Nusratiye Göleti 23 Yıl Sonra Kapalı Sisteme Dönüştürülüyor

18 Ağustos 2013

Çanakkale’de İl Özel İdaresi kaynakları ile yapımı devam eden ve hizmete açılan gölet ve kapalı sistem sulama tesisleri ile tarımsal anlamdaki alışkanlıklar da değişiyor. Kuru tarımdan sulu tarıma geçilen Çanakkale’nin ilçelerinde köylü vatandaşlar da daha gelir getirici ürünlere yöneliyor.

Lapseki ilçesinde de yaklaşık 3,5 milyon liralık yatırımla Nusratiye Göleti ile kapalı sistem sulama tesisi projesi ile birlikte sulama imkanına kavuşulan topraklarda artık daha fazla kazanç bırakabilecek ürünler üretilecek. Nusratiye Göleti’ne komşu köylerden Beypınarı, Doğandere, Çınardere, Dışbudak, Çelikgürü ve Otlukdere köylerine ait 11 bin dönümlük alanda Çanakkale İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yaklaşık 20 yıl sonra kapalı sisteme geçilmesinin ardından yörede yem bitkilerinin yetiştirilebilmesiyle hayvancılık da geliştirilecek.

Çanakkale İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altındağ, Nusratiye Göleti kapalı sistem sulama tesisi projesi ile bölgede silajlık mısır, kapya biberi ve domates yetiştiriciliğinin artacağına inandıklarını kaydederek, “1990 yılında açık kanal sulama tesisi ile inşa edilen Nusratiye Göleti, 23 yıl sonra kapalı sisteme geçirilmiştir” dedi. Tarımsal üretimde sulu tarımın önemine de değinen İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Altındağ, yaklaşık 600 ailenin yararlandığı Nusratiye Göleti kapalı sistem sulama tesisi projesi ile 6 milyon 180 bin metreküp su enerji kullanılmaksızın motopompa gerek duyulmadan yöre halkına sulama imkanı sağlanacağını, bunun da çiftçilerinin daha kısa sürede ürünlerini sulayarak kaliteli ürünler yetiştirmesine yol açacağını söyledi. Nusratiye Göleti ile kapalı sistem sulama tesisinin işletmesinin Sulama Kooperatifi kanalıyla yapılacağını da ifade eden Altındağ, “Çanakkale İl Özel İdaresi olarak amacımız kapalı sistem sayesinde yörede Pazar değeri yüksek bitkilerin yetiştirilmesi ve bunların işlenmesi, pazarlanması, su ve enerji kaybının önlenmesi ile yeni iş imkanları sağlamaktır. Bölgede ürün çeşitliliğinin artması ve ardından çitçilerimizin ekonomik durumlarının iyileşmesi için kapalı sistem çalışmalarına ağırlık vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir