“Şahinli Köyü’ndeki ÇED Toplantısı Hukuka Aykırı”
Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şahinli Köyü’nde gerçekleştirilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı ile ilgili bir basın açıklaması yapan Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, açıklamasında, “Toplantının yapılacağı kahvehanenin giriş kapılarının önü ilgili maden şirketinin çalışanları olduğu sanılan kişilerce kapatılmış, komisyonumuz ve toplantıya gelen halk içeriye alınmamış ve hatta içeri giriş zor kullanılmak sureti ile engellenmiştir. Kahvehane pencereleri toplantının dışarıdan dahi izlenmemesi için gazeteler ile örtülmüştür. Tüm bunlar ile birlikte bir kısım köy halkının dahi toplantıya girişinin engellendiği gözlemlenmiştir.” ifadelerine yer verdi.
Yaşanan durumla ilgili tutanak tutularak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edildiği belirtilen açıklamada bir haber ajansının köyle yaşananlarla ilgili yaptığı haberin taraflı ve gerçekleri yansıtmayan bir haber olduğu, birçok ulusal ve yerel haber sitesinde yer alarak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği kanaatinde oldukları ifade edildi.
Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonunun basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Çanakkale ili Lapseki ilçesi Şahinli köyünde Batı Anadolu Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tarafından yapılması planlanan Kestanelik Altın-Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Tesisi projesi ile ilgili ÇED toplantısına katılmak üzere Şahinli Köyü’ne toplantı saati olan 11.00’den önce Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu olarak gözlemci sıfatı ile gidilmiştir. Toplantının yapılacağı kahvehanenin giriş kapılarının önü ilgili maden şirketinin çalışanları olduğu sanılan kişilerce kapatılmış, komisyonumuz ve toplantıya gelen halk içeriye alınmamış ve hatta içeri giriş zor kullanılmak sureti ile engellenmiştir. Kahvehane pencereleri toplantının dışarıdan dahi izlenmemesi için gazeteler ile örtülmüştür. Tüm bunlar ile birlikte bir kısım köy halkının dahi toplantıya girişinin engellendiği gözlemlenmiştir. Yaşanan bu durum Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Ali Furkan Oğuz, Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Ahmet Ozan Yılmaz, Çanakkale İl Genel Meclisi Üyesi Ziraat Mühendisi Hicri Nalbant, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi 2. Başkanı M. İrfan Mutluay tarafından yazılarak ve imzalanarak tutanak haline getirilmiş, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edilerek, yapılan toplantının halkın katılımı olmadan yapıldığı ve belirtilen gerekçeler ile hukuka ve usule aykırılıklar taşıdığı ifade edilmiştir.
Bugün tüm bu gözlemlerimize rağmen ulusal basında yer alan ‘Çevreciler ile Köylüler Karşı Karşıya Geldi’ başlıklı İHA tarafından hazırlanan haber gerçekleri yansıtmamaktadır. Şahinli Köyü’nde hiçbir gerginlik yaşanmamış, aksine yukarıda belirttiğimiz gibi halk toplantıya alınmamıştır. Haberde ifade edilen köylülerin çevrecileri kahvehanenin pencerelerini gazete ile kapatarak protesto ettiği, köy halkının çevrecileri İsrail yanlısı olmakla suçladığı gibi ifadeler söz konusu olmamıştır. Çanakkale Çevre Platformu ve Çanakkale Halkı yapılan basın açıklaması sonrası sessizce köyü terk etmek zorunda kalmamış, yapılacak tesisin çevreye, Şahinli Köyü’ne, Çanakkale’ye olacak zararlarını ve toplantının hukuka ve usule aykırı olduğunu da içeren basın açıklaması sonrasında sağduyu göstererek köyden ayrılmıştır. Bugün belirtmiş olduğumuz tüm bu yaşananlar yerel basın tarafından kameralar ile kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlar da dikkate alınarak incelendiğinde haberin gerçekleri yansıtmadığı anlaşılacaktır. Bu sebepler ile ÇED Toplantısı Halkın Katılımı olmaksızın usule ve hukuka aykırı bir şekilde yapılmıştır. Komisyonumuz gözlemleri neticesinde İHA tarafından yapılan söz konusu haberin taraflı ve gerçekleri yansıtmayan bir haber olduğu, birçok ulusal ve yerel haber sitesinde yer alarak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği kanaatine varılmıştır. Kamuoyunun bilgisine duyurulur.”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...