Kemalyeri Yazıtı

Kemalyeri Kitabesi, Conkbayırı’nın 1,5 km güneyinde, Suyatağı ve Silah Sırtı’nı takip eden dar bir yolla ulaşılan Kemalyeri noktasındadır. Bu anıt, Mimar Ahmet Gülgönen tarafından tasarlanmıştır.

19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 25 Nisan 1915 gecesi harp karargâhını bu noktada kurmuş ve 17 Mayıs 1915 tarihine kadar emrindeki kuvvetleri buradan komuta etmiştir.

3. Kolordu Komutanının, 19. Tümen’in yapmış olduğu başarılı muharebelerden dolayı 30 Nisan 1915’te gönderdiği takdir telgrafı

10 Mayıs 1915 tarihinde; burada bir çukurda harita ve arazi incelemesi yapan Mustafa Kemal’e, o zamanki 3. Kolordu Kurmay Başkanı Kurmay Başkanı Albay Fahrettin (Altay) Bey, orada ne yaptığını sorar. Mustafa Kemal cevap olarak bölgeyi incelediğini ve bulunduğu yerin ismini araştırdığını söyler. Bunun üzerine Fahrettin Bey de “Mademki bir isim bulamadın, o hâlde buranın adı ‘Kemalyeri’ olsun” demek suretiyle tarihi ismi vermiştir.

Anıtın üzerinde, Yarbay Mustafa Kemal’in 3 Mayıs 1915 saat 19.00’da kuvvetlerine verdiği emrin 5. Paragrafı yazmaktadır. “Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar yoksun kalmasına neden olacağını hepinize hatırlatırım.”