Seramik Çalıştayı’na Yoğun İlgi

02 Kasım 2017

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 25’nci Kuruluş yılı kapsamında Çanakkale Seramikleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (ÇASEM) düzenlediği, ‘Geleneksel ve Çağdaş Çanakkale Seramikleri’ Çalıştayı, Çanakkale Seramik Müzesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yoğun ilginin olduğu çalıştayda sanatçılar geleneksel ve modern tasarımların yanı sıra farklı form denemeleri de ortaya koydu.

26-27-28 Ekim 2017 tarihlerinde Çanakkale Seramik Müzesi’nde gerçekleştirilen Geleneksel ve Çağdaş Çanakkale Seramikleri Çalıştayı, uygulamalar ve konferansları ile ulusal ve uluslararası kültür varlıkları Çanakkale Seramikleri’nin yaşatılması çabalarına katkı sağlayan etkili bir adım oldu. Çalıştaya, Çanakkale Dekorları eğitimi kursiyerleri ve eğitimcisi Hilal Taşkıran dışında, Çanakkale Belediyesi – Anı Eşya Üretim Merkezi ustası İsmail Bütün, aile olarak geleneksel kimliği korumayı prensip alan ve Çanakkale Seramiklerine önemli katkılar sağlayan Adil Can Güven, Nursan Güven, Cem Güven, Çanakkale Seramikleri araştırmaları ve önerileri ile Prof. Dr. Billur Tekkök, Çanakkale Seramikleri malzeme ve teknolojisi konularındaki engin bilgi ve deneyimleriyle değer yaratan Tanzer Orbay, çağdaş ve özgün yorumlarıyla ressam ve seramik sanatçısı Ayhan Taşkıran, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları Halide Okumuş, Mehmet Coşar, Berrin Kayman Karagül, Şeref Doğan, Müjde Yücel Coşar ve Ergün Arda, Çan Meslek Yüksekokulu personeli Sacide Öz, Nazmiye Kenar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi mezunları, seramik atölye işletmecisi Ufuk Baş katılımcı oldular. Çalıştay’a kurs süreci ve sonrasında hazırlanarak katılan kursiyerler; Arzu Doğan, Sonay Demir, Burcu Gürcü, Selma Turhan, İlter Özyıldırım, Murat Biçer, Meral Ünal, Necmi Tekin, Berna Batur, Zeynep Arol, Necati Işık, Sevda Figen Pazarcık, Şerife Biçici, Elif Çetin, Derya Arslan, Gönül Duran’ın Çanakkale Geleneksel dekorlarını uyguladılar.

Sunum etkinliklerinde ise konuşmacıların araştırmalarına ve karşılıklı paylaşımlarına yer verildi. Prof. Dr. Billur Tekkök, geçmişte Çanakkale Seramiklerine dair yapılan çalışmaların mevcut katkılarından söz ederek; arkeolojik kazılarda çok sayıda Çanakkale Seramiklerine rastlandığı ancak değerlendirilmediği, kendisinin bu konuya dikkat ettiği, öğrencileri ve meslektaşlarına Çanakkale Seramikleri buluntuları konusunda telkinde bulunduğunu belirtti. İnteraktif geçen konuşmalarda Tanzer Orbay, seramik ve Çanakkale Seramiklerinde malzeme teknoloji konusunda yaptığı araştırmalardan örnekler verdi. Adil Can Güven, Çanakkale Seramiklerini uygulama süreci ile ilgili soruları yanıtlarken, kendisinin çok uzun geçmişten itibaren Çanakkaleli ustalarla olan bağlarını anlattı. Öte yandan İsmail Bütün, Çanakkale Seramiklerinin 20. Yüzyılda tükenişi ve yüzyıl sonunda canlandırma çabaları sürecinden bahsederken, uygulamaları kadar bilgileriyle de çalıştayı derinleştirdi. Halide Okumuş’un, “Bulmaca Testiler ve Çanakkale Seramiklerindeki Örnekleri”, Necati Işık’ın “Şablon Torna İle İçten Ve Dıştan Sıvamalı Çanakkale Tabak Ve Çanak Uygulamaları”, Ergün Arda’nın “Geleneksel Çanakkale Seramikleri Tabak Formlarının Cam Malzeme ve Teknikleri ile Yorumu”, M. Berrin Karagül’ün, “Türk Mitolojisindeki Hayvan Figürlerinin Geleneksel Çanakkale Seramikleriyle Benzerlikleri ve Karşılaştırılması”, Ayşe Güler ve Arzu Doğan’ın “Çanakkale Seramikleri Dekorları ve ÇASEM Dekor Eğitim Süreci ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi”, Şeref Doğan’ın Mimari Seramik Geleneğimiz ve Çanakkale Kent Dokusunda Seramik Duvar Panosu Örnekleri”, Mehmet Coşar’ın “Islık Çalan Çanakkale Seramikleri”, Müjde Yücel Coşar’ın “Çanakkale Seramiklerinde Hayvan Figürleri” başlıklı sunumları katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir