Trilyonluk Tesis 24 Yıldır Bir Türlü Tamamlanamıyor

29 Haziran 2010

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde, 24 yıl önce dönemin Valisi Erdinç Büyükakalın’ın teşebbüsüyle Özel İdare Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan, ancak ödenek yetersizliği sebebiyle çürümeye terk edilen Kestanbol Kür Merkezi ve otel inşaatının bir türlü tamamlanamaması tepkiye sebep oluyor.

Çanakkale Valiliği’nin, 1986 yılında Ezine ilçesinde temeli atılan ve 1989 yılında tamamlanması planlanan Kestanbol Kür Merkezi ve otel inşaatının ödenek yetersizliği sebebiyle senelerdir bitirilemediğini belirten yetkililer, ?Bu tür bir projenin Özel İdare bütçesiyle yapılması mümkün olmadığı için yeni yatırımcılar konusunda arayış içine girmiştik. Bunun üzerine 2 yıl önce de Kızılay, Amerikalı ortağı ile buraya kansere karşı en etkin ve yan etkisiz tedavi yöntemi olarak bilinen “Proton Terapi” yöntemlerinin uygulanacağı bir merkez kurmak istemişti. Bu konuda da valilikte yapılan imza töreni ile 49 yıllığına bu yer Kızılay?a verilmişti. Ancak çeşitli sebeplerle bu anlaşma iptal oldu ve yer yeniden eski günlerine döndü? dedi.

KIZILAY GENEL BAŞKANI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Öte yandan 250 milyon dolarlık yatırımın iptal edilmesinin ardından İHA?ya özel açıklamalarda bulunan Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali bu duruma tipki göstererek, “Bu yerin kullanım hakkı 49 yıllığına Kızılay’a verilmişti. Bizler de tahsisin ardından bu yere modern bir tesis yapabilmek için çalışma başlatmıştık. Yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak bu tesisi tek başımıza yapmamız mümkün olmadığı için ortak arayışına girmiştik. Sonunda Amerikalı ortağımız ile bu konuda görüş birliğine varıp bu tesisi yapmaya karar vermiştik. 29 şubat 2009 tarihinde de Çanakkale Valiliğinde yaptığımız törenle bu anlaşmayı imzalamıştık. Kızılay olarak Çanakkale’de övünebilecek bir tesis kurmak için önemli bir adım atmamıza rağmen ekonomik kriz Amerikalı ortaklarımızı olumsuz yönde etkilemişti. Başlangıç olarak 175 milyon dolar proton terapi ve 85 milyon dolar da kaplıcalar olmak üzere toplam 250 milyon dolara mal olacak yatırımda kanser tedavi merkezi 6 üniteden oluşacaktı. Kaplıcanın yatak kapasitesi de 500 olarak planlanmıştı. Proje çalışmalara 2 ay zarfında başlanacak ve 1,5 yıl içinde de burada kaplıca otel hizmete girecekti. Protokolün ardından bölgede zemin etütleri çıkarıldı. Amerikalı ortağımız tesisi kuracak kendi kuruluşları ile temasa geçti. Ancak dünya genelinde ortaya çıkan ekonomik kriz Amerikalı ortağımızı da olumsuz yönde etkiledi. 250 milyon dolarlık yatırım için gerekli olan paranın Türkiye’ye aktarılmasında sıkıntı yaşandı. Bu da zaman kaybına sebep oldu. Bu sırada Çanakkale Valiliği yatırıma zamanında başlanılamadığını gerekçe göstererek yer tahsisini iptal etti. Bu gerçekten üzüntü verici bir durum. Bize biraz daha zaman tanınsaydı bu tesisin yapımı için gerekli olan paranın buraya gelmesi sağlanabilecekti. Kızılay olarak Çanakkale’de atıl durumda olan bu yeri aktif hale getirmek ve il ekonomisine katkı sağlamak istiyorduk. Ancak bize biraz daha mühlet tanınmadığı için maalesef bunu yapamadık” şeklinde konuşmuştu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Anlaşmaların iptal edilmesinin ardından 24 yıldır kaderine terk edilen kaplıca tesisleri yeniden eski günlerine dönerken, tesinin bundan sonra ne olacağı merakla bekleniyor. Vatandaşlar bu yerin en kısa sürede turizme kazandırılmasını isterken, yatırımcılara da gerekli kolaylığın gösterilmesi gerektiğini belirterek, ?Yıllardır burada enkaz halinde duran tesisin en kısa sürede bölge ekonomisine katkı sağlar hale getirilmesini gerekir. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz? dediler.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir