Bozcaada Yerel Tarih Müzesi
Adaya bağlılığı ile bilinen koleksiyoner Hakan Gürüney tarafından 2006 yılında kurulan Bozcaada Yerel Tarih Müzesi, Bozcaada’nın tarihine ışık tutuyor.
Merkeze 2 kilometre uzaklığında bir bağ evi şeklinde olan müze, Yunan kültürünü iyi bir şekilde tanıtarak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür örgünü UNESCO’dan ödül kazanmış.
Müzeye girdiğimizde tatlı ve yaşlı bir görevli ile karşılaştık. Eksik olmasın, her odaya girdiğimizde bize odadaki nesneler ve fotoğraflar ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermiştir. Girişte, sağdaki ilk odanın duvarlarında, ünlü fotoğrafçı Ara Güler’e de ait olan birçok fotoğraf bulunmakta. Ara Güler, 1955 yılında Hayat Mecmuası’nda yayınlanacak Alexandria Troas röportajı için fotoğraf çekmeye geldiğinde Bozcaada’ya da uğramış ve 26 kare fotoğraf çekmiştir. Ara Güler, çektiği Bozcaada fotoğraflarını, Hakan Gürüney ile tanışmasından sonra Bozcaada Müzesi’ne hediye etmiştir.
Odanın ortasında ise Bozcaada Müzesi’nin içinde bulunduğu yapının önceki dönemlerine ait küçük bir maketi ve bu evin önden çizilip çerçeveletilmiş bir de tablosu bulunuyor. Bu maket ve resim müzeye 2012 yılında, Göktürk Açıkalın tarafından hediye edilmiştir.
Bazı odalarda, savaşan askerlerin ailelerine yazdığı mektuplar, Çanakkale Savaşları’na katılan Türk ve Fransız askerlerine verilen madalyalar, askerlerin kullandıkları şahsi eşyalar ve boş mermi kovanları ile Osmanlı dönemindeki yazışmalar sergileniyor.
Aynı katta denizciler, kaptanlar ve süngerciler için ayrılmış bir oda bulunuyor. Süngercilik mesleğinin Bozcaada’da yaygın olduğu dönemlere ait süngerci kıyafeti, fotoğraflar, hikâyeler ve denizden çıkarılan malzemeler sergileniyor.
Alt katlar ise tam bir koleksiyon abidesi. Gördüğümüz koleksiyonlar geçmişe götürüyor bizi. Hatırladıkça onları, çocukluğumuz canlanıyor gözlerimizin önünde.
Bozcaada gerçek şaraplarıyla ünlü. Bozcaada Müzesi de şarapçılığı es geçmemiş ve şarapçılık ile ilgili bölümler ayırmış odacıklarına.
Şarapçılık ile ilgili güzel bilgiler bulabileceğiniz, fıçıcılık hakkında bilgi edinebileceğiniz güzel bir yer olmuş. Şarap koleksiyonu da görülmeye değer.
Şarapçılığın yanında 1925 – 1965 yılları arasındaki esnafların canlandırma köşeleri bulunuyor. Demirci, kahveci, fıçıcı, duvarcı, terzi, doktor ve marangoz mesleklerinin çalışma prensipleri, kullanılan alet ve edevatlar da sergi salonlarının bir parçası.
Bozcaada Yerel Tarih Müzesi, 23 Nisan’dan 29 Ekim’e kadar hergün 10:00 – 20:00 saatleri arasında 10TL karşılığı ziyaret edilebiliyor. Kiliseye çıkan yolun üzerinde Talay Şarap Fabrikası’nın hemen arkasında yer alan müze Bozcaada tarihini merak edenler için oldukça ideal.
Kaynak: rotasenin.com