Resif ve Köpek Balıkları
Bir resif düşünün müthiş bir dengeye ve doğal güzelliğe sahip içinde birbirinden farklı ve renkli küçük balıkların yaşadığı bir resif. Bu resifte yaşayan balıkların her biri küçük ve yırtıcı olmadıkları için birbirlerine tehlike oluşturmuyorlar. Onun için resifte yaşayan bu renkli ve küçük balıklar yaşamlarını huzurlu ve mutlu bir şekilde sürdürüyorlar.
Doğal dengenin bozulması ile resifin su oranında yükselme gözlenmeye başlar. Bu yükselme ile birlikte artık resif eskisi gibi olmayacaktır. Suyun yükselmesi beraberinde başka balıkların resife girişini hatta yırtıcı olarak tanımlayacağımız balıkların da resife girmesine neden olacaktır. Bu gelecek balıklarla birlikte resifin homojenliğini kıracak bir sürü bakteride beraberinde resif de yerini alacaktır. Su oranının yükselmesi sürekli av peşinde olan yırtıcı balıkların özellikle köpekbalıklarını resife çekecektir. Bu köpekbalıklarının tek bir amacı vardır oda besin piramidinin en üstünde yer almak. Ama sular o kadar çok yükselmediği için ilk gelen yırtıcılar küçük boylu köpekbalıklarıdır. Bunlar resifte yer alan küçük renkli balıklarla beslenip resifde hâkimiyet kurmaya çalışırlar. Bazı küçükbalıklar (vantuzlu remoralar) bu köpekbalıklarının temizliğini yapıp onların gövdelerinin altında mutualist[2] bir yaşam biçimini seçtiklerini düşünerek yaşamlarını hiçbir şey değişmemiş gibi sürdürürler. Ama diğer küçük balıklar için bu tehlikenin başlangıcıdır. Artık onlar için resifin eski o güzel huzurlu günleri geride kalmaktadır. Köpekbalıkları onların resifdeki yaşamlarına dair her şeye müdahale etmekte ve resifin gerçek sahipleri gibi hareket ederek onların yaşamlarına saldırmaktadırlar. Küçük balıkların tek bir seçeneği vardır o da birlikte olup birlikte hareket etmek. Ama arada bir okyanustan gelen dalga bunu mümkün kılmamakta hatta onları biraz daha ayırmaktadır.
Doğal denge giderek bozuldukça resifte su oranı da giderek yükselmektedir. Su oranının yükselmesi resife yeni yırtıcılarında girmesine neden olmaktadır. Resife giren yeni yırtıcılar daha büyük köpekbalıklarıdır. Bu köpekbalıklarının gözü aynı resife ilk gelen küçük köpekbalıklarının ki gibi küçük balıklardadır. Çünkü köpekbalıkları birbirini yemez. Yalnızca büyük köpekbalıkları küçük köpekbalıklarını yeni resifler aramak üzere bölgeden def eder. Resife büyük köpekbalıklarının gelecek olması küçük köpekbalıklarını telaşlandırır. Resif eski günlerine dönsün diyen ve örgütlenmeye çalışan küçük balıkların yanında görünmeye ve resife sahip çıkmaya çalışırlar. Çünkü küçük köpekbalıkları resifdeki en güçlü yırtıcı olmak istemektedirler. Ama artık sular yükselmiştir ve resif yırtıcıların hâkimiyeti altındadır. Küçük balıklara fazla seçenek kalmamıştır. Ya bu yükselen suyu bir fırsata çevirip resifden ayrılıp okyanusa açılacaklardır. Ya da örgütlenip köpek balıkları ile mücadele edeceklerdir.
Not:
Hikayede anlatılan resif: Herhangi bir yerde var olan bir Ada.
Küçük balıklar: adanın çok büyük işlerle uğraşmayan yerel halkı.
Küçük köpek balıkları: adaya gelecekte değerlenir düşüncesi ile yatırım yapan ilk dalga yatırımcı.
Büyük köpek balıkları: adanın giderek artan cazibesini kendine büyük yatırımlarla fırsata çevirmeye çalışan aç gözlü yatırımcılar
Su oranının yükselmesi: adada rantın artması)
*Resif, denizcilik terminolojisinde kaya, kum ve deniz canlıların birikimiyle birlikte suyun cezir halindeyken (gel-gitle oluşan en düşük su seviyesi) altı kulaç (yaklaşık 11 metre) veya daha az derinlikli sığ alanlarında oluşmuş su altı yüzey yapılarıdır.
*Mutualizm, farklı türlerden iki canlının karşılıklı yardımlaşması her iki tarafa da yarar sağlamasına dayalı olan bir ortak yaşam biçimidir.
Bu yazı 31 Temmuz 2016 tarihinde bozcaadahaber.net internet sitesinde yayınlanmış olup, yazarının izniyle Çanakkale İçinde sayfalarında da yer almıştır.
Fırat Tunabay Son Yazıları...
- 18/09/2017 Bana Evimi ve Komşularımı Geri Verin
- 31/07/2017 Bozcaada’ya Değer Kattım Demenin Dayanılmaz Küstahlığı
- 17/02/2017 #Hayır Sonrasına Hazır Mıyız?
- 19/08/2016 Resif ve Köpek Balıkları
- 09/05/2016 Doğaya İhtiyacımız Var
- 21/11/2015 Sevgi Tohumları
- 01/02/2015 Bozcaada ve Üniversite
- 09/06/2014 Yaraları Sarmak
- 08/04/2014 Yerel seçimler sonuçları ve Bozcaada
- 19/03/2014 Bozcaada’dan Defne’ye Selam
Yorumlar...
Henüz yorum yok...