Parion Antik Kenti’nde ‘Paris’ Figürlü Savaşçı Lahiti

13 Temmuz 2010

Biga’nın Kemer köyünde bulunan Parion Antik Kenti’nde bu yılki kazıların ilk önemli buluntusu, nekropol bölgesinde çıkan savaşçı lahiti oldu.

Parion Antik Kenti?nde 2010 kazıları temmuz ayıyla birlikte, Erzurum Atatürk Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran?ın başkanlığında başladı. 50 kişilik bir grubun yer aldığı çalışmalarda bu yıl, geçen dönemin sonunda belirlenen 2 bin yıllık odeonun günyüzüne çıkarılması hedefleniyor. Bu kapsamda nekropol bölümünde devam eden kazı çalışmaları sırasında bir savaşçı lahiti bulundu.

Koku kabı, ter temizleme aleti ve bronz iğne

Kum taşından yontulmuş omurgalı lahiten çıkan buluntular kazı heyetini heyecanlandırdı. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, lahitin içinde ?lekythos? adlı koku kabı, sporculara ait ?metal strigilis? adı verilen ter temizleme aleti ve bir bronz iğnenin yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. Başaran, lahitle ilgili şu bilgileri verdi:
?Lahitteki iskeletin baş kısmının sağına bırakılan koku kabının üzerine, savaşa gitmek üzere ailesine veda eden bir savaşçı resmi, siyah figür tekniğiyle yapılmış. M.Ö. 6. yüzyılın sonlarına ait Arkaik dönem kabının üstündeki bu figürlerde yer alanın, Troya savaşına neden olan ve Parion?a adını veren Paris olabileceğini akıllara getiriyor. İki yanında annesi Hakabe ve karısı Helena ile kız kardeşlerine veda eden Paris, daha sonra Truva savaşlarına katılıyor şeklinde tasvir edilmiş. Figürler Parion?un kuruluş tarihi ve mitolojisi hakkında da bilgi veriyor’

[Kaynak: Radikal]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir