Pan Görsel’de Ünlü Fotoğrafçılar Dora Günel ve Kemal Cengizkan ile Söyleşi
Kurulduğu günden bu yana görsel kültür, görsel ve dijital sanatlar, sinema ve performans sanatı alanlarında projeler geliştirmek isteyen, görsel kültürün, görsel okuryazarlığın ve görsel düşünme araçlarının gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkı sunmak için çalışmalar yürüten Pan Görsel Kültür Derneği yeni bir etkinliğe daha imza atıyor.
Ünlü fotoğrafçılar Kemal Cengizkan ve Dora Günel tarafından gerçekleştirilen ve İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Samatya’nın İçkalpakçı Çıkmazı’nı konu alan belgesel fotoğraf projesi Pan Görsel Kültür Derneği’nde Çanakkalelilerle buluşuyor.
Proje kapsamında sokak sakinlerinin günlük yaşamları ve çevreleri belgelenirken; çekim çalışmalarına paralel olarak sosyologlar Gülay Kayacan, Ebru Soytemel ve Gamze Toksoy tarafından sokağın sosyo-ekonomik ve kültürel yapısını ortaya çıkarmak üzere anket çalışmaları ve sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirdi. Tamamlanan fotoğraf projesi “İçkalpakçı Çıkmazı / Bir Sokağın Monografisi” sergisiyle önce İçkalpakçı Çıkmazı sokağında daha sonra İstanbul ve pek çok şehirde, Almanya, Fransa ve Kıbrıs’ta izlenime sunulunurken; fotoğraflarla birlikte yapılan sosyolojik çalışmanın özet sonuçlarının da yer aldığı bir albüm yayınlandı.
Pan Görsel Kültür Derneği bu başarılı projenin yaratım süreçlerini, belgesel fotoğrafçılığa ilişkin özgün deneyimleri, bir belgesel fotoğraf projesinin nasıl hazırlanabileceği üzerine ilham dolu fikirleri fotoğrafseverlerle paylaşmak istiyor. Bu amaçla 21 Mart Cuma günü saat: 19.00’da Pan Görsel Kültür Derneği’nde derneğin kurucusu ve öğretim görevlisi Aykan Özener’in moderatörlüğünde ünlü fotoğrafçılar Kemal Cengizkan ve Dora Günel ile bir söyleşi gerçekleştiriyor. Etkinlik fotoğrafla ilgili herkesin katılımına açık olarak gerçekleşecek.
Dora Günel ve Kemal Cengizkan kimdir?
DORA GÜNEL: 1957 doğumlu. Fotoğrafa 1978 yılında AFSAD’a katılarak başladı. Fotoğrafları ilk defa “Türküye’de Kadın” isimli sergide yer aldı. 1982-1985 yılları arasında AFSAD yönetim kurulunda görev aldı. Dora Günel aynı zamanda “Fotoğraf Vakfı” kurucuları arasında yer alıyor. 1995 yılında “Birikimler” isimli kişisel sergisini gerçekleştirdi. “Birikimler”, “Karadeniz”, “Dar sokaklar sıcak insanlar” adlı saydam gösterilerini yaptı. Kemal Cengizkan ile birlikte “İçkalpakçı Çıkmazı Monografisi” adlı çalışmayı gerçekleştirdi. Bu çalışma sosyologlar Gamze Toksoy, Gülay Kayacan ve Ebru Soytemel ile tamamlanarak 2002 yılında kitap haline getirildi. Sergi Türkiye dışında Berlin, Grasse ve Kıbrıs’ta da izlenime sunuldu. Daha sonra tarihi bir semtin kültürü üzerine hazırlanan foto-öykülerden oluşan “Kadırga: Müseccel Marka” isimli çalışmasını tamamladı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Kadırga Meydanı’nda izlenime sunuldu. Annesinin ölümünden yola çıkarak “Doğum, Yaşam, Alzheimer, Ölüm” isimli projeyi gerçekleştirdi. İzzet Baysal Huzurevi’nde yaptığı “Güz Gülleri” adlı çalışma 2008 yılında İstanbul ve Çanakkale’de sergilendi. 2012 yılında “Unvan-sız” adlı fotoğraf kitabını yayınladı.
KEMAL CENGİZKAN: Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nin (AFSAD) uzun süre başkanlığını yapmış olan Kemal Cengizkan aynı zamanda Fotoğraf Vakfı’nın kurucuları arasındadır ve vakfın ilk başkanıdır. Fotoğraf alanındaki çabaları nedeniyle Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından ESFIAP ünvanı verilmiştir.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...