Türkiye’nin En Büyük İlahiyat Fakültesi’nde Sona Yaklaşıldı

06 Kasım 2013

Şekerpınar Mevkii’nde bulunan, İÇDAŞ ve Kolin Otel ortaklığı ile yapılan Türkiye’nin en büyük İlahiyat Fakültesi’nde sona yaklaşıldı. Açılışına kısa bir süre kalan ve büyük bir hızla çalışmaları devam eden İlahiyat Fakültesi inşaatında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner incelemelerde bulundu.

İncelemeler sonrasında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’i yaptığı işlerden ve cesaretinden dolayı tebrik ederek, “ÇOMÜ’de hedef yüksek tutuldu. Öğrenci sayısının 50 bini bulması bekleniyor. Çanakkale’nin bir üniversite kenti olması hedefleniyor. Bu bağlamda yapısal işlerin tamamlanması çok önemli ve muhtemelen 3-4 yıl içerisinde üniversitenin yapısal anlamda sorunu kalmayacak” dedi.

Belediye Başkanı Gökhan, Şekerpınar Mevkii’nde bulunan İlahiyat Fakültesi yerleşkesi ve ÇOMÜ’de yapımı devam eden çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Sayın Rektörümüzle birlikte bugün burada buluştuk. Kongre merkezi bitme aşamasına gelmiş. İlahiyat Fakültesi, spor salonu, kütüphane gibi bölümlerde neredeyse bitmiş durumda. Tahmin ediyorum kültür merkezi kısmı da 1-1,5 ay içerisinde hizmete girecektir. Tabii bizde çok faydalanacağız bu salondan. Süleyman Demirel Konferans Salonundan da çok faydalanıyorduk ama salon küçük geliyordu. Bu salon çok büyük ve böyle büyük bir salonun kapasite olarak burada olması önemli. Aynı zamanda 2015 için bu tür salonlar önemli. İlahiyat Fakültesi’nin hedefi büyük. Balkanlara, Ortadoğu’ya hedef koyduğunu biliyorum ama sadece İlahiyat Fakültesi ile ilgili değil diğer bölümlerde faydalanacaktır bu mekânlardan. Çünkü çok güzel yatırımlar var. Spor salonları, amfiler, toplantı salonları var. Bu bakımdan hem üniversitemize, hem Çanakkale’ye çok faydalı bir eser kazandırılmış oluyor”

“3-4 YIL İÇERİSİNDE ÜNİVERSİTENİN YAPISAL ANLAMDA SORUNU KALMAYACAK”
ÇOMÜ’de yoğun bir çalışma olduğunu belirten Gökhan; “Tıp fakültesi inşaatı sürüyor. İkinci bölümün hafriyatı başlamak üzere. Yine aşağıda Anafartalar kampüsünde hem planlama, hem inşaatlar başlıyor. Muhtemelen önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde üniversitenin yapısal anlamda sorunu kalmayacak. Çünkü hedefi yüksek tutuldu. Çanakkale’ye Üniversite kenti diyoruz ve olsun istiyoruz. Öğrenci sayısının 50 bini bulması bekleniyor. İkinci üniversitenin açılması isteniyor. Bunların olması için ebetteki bu tür yatırımların tamamlanmış olması gerekiyor. Ki ÇOMÜ’yü ve kenti ilgi alanı olarak sunabilelim ve daha yüksek puan alan öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite olabilelim. Hep söylüyorum ÇOMÜ çok önemli bir avantaja sahip. Hem kentsel yaşam itibari ile hem büyük şehirlere yakınlık itibari ile hem de ulaşım itibari ile. Bu bakımdan ben bu adımları çok önemsiyorum ve bizde destek olmaya devam ediyoruz. Belediye ile ilgili herhangi bir sorun olması söz konusu değil. Ruhsatlarıdır, planlamalarıdır ve diğer alt yapı çalışmalarıdır. Bütün bu çalışmaları incelemeye geldik. Bu kentte bu tür yatırımların olması bizi çok mutlu ediyor. Ben Sayın Rektörü de açıkçası kutluyorum. Bu bir cesaret işidir. Yatırım işi cesaret işidir. İyi olursa kimse iyi olmuş demez ama kötü olursa herkes eleştirir. O yüzden cesaretinden dolayı kutluyorum kendisini” dedi.

Kent üniversite işbirliği açısından İÇDAŞ ve Kolin Otel’in önemli bir örnek olduğunun altını çizen Gökhan, her iki kuruma da teşekkür etti ve Çanakkale’deki diğer kurumları da üniversiteye yatırım yapmaya davet etti.

“KONGRE MERKEZİ ÇOMÜ VE ÇANAKKALE KENTİNE BÜYÜK AVANTAJLAR SAĞLAYACAK”
Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner ise Çanakkale’nin ilk ve tek kongre merkezi olacak olan ÇOMÜ-İÇDAŞ Kongre Salonunun 1285 kişi kapasiteli olduğunu, üniversitemize ve kentimize büyük avantajlar sağlayacağını ve bu yatırımların devam edeceğini belirtti. Anafartalar Kampüsünde de bu kongre merkezinin bir benzerini yapmak istediklerini ifade eden Rektör Laçiner, “Bugün Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan’la inşaatlarımızı gezdik. Tabi bu işin belediyeye bakan yüzü de var. Çevre düzenlemelerinde ciddi bir katkı bekliyoruz. Yolların yapılması, kanalizasyon bağlantıları konusunda yerinde tetkikler gerçekleştirdik. Kendileri de hem bu yatırımı görmüş oldu. Biz buraya 1285 kişilik bir salon, kongre merkezi oluşturduğumuz zaman tabi ki bunun doğal olarak bir otopark problemi ortaya çıkıyor. Bunları hepsini düşündük. Yani kampüsün içerisinde otopark alanı rahatlıkla 1000 araca kadar olacak. Otopark kapasitemiz mevcut ama bir trafik problemi, yol bağlantılarının sağlanması, yol genişliklerinin ona göre belirlenmesi gerekiyor. Bu bağlamda belediye ile üniversite arasındaki iş birliğinin çok hayati olduğu kanaatindeyiz Sayın Başkanda sağ olsun buradaki sorunları takip etti. Onları açılışa kadar yetiştirmeye çalışacaklar. Bunun dışında da farklı inşaatlar devam ediyor. Malum Eğitim Fakültesinin olduğu yerde 7 katlı bir binanın inşaatının birinci katına geçilmiş vaziyette. Dekanlık binamız 5. katına geldi o da 6 kat olacak. Hastane binamızın da 4 bloğunun yapıla bilmesi için ilahiyat fakültesinin eski binasının yıkım işleri tamamlandı. Hafriyat alım işlemlerine geçiliyor. Tahminimce bu hafta temel atmaya hazır hale getirilecek. Yine Mühendislik Fakültesi ek binasının hafriyatları alınıyor ve binanın inşaatına başlanacak. İşte tüm bunlarda da ruhsat işleri olsun yol bağlantıları olsun buna ilişkin detayları Başkan beyle görüşmüş olduk. Son derece faydalı bir ziyaret oldu diye düşünüyorum. Sayın Başkanımız olsun diğer ilimizin idarecileri olsun üniversitemizde sık sık kendilerini görmeyi arzu ediyoruz” dedi.

Prof. Dr. Laçiner, İlahiyat Fakültesi yerleşkesinin yaklaşık 30000 m2 kapalı alana sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de böyle bir fakülte kampüsünün eşi benzeri olmadığını ÇOMÜ’nün dev projelerinden bir tanesinin hayata geçirildiğini altını çizdi.

Hüseyin Akif Terzioğlu’ndan sonra bu derece büyük bir bağışla ilk defa karşılaşmış olduklarını dile getiren Rektör Laçiner, “Bu bizim açımızdan çok sevindirici. Üniversiteyle Çanakkale arasın da, üniversiteyle şehir arasındaki ilişkilerin ne kadar kuvvetli olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyan bir iş birliği oldu. O anlamda da emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

[Eylem Tuna- Ebru Yurtseven / comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir