Troya Yılını’nın tatlısı belirlendi: Globi
2018 Troya Yılı çalışmaları kapsamında ünlü ‘master chef’ Özlem Mekik’in Troya mutfak kültürüne dayanarak tariflendirdiği ‘Globi’ tatlısı “Çanakkale Troya Tatlısı” olarak bölgeye hediye edildi.
‘Globi’, Troya Tatlısı olarak Çanakkale’deki restoran menülerine eklenecek ve Troya Yılı’nın resmi tatlısı olacak. Bu kapsamda Özlem Mekik tarafından Çanakkale’deki tüm restoran şeflerine eğitim verildi. Çanakkale İl Kültür Müdürü Kemal Dokuz’un katılımlarıyla, 60 restoran şefinin eğitim aldığı “Troya Tatlısı Atölyesi” bir Otel’de gerçekleştirildi. Özlem Mekik eski çağlardaki beslenme şekilleri hakkında bir sunum yaptıktan sonra Globi tatlısının çıkış noktasına değindi. Sunumun ardından otelin mutfağında tatlı tarifi uygulamalı olarak yapıldı. Globi, antik çağda bir peynir tatlısı olarak geçiyor. Tatlı yapımında kullanılan bazı malzemeler arasında, süt, irmik, bal yağ gibi malzemeler kullanılıyor.
Antik Çağ’ın Globi Tatlısı’nı Çanakkale’ye hediye eden OPET, bölgedeki şeflere özel tatlı yapımı atölyesi düzenledi. 12 yıldır yürüttüğü ‘Tarihe Saygı Projesi’ ile Gelibolu Yarımadası’na ve bölgenin tarihine sahip çıkan OPET, 2018 Troya Yılı kapsamında antik çağın tatlısı “Globi”yi sahiplenerek “Çanakkale Troya Tatlısı” adıyla bölgeye armağan etti. Çanakkale’deki restoran ve otellerin mönüsüne eklenecek tatlının reçetesi ve tarifi düzenlenen atölye ile Şef Özlem Mekik tarafından Çanakkale’deki otel ve restoranların şefleriyle paylaşıldı.
“Tarihe Saygı Projesi” kapsamında Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için çalışan OPET, bir yandan “2018 Troya Yılı”nda Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nün rehabilitasyon çalışmalarına devam ederken, şimdi de Antik Çağ’ın tatlısı Globi’yi bölgeye kazandırdı. Şef Özlem Mekik’in farklı bir dokunuşla yeniden yarattığı tatlı, “Çanakkale Troyta Tatlısı” adıyla Çanakkale’deki restoran ve otellerin mönüsüne eklenecek. Bu kapsamda 26 Eylül’de Kolin Otel’de düzenlenen tatlı yapımı atölyesinde Çanakkale’deki restoran ve otellerin şeflerine “Çanakkale Troya Tatlısı”nın yapımı Özlem Mekik tarafından tanıtıldı.
Gerçekleştirilen atölyeye Çanakkale Vali Yardımcıları Turan Yılmaz, Abdullah Köklü ve Tahir Şahin ile birlikte Çanakkale Turistik Otelciler Derneği Başkanı, Troya Yılı İcra Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Mevlüt Özyanık, Çanakkale İL Kültür Müdürü Kemal Dokuz, Marmara Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu, Çanakkale Profosyonel Aşçılar Derneği, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Lokantacılar Odası temsilcileri katıldı. Yaklaşık 40 şefe verilen bu atölyede Antik Çağ yemek kültürü hakkında bilgiler de verildi.
“Çanakkale Troya Tatlısı” Troya döneminde yetiştirilen meyvelerden esinlenerek hazırlanıyor. Ayrıca, Troya döneminde yoğun olarak kullanılan lor peyniri; bal, susam ve zeytinyağı ile çeşnilendiriliyor. “Globi” yeni adıyla “Çanakkale Troya Tatlısı”, Troya döneminde sıklıkla kullanılan elma, tarçın ve bal ile pişirilerek benzersiz bir lezzete kavuşuyor.
OPET Tevfikiye Arkeo-Köy Projesi Hakkında
Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 12 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihine sahip çıkmaya devam eden OPET, “2018 Troya Yılı”nda; tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ve Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nün rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarını tamamlıyor. OPET tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo- köye dönüştürüldü.
Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her ögesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmaya gönüllü olan OPET’in Tevfikiye Köyü ile bu çalışmalarına başlamasına etken olan en önemli nokta, Dünya kültür hazinesi Troya Ören Yeri ve önümüzdeki günlerde açılacak Troya Müzesi’ne gidecek olan ziyaretçilerin bu köyün giriş yolunun önünden geçecek olması oldu. Tevfikiye’yi bu ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve Troya tarihinden motiflerin görülebileceği bir köy haline getirmek amaçlandı. Köyün bir yandan restorasyonu devam ederken bir taraftan da köy halkına yönelik olarak Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle farklı başlıklarda kurslar başlatıldı ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi. OPET, Tevfikiye Köyü’nü bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirmeyi hedefleniyor.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...