“Sualtı ve Arkeolojisi” Konferansı Gerçekleştirildi

19 Nisan 2014

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, Bilimsel Etkinlikler Koordinatörlüğü organizasyonuyla, Sualtı Arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu tarafından Safiye Hüseyin Elbi Konferans Salonu’nda “Sualtı ve Arkeolojisi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Cambazoğlu, Türkiye’deki dalış turizmiyle ilgili bilgiler aktardı. Ege denizinde ortaya çıkartılan batıklardan bahseden Cambazoğlu “1961 yılında yapılan dalışlarda 36 metre derinlikte 7. yüzyıla ait amfora yüklü Bizans Batığı bulundu ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tekrar eserler korunması amacıyla denize yani doğal ortamına indirildi. Roma dönemine ait bir batık bulundu. Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle durduruldu, sonra tekrar başlatılmadı ve batık eridi gitti. Batıklarda kareleme sistemi oluşturuluyor. Bütün eserler etiketlenip Bodrum Müzesi’ne getiriliyor” diye konuştu.

Cambazoğlu, etkinliğe katılan tüm öğrencilere ve öğretim elemanlarına teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cevdet Cengiz sunumlarından dolayı Aşkın Cambazoğlu’na teşekkür ederek, plaket takdim etti ve bu tür etkinliklerin artarak devam edeceğini, eğitimin bitmeyen bir yolculuk olduğunu sözlerine ekledi.

Aşkın Cambazoğlu’nun Özgeçmişi:
1950 yılında Aydın’da doğan Cambazoğlu İlk ve orta öğrenimini Aydın ve İzmir’de tamamladıktan sonra 1978 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Klasik Arkeolog olarak mezun olmuştur. 1979 yılında Kültür Bakanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ortak protokolü ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Bağlı Çubuklu Sualtı Kurtarma Komutanlığı’nda, Kültür Bakanlığı adına özel balıkadam kursuna katılmış ve Kültür Bakanlığı tarafından, görev yaptığı Bergama Müzesinden Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne Sualtı Arkeoloğu ünvanı alarak atanmıştır.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde görev yaptığı süre içerisinde Arkeoloji Bölüm Şefi ve Sualtı Arkeoloğu olarak, gerek Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde gerekse Kültür Bakanlığı denetim ve gözetiminde Türkiye’de yapılan sualtı kazı ve araştırmalarında Bakanlık görevlisi ve balıkadam arkeolog olarak görev yapmıştır.
1987 yılında dalış turizmine başlayan Cambazoğlu, 1987-89 yıllarında Alman Barakuda International Aquanautic Club bünyesinde dalış eğitmeni ve rehberi olarak çalışmıştır. 1987 yılından itibaren dünyaca tanınan birçok saygın kurumdan aldığı dalış eğitmenliği belgeleri ile Sualtı Dalış Rehberliği brövesine sahiptir.
Ülkemizde sualtı kazı ve araştırmalarını yürüten Prof. Dr. George Bass başkanlığındaki merkezi Amerika Texas A.M. Üniversitesi olan INA (Institute of Nautical Archaelogy) ekibi ile birlikte Serçe Limanı Hellenistik Batık, Yassıada Batıkları, Kaş Uluburun Bronz Devri Batığı sualtı kazıları ile Çeşme – Antalya arasında yürütülen sualtı batık arama çalışmalarına katılmıştır. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki görevi sürecinde ve sonraki Dalış Turizmi yaşamımda, Sualtı arkeolojisi ve Sualtı Turizmi ile ilgili birçok konferans ve makaleler yazmıştır. Eşiyle birlikte Bodrum’da yaşamakta olan Cambazoğlu’nun Selen ve Tunç adında çocukları vardır.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir