TBMM Çevre Araştırma Komisyonu Üyeleri Çanakkale’de
Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Araştırma Komisyonu üyelerine Kaz Dağları’na yaptıkları inceleme gezisinin ardından İl Özel İdare toplantı salonunda brifing verildi.
AK Parti Uşak milletvekili Nuri Uslu başkanlığındaki 10 milletvekili ve 8 komisyon uzmanından oluşan heyet, dün Kaz Dağları’na yaptıkları inceleme gezisinin ardından bu sabah valiliği ziyaret etti. Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ile makamında görüşen komisyon üyelerine çeşitli hediyeler sunuldu. Ardından İl Özel İdare toplantı salonuna geçen komisyon üyelerine, Vali Orhan Kırlı ve İl Çevre Orman Müdürü Mahmut Ustabaş tarafından brifing verildi.
İl Çevre Orman Müdürü Mahmut Ustabaş, Çanakkale’nin çevre konusunda çok hassas bir yere sahip olduğunu belirterek, “Özellikle Kaz Dağları’nın korunması konusunda çok hassasız. Kaz Dağları’nda yaptığımız incelemelerde, şu an milli park alanı içinde olmayan belirli kesimlerin de milli park alanına dahil edilmesi konusunda bakanlığımıza yazı yazdık. Tabii bu hemen olacak bir durum değil. Yapılacak çalışmalarla bu yerlerin de milli park alanı kapsamına alınması bölge için çok faydalı olacak” dedi.
Ustabaş, su kirliliği konusunda ise Çanakkale’nin tehdit altında olduğunu belirterek, “Üst akıntı ile birlikte Karadeniz’den gelen kirlilik maalesef Çanakkale Boğazı’nı önemli ölçüde kirletiyor. Bunun dışında gemilerden denize bırakılan sintine gibi çeşitli atık maddelerle birlikte bu kirlilik önemli boyutlara ulaşabiliyor. Balıkçılarımız bundan 5-6 yıl önce Çanakkale Boğazı’nda 20-30 çeşit olan balık türünün bugün 5-6 çeşide kadar indiğini söylüyor. Bunun en önemli sebebi de denizin kirliliği. Bu kirliliğinin önlenmesi konusunda ise diğer kurumlarla birlikte ortaklaşa çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.
Çanakkale’de katı atıkların bertarafı ile ilgili yapılan çalışmalarda önemli yol katedildiğini de belirten Ustabaş, “Özellikle merkez ve 7 belediyenin ortaklaşa oluşturdukları grup, AB fonlarıyla il merkezine 15 kilometre uzaklıkta çöp depo alanını oluşturdu. Yıl sonuna kadar hizmete girmesi planlanan bu katı atık bertaraf tesisi ile ilimizin bu önemli sorunu da çözümlenmiş olacak” diye konuştu.
Çanakkale’nin en önemli çevre sorununun deri sektöründe olduğunu da belirten Ustabaş, “Biga ve Ezine yöresinde yaklaşık 80 deri imalathanesi bulunuyor. Bunların da şu an 25’e yakını çalışıyor. Bunların atıklarının çevreye büyük zararı var. Bu konuda ilgili imalathane yetkilileri uyardık ve ceza keserek kapatma yoluna gittik. Bunların ciddi bir arıtma tesislerinin olması halinde sorun da kalmayacak” dedi.
Brifingi dikkatle takip eden Komisyon Başkanı Uşak milletvekili Nuri Uslu da zaman zaman Ustabaş’a sorular sorarak Çanakkale’nin çevre konusundaki sorunlarını öğrendi ve not aldı. Komisyon üyeleri brifingin ardından Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı gezmek üzere bölgeden ayrıldı.
Heyet, tarihi yarımadayı ziyaretin ardından otobüsle Edirne’ye gitmek üzere yola çıkacak. Aynı gün Ergene Havzası’nda incelemelerde bulunacak olan heyet, 23 Kasım Pazar günü Edirne Valililiği’ni ziyaret ederek DSİ toplantı salonundaki brifinge iştirak edecek.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...