Öksürüyorsanız KOAH Olabilirsiniz

16 Kasım 2013
  • Sigara içiyor musunuz?
  • Öksürüyor musunuz?
  • Balgam çıkarıyor musunuz?
  • Yaşıtlarınızla aynı hızı tutturmakta zorlanıyor musunuz?
  • Nefesiniz daralıyor mu?

Bu sorulara cevabınız ‘EVET’ ise ‘KOAH’lı olabilirsiniz.

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen, her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olan ve tüm dünyadaki ölümlerde 4’ncü sırada yer alan KOAH hastalığı ile ilgili bilgilendirmede bulundu:

20 KASIM DÜNYA KOAH GÜNÜ
KOAH, “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın baş harflerinden oluşan kronik bronşit ve akciğerdeki hava keseciklerinin harabiyeti sonucu hava akımında kısıtlanma ile seyreden bir hastalıktır. Kronik; Uzun süredir devam eden, Obstrüktif ise; hava yollarındaki daralma anlamına gelmektedir.
KOAH dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olan ve tüm dünyadaki ölümlerde 4. sırada yer alan bir hastalıktır.
Ülkemizde 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Buna karşın her 10 hastadan 9’u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Halkımızın KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysa hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalıklar hem de ölümler azaltılabilir.

KOAH’IN RİSK FAKTÖRLERİ
Hastalığın en önemli risk faktörü ‘sigara kullanımı’dır. Diğer faktörler; mesleki olarak toz, duman ve gazların solunması, akciğeri koruyucu bir faktörün (alfa-1 antitripsin) doğuştan eksikliği, hava kirliliği, hava yollarının aşırı duyarlılığı ve sosyal etkenlerdir.

KOAH NASIL OLUŞUR?
KOAH, büyük oranda sigara dumanı, çevresel ya da mesleksel olarak solunan toz, duman, gazlar ve diğer zararlı parçacıklara bağlı olarak gelişen soluk yollarının mikrobik olmayan bir iltihabı sonucu oluşur. Bu iltihaplanma sonucu hava yolları daralır. Normalde balon gibi rahatlıkla genişleyip daralabilen hava kesecikleri, bu özelliklerini yitirir, yıpranır ve normal boyutlarına geri gelemez hale gelir. Bu durum kirli havanın dışarı atılmasını ve temiz havanın içeri alınmasını güçleştirir ve akciğerde kalıcı hasar gelişir.

ACABA KOAH’LI MISINIZ?
– Sigara içiyor musunuz?
– Öksürüyor musunuz?
– Balgam çıkarıyor musunuz?
– Yaşıtlarınızla aynı hızı tutturmakta zorlanıyor musunuz?
– Nefesiniz daralıyor mu?

Bu sorulara cevabınız ‘EVET’ ise ‘KOAH’lı olabilirsiniz.

DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURMALI?
* Uzun süredir sigara kullanan veya maden, metalürji, çimento sektörü gibi KOAH’a neden olabilecek bir meslekte çalışan kişilerin, yaklaşık üç ay süren başka bir nedene bağlı olmayan öksürük, balgam çıkarma yakınmaları varsa, HEMEN DOKTORA BAŞVURMALIDIR.

KOAH’TAN NASIL KORUNABİLİRİZ?
En etkili yol tütün ve tütün mamüllerinden uzak durulmasıdır. Sigara içen kişiler sigarayı bırakma konusunda Çanakkale Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi ve Biga Devlet Hastanesinde bulunan Sigara Bıraktırma Polikliniklerine başvurabilirler. Ayrıca Hastanelerimizin Göğüs Hastalıkları uzmanlarından bilgi alabilirler.
20 Kasım 2013’de kutlanacak olan bu yılki Dünya KOAH Gününün başlıca sloganı: “Çok Geç Değil!” şeklindedir. Bu pozitif mesaj, gerek KOAH tanısı almadan önce gerek KOAH tanısı aldıktan sonra hastalığın hangi evresinde olursa olsun insanların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabilecekler olduğunu vurgulamak için seçilmiştir.
Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacı, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini arttırmak, risk altında bulunan ve özellikle sigara dumanına maruz kalan bireylerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak spirometrik (nefes ölçümü) test yaptırmalarını teşvik etmek, erken tanı sayesinde hastalıkların ve ölümlerin önüne geçebilmektir.
Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında İlimizde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz işbirliği ile bazı faaliyetlere yer verilmesi planlanmıştır.

Bu doğrultuda;

– 15 Kasım 2013 cuma öğleden sonra ÇOMÜ semt polikliniğinde Prof. Dr. Arzu Mirici tarafından halka yönelik KOAH bilgilendirme toplantısı yapılması,

– 19 Kasım 2013 Salı günü saat 15.30 da yerel TV. da Sağlık Olsun programında Prof. Dr. Arzu Mirici ile KOAH konusunda program yapılması,

– 20 Kasım 2013 tarihinde ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Uğur Gönlügür ve Kronik Hastalıklar Birimimiz personeli işbirliği ile Kordon Boyu Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında “Dünya KOAH Günü” konusunda bilgilendirme ve Solunum Fonksiyon Testi yapılması, ayrıca afiş broşür dağıtılması,

– 21 Kasım 2013 tarihinde Çanakkale Belediyesi Kent Konseyi kadın gruplarına yönelik ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Uğur Gönlügür tarafından “Dünya KOAH Günü” konusunda eğitim verilmesi planlanmıştır.

KHH İl Kurulu üyesi kurumlarımızın destekleriyle düzenlenen faaliyetlerimize tüm halkımız davetlidir.

Eğer nefesiniz daralıyorsa, doktorunuza başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç değil!
Eğer KOAH’ınız varsa, normal bir hayat sürmek için çok geç değil!
Eğer KOAH’lı hastalara bakan bir doktor iseniz, hastalarınızın daha rahat nefes almalarına yardım etmeniz için çok geç değil!

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir