlerinden katılım sağlanarak 100’üncü yıl ile ilgili geniş bir sivil oluşum öngörülmektedir. Gerçek anlamda uluslararası bir dernek olmak istiyoruz. Bilimsel çalışmalarımızda verdiğiniz ve bundan sonra vereceğiniz desteğe çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Özacar da heyeti kabulünde şu mesajları verdi: “Tarihte yaşanan çok farklı olayları günümüzde anlatmayı herkes kendine bir görev kabul etmelidir. Gelibolu’nun savaşa katılan ülkeler dışında da tüm dünyada simgesel bir önemi olduğunu düşünüyorum. Barışın egemen olduğu, daha aydınlık bir dünya için tarihe tanıklık etmiş olan Gelibolu’da kim barışı hakim kılacak faaliyetler gösteriyorsa onlarla işbirliği yapmaya hazırız. Aydınlığa çıkmak için geçmişin herkese yol gösterici olmasını diliyorum.”
Başkan Özacar, konuklarına ‘Gelibolu Piri Reis 100.Yıl Sahil Projesini’ de detaylarıyla anlattı. Bu ziyaretin ardından heyet, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’yı da makamında ziyaret etti.
Öğleden sonra ise Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda, çalışma grubunun hedefleri kamuoyu ile paylaşıldı. Gallipoli Association Derneği’nin Uluslararası Dernek Başkanı John Crow’un verdiği barış mesajları ayakta alkışlandı. John Crow’un anlatımından sonra soru cevap bölümü yapıldı ve konferansın ikinci bölümüne geçildi.
TÜBA (Türkiye Bilimler Akademesi) Asli Üyesi Prof. Dr. Miral Dizdaroğlu, “Gelibolu Yarımadası’nda bir bilim adamı” başlığı ile verdiği konferansta, savaşta çarpışarak yaşamını yitiren genç İngiliz bilimci Henry Moseley’in yaşamı ve bilime yaptığı önemli katkıları anlattı. Dizdaroğlu, Gelibolu muharebelerinde bilimde çok önemli buluşlar yapan genç bir bilimcinin yaşamını yitirmesi ve bu kutsal topraklarda yatmasının önemine dikkat çekerek, Henry Moseley hakkında bilinen bilimsel ve tarihsel gerçekleri, ölümünden bir süre önce Gelibolu Yarımadası’nda onun ölümüne kadar giden olayları kendi görüşü ve tarzıyla oldukça ayrıntılı bir biçimde ele aldı.
Konferansın sonunda Belediye Başkanı Özacar, Prof Dr. Dizdaroğlu’na bir buket çiçek ve Gelibolu’yu simgeleyen plaket sunarken, Gelibolu Derneği Başkanı Süleyman Taş’a da Kaymakam Namık Kemal Nazlı tarafından günün anısına bir plaket sunuldu.
8-12 Eylül 2013 tarihleri arasında planlanan ve Gelibolu Belediyesi’nin desteklediği ön çalışma ile ilgili Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü sınırları içerisinde kalan anıt mezarların da ziyaret edileceği, hazırlanacak projeler ile ilgili rapor hazırlanacağı bildirildi.
[gelibolu.bel.tr]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...