Troya ziyaretçi sayısını ikiye katladı
Çanakkale’nin önemli tarihi kalıntılarının bulunduğu ören yerleri, 2018 Troya Yılında ziyaretçi akınına uğruyor. 2017’de 269,51 kişinin ziyaret ettiği Troya Ören Yeri, bu yılın ilk on bir ayında 512 bin 776 ziyaretçiyi ağırladı.
2018’in ilk on bir ayı temel alındığında Troya’yı ziyaret edenlerin sayısı neredeyse iki katına çıktı. Aralık ayı itibari ile bu rakam 500 bini geçerek adeta rekor kırdı. Benzer bir yükseliş ise Assos ören yerinde de görüldü. 2017’de bölgeyi 115,546 kişi ziyaret ederken bu yıl ise Assos 140,634 kişi tarafından ziyaret edildi. 2018 Troya Yılı’nın Çanakkale Turizmine olumlu etkileri olduğunu ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz , “ Troya ve Assos başta olmak üzere en çok ziyaretçi alan iki önemli ören yerimiz var. Troya ören yeri ziyarete açıldığından bu yana rakamları egale etmiş olacağız. 31 Aralık 2018 tarihi sona ererken en fazla ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz 2011 yılında 530 bini bulan rakamlar neredeyse 2018 yılında da aynı ivmeyi gösterdi. Bu yılsonu itibari ile 550 bin gibi ziyaretçi sayılarına ulaştığımızda rekor kırmış olacağız. 2018 Troya Yılının en önemli projesi olan Troya Müzemizin açılışını 10 Ekim 2018’de gerçekleştirdik. Sadece Troya’da değil, Çanakkale’nin Troas bölgesinde kıymetli kültürel varlıklarının sergilendiği uluslar arası bir müze. Yurtiçinden ve yurtdışından Troya’nın gerçek hazineleri bu müzede bir araya geldi. En değerli eserler kategorisinde, Bakanlığımız Almanya ve Rusya da bulunan eserlerin getirilmesi konusunda uğraş veriyor. Önemli olan kültür varlıklarının doğduğu ve çıktığı yerlere tekrar iade edilmesidir. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki süreçlerde dışarıya giden kültür varlıklarımız iade edilecektir. 2018 Troya Yılının meyvelerini önümüzdeki yıllarda alacağız” dedi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ”
Troya Yılı ile birlikte Çanakkale turizminin kültürel, sportif ve sanatsal anlamda yükselişe geçtiğinin altını çizen Dokuz şöyle devam etti. “ 2018 Troya yılının meyvelerini önümüzdeki yıllarda toplayacağız. Bu olumlu ivme turizm açısından ilimizde zirve yapmaya başladı. Turizm’de sürdürülebilirlik çok önemli. 2018 Yılı ile birlikte biz birçok etkinliği sürdürülebilir hale getirdik, bir takım organizasyonlar daimi olacak. Bakanlığımızın ve Sayın Valimizin girişimleri ile önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu etabı Çanakkale’de gerçekleşecek. Önümüzdeki 2020,2021 tarihlerinde Troya yılının karşılığını daha olumlu anlamda göreceğimizi düşünüyorum. Ancak Çanakkaleliler olarak gerekli alt yapıyı sağlamamız lazım. Kamu, özel sektör ve otel işletmelerimizin işbirliği ile kültür rotaları, gezilecek destinasyon alanlarının iyileştirilmesi, ören yerlerimizin görsel olarak ortaya çıkarılması lazım.”
“BAKANLIK KARŞILIKSIZ ÇEK VERİYOR”
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un 2019 yılı itibariyle kazı çalışmalarını 12 aya çıkaracak bir proje ile 20 kazıyı destekleme kararı aldıkları bilgisini de paylaşan Dokuz; “ Sayın Bakanımız geçtiğimiz günlerde 18 il müdürümüz ile bir toplantı yaptı. Türkiye’de 20 tane ören yerinde 12 ay kazıların devam etmesi ile ilgili bir karar alındı. Bakanlığımız, karşılığı alındığı takdirde kazıların 50’ye ve 100’e ulaşacağını ifade ettiler. Türkiye’de uygulama noktası olan yerler var. Çanakkale’de mevsimsel anlamda birkaç ay kayıplarımız olur ancak, Troya ve Assos ören yerlerimizde 9-10 ay kazı devam eder. Bakanlığımız bu anlamda ekonomik anlamda destekleyerek tabiri caizse karşılıksız çek veriyor. Bakanlığımızın bu projeyi desteklemekteki amacı, turizme katma değeri olan ve görselliği ciddi anlamda güçlü olan yerlerde kazılar devam etsin ki kültür varlıklarımız turizme daha fazla katma değer sağlasın. Bizlerde kazı başkanlarımızla istişarelerde bulunarak, ilimizde birkaç ören yerimiz ile bu projeye katkıda bulunuruz. Bu bahsettiğim projeler Çanakkale turizmine olumlu yönde yansıyacak” dedi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...