“Özel Logolu Elma Projemizi Geliştirip Büyüteceğiz”
Çanakkale Valiliğinin proje hazırlıkları ve ön araştırmalarını yapmak üzere oluşturduğu çalışma gruplarından olan Tarım ve Çevre Grubu Ticaret Borsasında toplandı.
Toplantının öncelikli gündemini; Vali Yardımcısı Cezmi Batuk başkanlığında yapılan bir önceki toplantıda alınan karar gereği 2015 yılına yönelik olarak özel logolu Çanakkale elmalarının tanıtımı, projenin geldiği aşama ve yapılan çalışmalar oluşturdu.
Toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Zübeyde Yurt, İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nden Arıkan Kocabaş, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan Şükrü Çetinkaya, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden Ceyhun Dinç, GMKA YDO Koordinatörü Recai Başaran, Ziraat Odası’ndan Eftal Ceylan, Arı yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri ve Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver katıldılar.
Toplantıda Çalışma Grubu Başkanı Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver özel logolu elma projesinin geldiği aşama, bugüne kadar yapılan çalışmalar, bu elmaların 2015 yılında değerlendirileceği etkinlikler, bu aşamadan sonra yapılması gereken çalışmalar üzerinde kısa bilgilendirme yaptı. Elver “Grubumuzun önemli bir etkinliği olan özel logolu elma projesi çok başarılı oldu. Bu yıl bu projeyi pilot olarak küçük ölçekte gerçekleştirdik. Deneme üretimi yaptık. Ancak 2015 yılında, 100. Yılda ise çok geniş kapsamlı ve büyük ölçekli yapmayı planlıyoruz. Bu projede grubumuza proje fikri veren ve bizzat süreci yöneten başta Şükrü Çetinkaya olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Ardından özel logolu Çanakkale elmalarının üretimi, projelendirmesi, değerlendirilmesi sunumu ve yapılabilecek çalışmalar hakkında TKDK uzmanı Şükrü Çetinkaya katılımcılara kısa bir bilgilendirme sunumu yaptı. Çetinkaya “Çalışmamızın başlangıcında bu projeyi hayata geçirmekle ilgili bazı soru işaretlerimiz oldu. Ancak çok başarılı sonuçlar aldık. Bu uygulamayı yapmak çok basit olduğu kadar maddi anlamda ciddi bir masrafı da yoktur. Ben bu elmaların ilimizin tanıtımında, değerlerimizin duyurulmasında, ürünlerimizin pazarlanmasında, ilimize özgü ürün ve hediyelerin ikramında çok farklı bir ürün olacağını düşünüyorum. Ben de bizleri bu proje için cesaretlendiren Vali Yardımcılarımız Sayın Cezmi Batuk ve Sayın Cemal Yıldızer’e, projede emeği geçen Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sayın Sevcan Elver ile GMKA YDO Koordinatörü Sayın Recai Başaran, denemelerimizi bahçesinde yapmamıza izin veren Yapıldak Kooperatif Başkanımız Sayın Recep Gözütok’a ve desteği olan herkese her kuruma teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Toplantıya katılan Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit ileri de arıcılık konusunda yaptıkları tanıtım çalışmaları, hazırladıkları projeler, faaliyetleri hakkında çalışma grubu üyelerine bilgi verdi. Cahit İleri; Çanakkale’ye özgü arı türlerinin korunması, Çanakkale’ye özgü bal üretimi konularında çalıştıklarını ve bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının vermiş olduğu destekleri anlattı.
Toplantının bir diğer konusu ise zirai ilaç kaplarının bertaraf edilmesi, bu konuda farkındalık oluşumu, geniş çaplı bir proje çalışmasının başlatılması konuları üzerinde duruldu. Son dönemde zirai ilaçla ilgili bilinçlendirmenin yapılması, ilaç kaplarının çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi, toprağın ve su kaynaklarının bu kaplardan zarar görmemesi için yapılması gerekenler üzerinde değerlendirmeler yaptılar.
Toplantı bitiminde Çalışma Grubu Başkanı Sevcan Elver “Özel logolu elma projemizi geliştirip büyüteceğiz. Müteakip toplantımızda bu konuda daha detaylı bilgi sunmayı planlıyoruz. Tarım ve Çevre Çanakkale için çok önemli iki değer. Korunmasına özen gösteriyoruz. Grubumuzun bu konuda çok değerli çalışmaları ve projeleri oldu. Önümüzdeki dönemde de yeni projeler, yeni çalışmalar geliştirmek istiyoruz. Ben de tüm katılımcılara ve destek veren arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Grubumuzun bu çalışmalarından ilimizin tüm kurum ve kuruluşlarının yararlanmasını temenni ediyorum” dedi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...