Rektör Laçiner: “Zincirbozan Demokrasi Okulu Olsun”

22 Aralık 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Zincirbozan askeri tesislerinin, darbe mağdurlarının hatıralarının yaşatılacağı bir müze ve demokrasi eğitimlerinin verileceği bir okul olmasını önerdi.

Çanakkale’nin Lapseki İlçesi Çardak Beldesi yakınlarında, Zincirbozan Mevkisi’nde son olarak 30’uncu Deniz Hava Savunma Batarya Komutanlığı olarak kullanılırken, üç ay önce boşaltılan tesisin kapısına kilit vuruldu. 1980 askeri darbesi sonrasında Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk gibi siyasetçi ve devlet adamlarının da aralarında bulunduğu birçok kişinin tutulduğu Zincirbozan’ın akıbeti merak konusu oldu. Lapseki, Çardak ve Umurbey belediye başkanları, askeriyeye ait tesis için ‘üniversiteye devredilmeli’ diye görüş belirtti.

Zincirbozan’ın ÇOMÜ’ye devri konusunda Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner ilk kez DHA’ya açıklamada bulundu. Prof. Dr. Sedat Laçiner, Zincirbozan’ın Üniversiteye tahsisi düşüncelerinin kendilerinin gıyabında gelişen bir olay olduğunu ve herhangi bir taleplerinin bulunmadığını belirtti. Bunun Lapseki, Çardak ve Umurbey belediye başkanlarının gönlünden geçen bir düşünce olduğunu ifade eden Rektör Laçiner, yerel yönetim ve bölge halkının bu yerin üniversitede olmasını arzu etmesi halinde burayla ilgilenebileceklerini söyledi. Zincirbozan’ın Türkiye’ye mal olmuş bir yer olduğunu ve bu nedenle sadece bir üniversitenin değil, ilaveten Ankara’nın da devrede olması gerektiğini belirtti.

‘DEMİREL, ECEVİT, BAYKAL’IN ADLARI VERİLEBİLİR’
Zincirbozan’ın sıradan bir fakülte yerine, siyaset, demokrasi ve hukuk çalışmalarının yapıldığı, Türk gençlerinin getirilip eğitimden geçirildiği bir Demokrasi Okulu ve Demokrasi Müzesine dönüştürülebileceğini ifade eden Rektör Laçiner şöyle konuştu: “Burada bir dönem tutulan demokrasi gazilerinin hatıralarını yaşatabilecek kurslar ve eğitim çalışmaları yapılabilir. Biz bunda istekli oluruz. Daha önce Diyarbakır hapishanesiyle ilgili Başbakanın sözleri vardı. Zincirbozan da böyle bir yer. Orada bir takım şeyler yapıp, her birine Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal gibi geçmiş dönemde demokrasi mağduru olan insanların isimleri verilerek çok güzel bir eğitim alanı ve ibretlik alan oluşturulabilir. Buraya her yıl 10 bin tane Üniversite veya lise öğrencisi getirilip, yatılı olarak konaklatılıp, belli bir süre geçirmeleri sağlanabilir. Siyasi partilerden insanlar gelirler, dersler anlatırlar. Demokrasi dersi vermeye çalışırlar. Zincirbozan’da kalan insanların yakınları ve hayatta olanları da gelir. Çanakkale Savaş alanları gibi burası da yaşayan bir demokrasi öğretim parkuru haline çevrilebilir. Bunları da en güzel idame ettirecek olan ya Kültür ve Turizm Bakanlığı, ya da Üniversitedir. Ama Milli Savunma Bakanlığı ne düşünüyor, orayı hangi şartlarda tahsis eder bunu bilmiyoruz.”

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir