Troia’dan Barış ve Kazdağları Mesajı
Troia Antik Kentindeki 5 bin yıllık Odeon’da Kardeş Türküler grubu adına ödülü Feryal Öney’e veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konuşmasında barışa ve Kazdağları’na vurgu yaptı.
Çanakkale Belediyesi’nce bu yıl 49’ncusu düzenlenen Uluslararası Troia Festivali’nde, Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü ‘Kardeş Türküler’ müzik grubuna verildi. Troia Antik Kentindeki 5 bin yıllık Odeon’da Kardeş Türküler grubu adına ödülü Feryal Öney’e veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konuşmasında barışa ve Kazdağları’na vurgu yaptı.
49’ncu Uluslararası Troia Festivali’nin resmi açılış töreni ve Homeros Bilim Kültür Sanat ödül töreni, Troia Antik Kentindeki 5 bin yıllık Odeon’da düzenlendi. Ödül törenine Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, kardeş kentler Almanya’nın Osnabrück şehrinden ve İtalya’nın Pomezia şehrinden gelen konuklarında aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
DOĞU VE BATI MEDENİYETLERİNİN SİMGESİ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu yıl Homeros Bilim Kültür Sanat ödülünü almaya layık görülen Kardeş Türküler müzik grubu adına heykel sanatçısı Cem Sağbil’in yaptığı heykeli Feryal Öney’e verdi. Başkan Gökhan heykelin özelliğini anlatarak, “Sağ elinde güneş, sol elinde ay tutan bu heykel, doğu ve batı medeniyetlerinin ifadesi. Bu heykel iki medeniyetinin barışını simgelediği için ben çok seviyorum. Sevgili dostlar, ülkemizde barışı, kardeşliği sanat yoluyla, üstelik Anadolu’da konuşulan pek çok dili kullanarak yeni bir şeyler söyleyen insanlar var, onların adı ‘Kardeş Türküler’. Kardeş Türküler’in bir festival geleneği haline gelmiş 10’ncu Homeros Bilim Kültür Sanat ödülümüzün bu yıl ki sahipleri olduğunu burada duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sanat yoluyla barış ortamına, kültürel çoğulluk kavramına sundukları katkı nedeniyle grup adına ödülü almak üzere aramızda olan Sayın Feryal Öney’e teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
SAVAŞ BİTSİN DİYE SÖYLÜYORUZ
Kardeş Türküler adına ödülü alan Feryal Öney ise, Çanakkale Belediyesine ve festival komitesine, kendilerini bu ödüle layık gördükleri için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Öney, “Kardeş Türküler olarak gelecek yıl 20’nci yılımızı kutlayacağız. Kardeş Türküler olarak biz yıllar önce bu işe başladığımızda savaş vardı, hala var. Savaş bitsin, kimse ölmesin, gençlerimizi kaybetmeyelim, anneler, babalar ağlamasın diye şarkılarımızı türkülerimizi söylüyoruz. Bazen barışa çok yaklaştığımızı hissediyoruz. Bazen bir arpa boyu yol gidemediğimizi hissediyoruz. Bugünler yine öyle günler. Bizden çok çok küçük bir çok genç arkadaşımızın öldüğü ve evlerde yasların yaşandığı bir dönem. Bazen umutsuzluğa düşsek de böyle ödüller almak bizi tekrar canlandırıyor ve yaptığımız işe daha bir sarılmamıza sebep oluyor. Çünkü biliyoruz ki bu topraklarda birlikte yaşamak isteyen insanlar var hala. Savaş hala bitmese de biz bir gün biteceğine inanarak söylemeye devam ediyoruz. Bu ödülü de sadece Kardeş Türküler adına almak istemiyorum. Bu topraklarda eşitçe hep birlikte yaşamak isteyen tüm halklar için almak istiyorum” dedi.
KAZDAĞLARI MESAJI
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, festivalin resmi açılış töreni nedeniyle yaptığı konuşmada, Kazdağları’ndaki altın arama çalışmalarına vurgu yaptı. Başkan Gökhan, “Yabancı menşeli altın tekelleri, Kazdağlarının gerçek değerleri olan tarihi, coğrafyası, mitolojisiyle boy bile ölçüşemeyecek altın için tehlikeli ve geri dönüşü olmayan bir sürece sürüklüyorlar topraklarımızı. Kazdağlarının altını oyarak elde edecekleri servetle, kendilerini zenginleştirip, dağların gerçek sahiplerini siyanüre bulanmış toprak yığınlarıyla, içilemez sularla baş başa bırakmak üzere, tüm güçleri de arkalarına alarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Ama unuttukları, görmezden geldikleri, yok saymaya çalıştıkları bir güç var ki o da “Halkın Gücü”. Halkın gücünün, inanmışlığının karşısında başka hiç bir gücün ayakta kalamayacağını bu topraklar, bizler, Anadolu çok iyi bilir. Kazdağları’ndaki talana karşı halkımız, sağduyulu sivil toplum kuruluşlarının yoğun çabalarıyla her gün biraz daha bilinçleniyor, gerçekleri, kaybedeceklerini daha iyi tanıyorlar. Altıncıları köyüne sokmuyor, ÇED toplantılarını yaptırmıyor, altıncının köyünün kahvesine hediye ettiği sandalyeye oturmuyor. Onurunu, gururunu, geleceğini koruyor. Onlar köylerinden, ovalarından, tarlalarından, bizler bulduğumuz her fırsatta; Sayın Cumhurbaşkanının huzurundan, Belediye Meclisinden, Etili’den, Şahinli’den seslerine ses, güçlerine güç katmak için yılmadan, yorulmadan mücadelemize devam ediyoruz” dedi.
BARIŞA VURGU
Başkan Ülgür Gökhan, Troia Festivali’nde sürekli barışa vurgu yaptıklarını hatırlatarak, “Kendinle barış, ötekiyle barış, doğayla barış, sanatla barış diyoruz. Çünkü inanıyoruz ki barışın yolunu izleyerek, barışın dilini konuşarak her şey hallolabilir. Ancak, tarih boyunca her zaman olduğu gibi, hep süregeldiği gibi, dünyada ki egemen güçler barışı, barışmamızı, huzur ve esenlik içinde yaşamamızı bizler kadar güçlü duygularla istemiyorlar. Çünkü kaostan, savaştan, silahtan elde edilen gelirin sarhoşluğu onlar için her şeye bedel, her şeyden daha üstün. İnsanların ölüyor olması, acı, açlık çekiyor olması, geleceklerinin olmaması, geleceklerini arayan yüzlerce kişinin umuda yolculuklarının bindikleri bir kaçak teknesinde alabora olması onları zerre kadar ilgilendirmiyor, rahat yataklarında ki derin gaflet uykularından onları uyandırmıyor. İşte tüm bu nedenlerle sesimizin daha gür çıkması için daha çok sese, daha sıkı kenetlenmemiz için daha çok ele, daha güçlü olmamız için daha çok yüreğe ihtiyacımız var. Çatışmaların, ayrışmaların, terörün, şehit cenazelerinin olmadığı, anaların ağlamadığı, babaların bağrına taş basmadığı, gencecik gelinlerin yapayalnız kalmadığı bir Türkiye’ye, kanın, gözyaşının, acıların yaşanmadığı bir dünyaya olan özlemimizi festivalimiz aracılığıyla bir kez daha yineliyoruz. Barış dilinin kullanılmasının ve bu dilin hakim olmasının önemine inanıyor, siyasilerin, medyanın, toplumun kanaat önderlerinin, sanatçıların ısrarla barış dilini kullanmasını arzuluyoruz” diye konuştu.
Gecede, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Grafikerler Meslek Kuruluşu ve Troia Vakfı ortaklığı ile düzenlenen 49’ncu Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışmasının 1’ncisi Arel Üniversitesi Grafik-Tasarım Yüksek Lisans Öğrencisi Refik Yalur’a Başkan Gökhan tarafından ödülü verildi. Korfmann’ın birikimlerini, emeklerini gün yüzüne çıkarmak ve daha geniş kitlelere yaymak üzere, makalelerinden oluşan ve Çanakkale Belediyesi ile Troia Vakfı tarafından hazırlanan ‘Troia Rüzgarı’ adlı kitap Troia Kazıları Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan tarafından tanıtıldı.
Homeros Bilim Kültür Sanat ödülünü alan Kardeş Türküler, 5 bin yıllık Odeon’da mini bir konser vererek farklı dillerde şarkılar ve türküler seslendirdi.
[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...