Taşeronun Gölgesinde Soma Faciasının 1. Yıl Dönümü

13 Mayıs 2015

Soma’da resmi rakamlara göre 301 kişinin yaşamını yitirdiği facia, birinci yıl dönümünde Çanakkale’de unutulmadı.

ÇOMÜ’de taşeron şirketin bünyesinde çalışırken işten çıkarılan işçiler tarafından organize edilen anma etkinliklerine, Kazova tekstil fabrikası’nın direnişi ile tanınan Aynur Aydemir de katılım gösterdi. Halk Bahçesi’nde gün boyu süren etkinliklere, ayrıca Bilgi Üniversitesi, Greif Tekstil ve Sütaş İşçileri de katıldı. Ayrıca ölen madencilerin anısına, etkinliği düzenleyen gurup baret takarak anlamlı bir duruş sergilediler.

Soma Maden faciasının 1. yıl dönümünde, bugün Çanakkale Halk Bahçesi’nde bir anma etkinliği düzenlendi. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ile İda Dayanışma Derneği’nin destek verdiği anma töreninde gurup adına konuşma yapan Prof. Dr. Türker Savaş, Soma’da yaşanan ölümlerin 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşacak yeni meclise taşınacağını vurguladı. Türkiye’de Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu’nun biran önce oluşturulması gerektiğini söyleyen Savaş, konuşmasında ayrıca şunları dile getirdi:

“301 canımızın acısı hala yüreğimizde. Bugün 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 canımızı yitirdiğimiz en büyük iş faciasının yıl dönümü. Ne yazık ki böylesine büyük bir facianın ardından sorumluların görünen bir kısmının yargılandığı Soma davası, bu haliyle kamuoyunu tatmin edecek bir tablo çizmemektedir. Bu katliamın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sitemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılması gibi neoliberal bir politikadır. AKP iktidarı, döneminde uygulanan politikalarda üretim, teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz ,deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Soma’da yaşanan kaza değildir. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır. Bu katliamın sorumluları hala hesap vermemiştir.İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülemez. Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı,idari ve mali yönden bağımsız,demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi sağlığı Güvenliği Kurumu bir an önce oluşturulmalıdır. Sendikalaşmanın ILO standartlarıyla çelişen engellemeleri kaldırılmalıdır.”

“Büyük Bir Acıydı Hepimize Baş sağlığı diliyorum”
Anma etkinliklerine katılan ve Kazova tekstil fabrikası’nda verdiği direniş ile hatırlanan Aynur Aydemir, Kazova işçileri olarak Soma anma etkinliklerine katıldıkları için üzgün olduklarını dile getirdi. Soma’nın unutulmayacak bir acı olduğu söyleyen Aydemir, ÇOMÜ’lü işçilere davetinden ötürü de teşekkürlerini iletti.

Gün boyu süren Soma anması, saat 17.00 – 19.30 arasında düzenlenen söyleşi,ve ardından saat 20.00’da sunulacak belgesel gösterimi ile sona erdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir