Saim Yavuz: “Yerel Demokrasinin Delili, Katılım ve Müzakere”
Çanakkale Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Saim Yavuz, Ordu’nun Mesudiye ilçesinde düzenlenen “Türkiye Demokrasi Formu Mesudiye” buluşmasına katıldı. “Demokrasi Formu ve Kalkınma İlişkisi”nin işlendiği foruma katılan Yavuz; “Yerel demokrasi meydanı: Kent Konseyi” başlıklı bildiri sundu.
Yerel ve demokrasinin yan yana geldiklerinde birbirlerine çok yakışan ve “farklı bir duygu” uyandıran iki sözcük olduğunu ifade eden Çanakkale Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Saim Yavuz; “Yerel demokrasinin delili, katılım ve müzakere. Katılım ve müzakere bir “mekanizma” istiyor ve bu “mekanizma”ya verilen ismede Kent Konseyi deniyor” dedi.
Başkan Yavuz bildirisinde şu ifadelere yer verdi; “Yerel deneyimler, dünyayı dolaştıktan sonra daha da donanımlı olarak “evrensel değerler” olarak doğdukları topraklara güçlü bir şekilde geri dönüyor. Hızla dönüşen ve değişen dünyada karar süreçleri de “süratle” tamamlanmak isteniyor. İçeriğinde katılım ve müzakerenin olmadığı kararlar, fazla “sürat”ten dolayı kazalara yol açıyor. Karmaşıklaşan kent yaşamı, çoklu sorunlara çoklu çözümler öneriyor. Müzakere edilemeyen öneriler çözüme çare olamıyor. Çoğulcu katılımın sağlanamadığı müzakere süreçleri yetersiz kalıyor. Bugün; geleceğe kredilendiriliyor. Dün; bugüne egemen oluyor. Şimdi; önemini yitiriyor. Geleceğin güçlü demokrasisi “şimdi”den; katılıma ve müzakereye dayalı anlayışın “ama”sız içselleştirilmesini ve uygulanmasını bekliyor. Kent Konseyleri günümüzün önemli kamusal alanlarından biri olma yolunda ilerliyor. Sarsıntılar geçiriyor. Alışkanlıklar, önyargılar Kent Konseylerini zorluyor, ama varlığı çevresini etkiliyor, değiştiriyor, dönüştürüyor. Şeffaflık, eşitlik ve kapsayıcılık Kent Konseylerinin “vicdanı” oluyor. Birlikte kentleri hakkında konuşmak, birlikte tartışarak kararlar almak tecrübesi yerel yönetimin işleyişine kazınıyor. Sivil toplum kent yönetimine katılmada yeni tecrübeler ediniyor. Eski alışkanlıklar ve yerel ile merkez arasında “denge” yeniden gözden geçiriliyor. Kentler, yurttaşlardan Kent hakkının korunmasını ve kentine sahip çıkmayı bekliyor. Kimseye devredilmeyecek bu hak ve sorumluluklar, yerel ve merkezi yönetim yapılarıyla birlikte demokrasinin yeni taleplerini dikkate alan, katılımı yüksek bir yönetişim mekanizması olarak Kent Konseylerinin pratiklerinde ‘can’ buluyor.”
“Türkiye Demokrasi Formu Mesudiye” buluşmasında TDF 2013 Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, TEMA Vakfı Orman ve Kırsal Kalkınma Bölümü Başkanı Hikmet Öztürk, Yaşama Dair (YADA) Vakfı Başkanı Mehmet Ali Çalışkan, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve bir çok ilden gelen Kent Konseyi Başkanları bildirilerini sundu.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...