PANEL/FORUM: “Günümüz Sanatına Farklı Disiplinlerden Bakışlar ve Yorumlar”

01 Mayıs 2013

Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı’nın organizasyonuyla 4 Mayıs Cumartesi günü saat 14:00’te “Günümüz Sanatına Farklı Disiplinlerden Bakışlar ve Yorumlar / Akdeniz Paradigmasının Bugünü” isimli panel/forum düzenlenecek.

Çanakkale Belediyesi Türkan Saylan Sosyal Tesisleri üst katında düzenlenecek olan, kolaylaştırıcılığını Mimar İsmail Erten’in yaptığı panelin konuşmacıları Beral Madra, Osman Erden, Sedef Ecer ve Seyhan Boztepe. Etkinlik Panelin ardından gerçekleşecek olan, moderatörlüğünü Solmaz Bulunday’ın üstlendiği forumla devam edecek.

PANELİSTLERE DAİR KISA BİLGİLER

BERAL MADRA
Sanat eleştirmeni ve sergi yapımcısıdır.
1984 ve 1990 yılları arasında Galeri BM yöneticiliği ile 1990’dan bugüne BM Çağdaş Sanat Merkezi yöneticiliğini yürütmektedir. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. 1987 yılında başlayan 1. İstanbul Bienali ile 1989’da yapılan 2. İstanbul Bienalinin yönetici ve küratörüdür. Venedik Bienallerinin 43, 45, 49, 50 ve 51’incilerinin Türkiye Pavyonu ve Orta Asya Pavyonu küratörlüğünü yaptı. 54’üncü Venedik Bienali’nde Azerbaycan Pavyonuna danışman Küratörlüğünü üstlenmiştir.
2008 ve 2009 yıllarındaki seçilmiş sergileri şunlardır;
-Behçesaray, Kırım, Çağdaş Sanat Sergisi (Türkiye, Yunanistan, Rusya, Ukrayna;2008)
-Komşularla Konuşmalar, (Bosna-Hersek; 2008)
-Türkiye’den Çağdaş Sanatlar Haftası, Huarte Çağdaş Sanat Merkezi, Pamplona (İspanya;2008)
-İstanbul Diptikleri, Brüksel İstanbul Merkezi; (Belçika;2008)
-Çağdaş Sanat Koleksiyonu, Point Hotel ır;(Türkiye,2009)
-Next Wave / Türkiyeden 17 Kadın Sanatçı, Berlin Sanatlar Akademisi (Almanya, 2009)
-Cityscape, Lothringer 13, Münih (Almanya 2009)

Beral Madra 1995’den bu yana Berlin Senatosu İstanbul Bursunun temsilcisidir. 2002 yılında Diyarbakır Sanat Merkezi kurucularındandır. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği ? Türkiye’nin (AICA, 2003) kurucusu ve onursal başkanıdır. 2008-2010 yılları arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nda Görsel Sanatlar Yönetmenliğini yürütmüştür. 2012’de açılan Kuad Galeri’nin kurucu ortağıdır. 2012 sonbaharında (28 Eylül-3 Kasım.2013) gerçekleşen 3. Uluslararası Çanakkale Bienalinin Genel Sanat Yönetmeni ve Küratörüdür.

OSMAN ERDEN
Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Şube Başkanıdır.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde öğretim üyesidir. Yüksek Lisans tezi “Nasyonal Sosyalizmin Alman Resim ve Heykel Sanatına Yansıması”, doktora tezi ise “Türkiye’deki Güncel Sanat Ortamını Şekillendiren Unsurlar” başlığını taşır.
Çeşitli Süreli Yayınlarda “Çağdaş Sanat” konusunda yazıları yayınlanmıştır.

SEDEF ECER
Sanata üç yaşında, Şehir Tiyatrolarında ve Yeşilçam setlerinde başladı. Galatasaray Lisesi’nde, Boğaziçi ve Orléans Üniversitelerinde, Paris Yüksek Dramatik Sanatlar Konservatuvarı’nda geçirdiğim dönemlerde de sanata devam eder ve sonra da meslek haline getirir.
Kültürel etkinlikler düzenledi. Louvre, Versailles, Conciergerie, Tuileries gibi prestijli mekanlardaki sergilerin, önemli festivallerin yaratıcı ve yürütücü ekiplerinde yer aldı. 20 kadar sinema filmi, bir o kadar piyeste rol aldı.
Sabah, Star, Marie Claire, Elele, Maviology, Biz gibi gazete ve dergilere köşe ve kültür yazıları, radyo ve televizyon metinleri, senaryolar, roman ve öyküler yazdı. Bir gün dil değiştirip, Fransızca yazmaya karar verdi ve hayatını sadece yazarak kazanabilmeye başladı. Fransızca oyunu “Eşikte” (Sur le seuil) Ulusal Tiyatro Merkezi (Teşvik) ve Akdeniz Tiyatro Yazarları Buluşması (Birincilik) Ödüllerini kazandı. İkinci oyunu “Kıyıda” (A la périphérie); Guérande Tiyatro ödülünü ve lise öğrencilerinin en sevdiği oyun ödülünü kazandı, Godot 2013 ve Collidram 2013 ödüllerine aday oldu.Fransız televizyon kanalı France 3 için yazdığı ve başrollerden birisini yorumladığı televizyon filmi Fransa’nın en büyük Televizyon Film ve Dizileri Festivali La Rochelle’de “en iyi komedi” dalında yarıştı, 3 120 000 seyirciyle yüzde 12 pazar payına ulaştı.”Silsilename” (Les descendants) sonbaharda, Serra Yılmaz’ın da katıldığı bir kadroyla Ermenistan’da prömiyer yaptı. İki yıl boyunca üzerinde çalıştığı bu oyun, bir ortak yapımdı. Bruno Freyssinet’nin mizanseniyle, Mayıs ayında Paris’in efsanevi mekanlarından “La Cartoucherie”deki Aquarium sahnesinin büyük salonunda oynandı, güzel eleştiriler aldı, Berlin turnesiyle sona erdi. Bunun ardından yazdığı “Le peuple arrive” adlı kısa oyun Théâtre du Peuple sahnesine konuk oldu. Son oyunu ise bir ortak çalışmaydı. Üç yazarın birlikte yazdığı bu piyes bu yıl Fransa’nın güneyinde bir çok tiyatroda sahnelenecek. Oyunlar, ayrıca bir çok ortaokul, lise ve tiyatro okulları tarafından da resmi ders programı ya da atölye çalışmaları çerçevesinde davet edildi, Türkçe, Lehçe, Ermenice, Arapça ve Almancaya çevrildi. Sedef Ecer Çanakkale’nin de içinde yer aldığı “göç, yalnızlaşan kadın” üzerine, 4 ülkedeki kentlerin katıldığı ortak projenin yaratıcısı ve yürütücüsüdür. 15 yıl önce Çanakkale’ye yerleşen anne ve babası sayesinde kendini Çanakkaleli olarak görmektedir.

SEYHAN BOZTEPE
Sanatçı, küratör ve eğitimcidir.
Lisans ve yüksek lisansını Çukurova Üniversitesinde, sanatta yeterlilik programını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde tamamlamıştır. Sanat yönetimi alanında uzun soluklu uluslararası seminerlere katılmıştır. Akademik çalışmalarını ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünde öğretim üyesi olarak sürdürmektedir. Çocuklar, gençler, yetişkinler ve engelliler için sanat eğitimi programları tasarlıyor ve uyguluyor. Çağdaş Sanat Alanında küratöryal çalışmalarının yanı sıra farklı konularda müze tasarımları ve uygulama çalışmaları yürütüyor. Çeşitli süreli yayınlarda grafik tasarım, çağdaş sanat ve müzecilik üzerine makaleleri yayınlanmıştır. 2008’den bu yana yürütülmekte olan Uluslararası Çanakkale Bienalinin kurucusudur.
Seyhan Boztepe, 2010 yılında pek çok sanat etkinliği düzenleyen Çanakkale 2010 projesinin sanat direktörlüğünü yapmıştır. Çanakkale’de kültür-sanat alanında çok sayıda projede aktif görevler üstelenmiştir. Çanakkale Bienali İnisiyatifi’nin (CABİNİN) kurucu direktörlüğünü yürütmektedir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir