Türkiye Ürün Borsası Kuruluyor

03 Mart 2017

Türkiye Ürün Borsası Şirketi’nin kuruluşuna ilişkin karar, Bakanlar Kurulu’nda imzalandı. Şirketin kuruluşuyla birlikte, tarım ürünleri ticaretinde elektronik ürün senedi işlem yapma yetkisi verilen borsaların bu yetkisi sona erecek. Lisanslı depoculuk da yeni desteklerle teşvik edilecek.

Tarım ürünleri ticaretini geliştirmek için 7 yıldır oluşturulmaya çalışılan Türkiye Ürün Borsası A.Ş.’nin kuruluşuna ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzalandığını bildiren Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, lisanslı depoculuğun yeni desteklerle teşvik edileceğini, ürünü lisanslı depoya getiren üreticiye ton başına 25 TL nakliye desteği verileceğini, lisanslı depo yatırımlarının 5’nci Bölge teşviklerinden yararlanacağını açıkladı.

Ürün İhtisas Borsaları ile ilgili olarak bilgi veren Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, “Bakanlar Kurulu tarafından verilen kuruluş izni ile anonim şirket şeklinde kurulan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilen, Ürün İhtisas Borsası, lisanslı depoculuk sistemi kapsamındaki tarım ürünlerinin fiziki veya elektronik ortamlarda alım satımına aracılık eder. Gerek ürünlerin fiziki olarak, gerekse ürünü temsilen lisanslı depo işletmelerince çıkarılan ürün senetlerinin ve alivre sözleşmelerin ticaretine aracılık da faaliyetleri arasındadır. Yeterli altyapı ve elektronik donanım ile mali altyapıya sahip olan ürün ihtisas borsasının faaliyet alanı bölgesel, ulusal veya uluslararası olabilir.” dedi.

ÜRETİCİ İÇİN ÖNEMLİ TEŞVİKLER
Başkan Üzen, ayrıca hububat başta olmak üzere pamuk, fındık, kuru üzümde lisanslı depoculuk faaliyetlerinin yapıldığını, üreticiye ton başına 25 TL nakliye desteğinin yanı sıra, üreticinin yetkili sınıflandırıcıya verdiği analiz ücreti ile depo kira ücreti tamamen devlet tarafından ödeneceği, ayrıca rehin karşılığı kullanılan kredi faizlerin belli oranı, yüzde 50’ye yakını Bakanlık tarafından ödeneceği bilgilerini paylaşarak “Bu da bizler için sevindirici bir haber” dedi.

Lisanslı depoculuk sistemi kadar ürün ihtisas borsalarının da önemli olduğunu dile getiren Üzen, “Birbirine bağlı iki önemli sistem. Türkiye Ürün Borsası AŞ’nin kurulmasıyla tarım ürünlerinde lisanslı depoculuk hedeflerine daha hızlı ilerleyeceğiz.
Hedeflere tam ulaşıldığında tarım ürünleri kalitesi rekabet anlamında daha iyi, kayıtlı ve değerli olacak. Piyasalarda daha düzenli işlem olacak.”
dedi.

Başkan Üzen son olarak Gelibolu’da 20 bin tonluk ve Kumkale’de 10 bin tonluk depoların kurulması ile ilgili devletin kuruluş garantisi verdiğini belirterek depoların 10 yıllığına Toprak Mahsüllleri Ofisi tarafından kiralanması ile ilgili çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir