Rektör Laçiner, ÇTSO’nun Konuğu Oldu
Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın konuğu oldu.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın konuğu olan Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversitede Hukuk Fakültesi kurulması konusunda yaptıkları çalışmaları gelen tepkiler sebebiyle askıya aldıklarını belirterek, “Fakülte kurmak hemen o fakülteye öğrenci almak anlamına gelmiyor. Bakın İletişim Fakültemizi kurduk. Ancak daha orasının altyapısı hazır olmadığı için öğrenci almadık. Hukuk Fakültesi de böyle olacaktı. Ancak bu konuda bazı kesimlerden tepki gelince bizde bu çalışmaları rafa kaldırdık. Bu konu 7-8 yıl rafta kalır” dedi.
Truva Otel’de düzenlenen toplantının açılış konuşması yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Bülend Engin, ÇTSO olarak görev süreleri içinde yaptıkları ve yapacakları projeler hakkında bilgi vererek, “Bu kapsamda üniversite kent ilişkilerine de büyük önem veriyoruz. Sayın Rektörümüzü de bu toplantımızda konuk olarak ağırlamak bizlere mutluluk veriyor” dedi.
Ardından toplantıya katılan ÇTSO üyeleri ile sivil toplum kuruluşu üyeleri birer konuşma yaparak üniversite kent ilişleri ile şehir hakkında açıklamalarda bulunup Rektör Laçiner’e bazı sorular sordu. Çanakkale Baro Başkanı Avukat Tülay Ömercioğlu, 47 yıldır Çanakkale’de yaşadığını belirterek, “Deniz kenti Çanakkale’de yat limanının bulunmaması büyük eksiklik. Bu konuda ÇTSO yönetiminin yat limanı projesini destekliyoruz. Bunun dışında yine ÇTSO tarafından projelendirilen çarşı projesi, kongre merkezi ve diğer projelerin de yanında olduğumu belirtmek istiyorum” dedi. Ömercioğlu, üniversitenin kentin ekonomisine büyük katkı sağladığını da belirterek, “Üniversitemiz Çanakkale’de bir hukuk Fakültesi açma projesi vardı. Bu konuda daha önce bir açıklama yaparak bütün öğretim üyelerinin bulunduğu tam donanımlı bir Hukuk Fakültesi’nin kurulmasından yana olduğumuzu belirtmiştim. Ancak sanırım söylediğim bu sözler yanlış anlaşıldı. Ben Hukuk Fakültesi’ni istemiyorum gibi bir söz söylemedim. Tam donanımlı olmayan, taşımalı sistemle öğretim görecek bir Hukuk Fakültesi’nin faydalı olmayacağını söylemiştim. Bu sözümün de arkasındayım. Bizler üniversitemizde öğretim üyeleri ile altyapısı tam olan bir Hukuk Fakültesi’nin açılmasını istiyoruz” dedi.
“ULAŞIM KONUSUNDA SIKINTILAR ARA DURAK YAPILARAK ÇÖZÜLEBİLİR”
Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, şehirde yaşanan bazı sıkıntılara da değinerek, “Çanakkale’ye şehir girişine yeni bir otogar açıldı. Ancak ne var ki, bu otogar açılmasına rağmen bazı sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle İstanbul’a gidecek yolcular otogara gidene kadar büyük çile çekiyor. 3-4 kişilik bir aile İstanbul’a gidebilmek için ellerinde bavullarla en az 1 saat öncesinden iskeleden garaja gitmek zorunda. Bunun bir maliyeti var. Oradan da gene şehirlerarası otobüse binip arabalı vapurla geçmek üzere gene iskeleye geliyor. Karayolları Taşıma Kanunu’na göre eğer otogarla şehir merkezi arasında 10 kilometre mesafe varsa mutlaka bu bölgede ara noktaya bir durak yapılması gerekiyor. Bizin yeni garaj ile merkez arasındaki mesafe 14 kilometre. Bu sorun ara durakla çözülebilir” dedi.
Toplantıda söz alan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Vurucu ise denizlerle çevrili şehirde denizlerin kıymetinin bilinmediğini belirterek, ÇTSO’nun yat limanı prjesini destek verdiklerini söyledi. Vurucu, Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu’nun otogara ulaşım konusundaki sözlerine katılmadığını belirterek, “Şehir içi otobüslere binerek otogara ulaşmak 1 TL’ye mümkün” dedi. Bunun üzerine söz alan ÇTSO Meclis Başkan Vekili Mehmet Emin Şevik’in “Baro başkanım. Biz kaç kere şehiriçi otobüse bindiniz? Kent kartınız var mı?” demesi üzerine araya giren Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu da çantasındaki kent kartını göstererek, “Tabi kent kartım var. Zaman zaman belediye otobüsüne biniyorum” dedi.
Toplantıda ayrıca ÇTSO Turizm Komitesi Başkanı Muzaffer Bayraktar, Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Kürşat Tuna, Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Sefer Göztepe, ÇAGİAD Başkanı Hikmet Sezen, Barbaros Mahallesi Muhtarı Şaban Şahin, Mimarlar Odası Başkanı Sevil Ural ve ÇTSO Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş ile diğer konuklar birer konuşma yaptı.
“EĞİTİM FAKÜLTESİ YIKILARAK YERİNE YENİSİ YAPILACAK”
Yapılan konuşmaların ardından söz alan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner üniversitede göreve başlamasının ardından yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Rektör Laçiner, göreve başlayalı 1 yıl olmamasına rağmen gerek öğrenci, gerek akademik kadro, gerekse çalışan sayısının önemli ölçüde arttığını belirterek, “Üniversitemizde önemli akademik personel açığı vardı. Yaptığımız çalışmalarda 1 yıla yakın sürede akademik personel sayısında yüzde 30 oranında bir artış sağlandı. İdari personel sayımızda önemli ölçüde arttı. Bütçemiz ise yüzde 30 oranında bir artış gösterdi. Üniversitemize bu yıl 5 bin öğrenci kayık yaptırdı. Bu sayı bir rekor. Şan öğrenci sayımız 33 bin 500’e yükseldi. Rektörlük süremizin dolması ile hazırlık sınıfları da eklendiğine bu sayı 40 bine yükselecek gibi görülüyor. Üniversitemizde yeni laboratuar ve binaların yapımları da sürüyor. Üniversitemizde 22 binanın yapım hazırlığı var. Bunların yapımı da kolay değil. Güzel sanatlar Fakültemiz de tamamlanmak üzere. Bu fakültemizde ayrıca Çanakkale’nin ilk tiyatro salonu da bulunacak. Fiziki olarak yetersiz olan binada eğitim verilen İlahiyat Fakültesi’ne de yeni bir yer yapacağız. Bu konuda TOKİ yetkilileri ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu yıl içerisinde bu konu kesinlik kazanacak. Anafartalar Kampüsü’nde bulunan Eğitim Fakültesi binamız da maalesef çok eski bir yapı. Bu konuda da TOKİ ile görüşüyoruz. Bu yeri yıkıp yerine yenisi yapılacak. Biga ilçemizde de TOKİ ile görüşmelerimiz sürüyor. Eski binamızı onlara devredeceğiz. Onlarda bize ücretsiz Ağaköy Kampüsü’ne Meslek Yüksek Okulu yapacaklar. Burada hiç para vermeden depreme dayanıklı bir okul yaptırmış olacağız” dedi.
“HUKUK FATÜLTESİ PROJESİNİ RAFA KALDIRDIK”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Seat Laçiner, üniversitede Hukuk Fakültesi kurulması konusunda yaptıkları çalışmaları gelen tepkiler sebebiyle askıya aldıklarını da belirterek; “Fakülte kurmak hemen o fakülteye öğrenci almak anlamına gelmiyor. Bakın İletişim Fakültemizi kurduk. Ancak daha orasının altyapısı hazır olmadığı için öğrenci almadık. Hukuk Fakültesi de böyle olacaktı. Ancak bu konuda bazı kesimlerden tepki gelince bizde bu çalışmaları rafa kaldırdık. Bu konu 7-8 yıl rafta kalır” dedi.
Rektör Laçiner ilk göreve başladığında yaptığı açıklamalarda üniversite ile kent arasındaki birlik ve beraberliğin sağlanması konusunda çaba sarf edeceğini belirttiğini ifade ederek; “İlk göreve başladığımda bazı açıklamalar yapmıştım. O günkü görüşlerimle şimdiki görüşlerim arasında 180 derecelik bir fark var. Çanakkale’de nüfus sorunu yaşanıyor. Bu konuda üniversitenin çok ciddi bir kalınma aracı olabileceğini düşünmüştüm. Üniversitenin kenti için en uygun yerin Çanakkale olacağını söylemiştim. Bunun içinde gerekeni yapacağını ifade etmiştim. Üniversite ile kent halkı arasındaki birlikteliğin önemine dikkat çekmişim. Bunları söylerken de benden önceki rektörler bıyık altında gülüyorlardı. Üniversite ile kent halkı arasındaki birlikteliğin bu zamana kadar sağlanamadığını bunu başaramayacağını belirtiyorlardı. Bu doğru. Bir şeye ihtiyaç yoksa, varmış gibi yapmak doğru değil. Arının göreve bal yapmaktır. Balı da ihtiyacı olan gider alır. Üniversite olarak bizim görevcimiz bilim yapmaktır. İsteyende gelin o bilgileri bizden alır. Biz zaten yeterince meşgulüz. Bilim yapmak, makale yazmak, eğitim vermek, kamuoyunu aydınlatmak gibi görevlerimiz var. Biz görevimizi yaparız isteyen istediği bilgiyi gelir bizden alır” dedi.
Çanakkale’ye yat limanı yapılması gibi konularda açıklama yapmayacağını da belirten Rektör Laçiner, “Uzman olmadığım konularda da artık konuşmayacağım. Çünkü konuştuğum bazı konularda tepki alıyorum. Bu sebeple konuşmamız da artık yasaklandı gibi. Bundan sonra da bu konularda konuşmayacağım. İşimiz zaten başımızdan aşkın. Birde bunlarla uğraşmayalım” dedi.
“ESKİ ERMENİ KİLİSESİ YENİDEN KİLİSE OLSUN”
Rektör Laçiner, 1890’lı yıllarda Ermeni Kilisesi olarak kullanılan ve 1985 yılında Arkeoloji Müzesi haline getirildikten sonra 5 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne (ÇOMÜ) devredilen ÇOMÜ’ye ait gösteri merkezinin yeniden kilise olmasından yana olduğunu da belirterek; “Çanakkale’de bir kilise yok. Burası da eski benliğine kavuşturulabilir. Biz bu yeri ilgililere devretmeye hazırız” dedi.
Laçiner, Fevzipaşa Mahallesi girişinde bulunan ve yıllardır Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılan binanın da yeni binanın tamamlanması sebebiyle kısa süre içinde boşaltılacağını belirterek; “Bu binayı da Tıp Fakültesi Hastanemize bağlı bir poliklinik haline getireceğiz” şeklinde konuştu.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...