Nezaket Ekici, Daire Projesi Kapsamında Çanakkale’de
Almanya’da yaşayan performans sanatçısı Nezaket Ekici, Daire Projesi Konuk Sanatçı Programı kapsamında bir hafta boyunca Çanakkale’de çalışmalar yürütecek.
1970 yılında Kırşehir’de doğan ve 3 yaşında ailesiyle Almanya’ya göç eden Nezaket Ekici, 2000’lerden bu yana 4 kıtada ve 50’den fazla ülkede önde gelen sanat kurumlarında 250 performans gerçekleştirmiş olan uluslararası bir sanatçımız. Daire Projesi kapsamında açık çağrı süreci sonunda belirlenen üç genç kuşak sanatçı Eda Sütunç, İlke Şahin ve Gülçin Karaca ile birlikte bir hafta boyunca Çanakkale’ye konuk olacak sanatçı, Assos’tan Troya’ya yürüyerek bölgede araştırmalarda bulunacak.
Nezaket Ekici proje kapsamında 14 Ekim akşamı Mahal Sanat’ta kendi üretimleri üzerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Hem Türk hem de Alman kültüründen etkiler taşıyan üretimlerinden örnekler veren sanatçı kendini bir “göçmen sanatçı” olarak tanımlıyor. Sanatçının diğer bir ilham kaynağı ise Almanya’da eğitimini aldığı sanat tarihi. Modern ve klasik Batı sanatının başyapıtlarını kendini odağına aldığı canlı performans ve video performanslarda yeniden yorumluyor. Farklı ülkelerde, kentlerde, kırsal alanlarda, nehir, deniz ve okyanuslarda mekâna özgü birçok çalışma gerçekleştiren Ekici, davet edildiği fiziksel ortamın taşıdığı kültürel, tarihsel ve ekolojik katmanları da performanslarında yorumluyor.
Çanakkale’ye konuk sanatçı programı yürütücüsü olarak davet edildiğinde, Ağustos ayında gerçekleştirdiği keşif ziyaretinde doğal ve tarihsel derinliğinden çok etkilendiği Assos ve Troya’yı birbirine bağlayacak ve odağında yürüyüş fikrinin olduğu bir çalışma yapmaya karar verdi. 2018 yılında hayata geçirilen 120 kilometre uzunluğundaki Troya Kültür Rotası’nı diğer konuk sanatçılarla birlikte bir hafta süresince yürüyerek kat edecek olan sanatçı, bu süreçte doğadan, bölgedeki köylerdeki yaşamdan ve bölgenin tarihsel ve kültürel belleğinden ilhamla projeler geliştirmeyi öngörüyor. Assos’tan başlayacak ve baştan sona belgelenecek olan 120 kilometrelik bu yürüyüş aynı zamanda Assos-Aristoteles’ten Troya-Homeros’a uzanacak bir felsefe ve şiir yolculuğu da olacak. Nezaket Ekici’nin ve programa katılan diğer sanatçıların bu süreçteki deneyim ve üretimleri Haziran 2020’de İzmir’de gerçekleştirilecek final etkinliğinde sergilenecek.
Kısa adı DAİRE olan, “Konuk Sanatçı” Programı Aracılığıyla STK’lar ve Kamu Kurumları Arasında Ağ Oluşturmak başlıklı proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Sivil Toplum Destek Programı çerçevesinde yürütülen “Kamu Sektörü ve STK’lar arasında İşbirliğinin Güçlendirilmesi için Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı” kapsamında destekleniyor. Proje, Türkiye’de sanat alanında faaliyet gösteren kamu kurumları ve STK’ların güncel sanata ilişkin politika oluşturma ve karar alma süreçlerine dahil olmalarını sağlamak için kendi aralarındaki iş birliğini güçlendirerek sanat alanındaki kapasitelerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Türkiye’den Göçebe Akıl (NomadMind) Tasarım ve Sanat Uygulamaları Derneği ve Troya Kültür Derneği ile Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında yürütülen projede Slovenya’dan SCCA – Ljubljana Çağdaş Sanat Merkezi de aktif rol alıyor. Proje, İzmir, Çanakkale, Hatay, İstanbul, Sinop, Diyarbakır, Mardin, Nevşehir ve Mersin olmak üzere Türkiye’nin 9 ilinde uygulanıyor.
Sivil Toplum Destek Programı altında yürütülen “Kamu Sektörü ve STK’lar arasında İşbirliğinin Güçlendirilmesi için Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı”, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) 2014 programı kapsamında finanse ediliyor. Program sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarındaki ağları geliştirmeyi hedefliyor. Hibe programı kapsamında, Türkiye genelinde 10 proje hibe desteği almaya hak kazandı. T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen Programın Sözleşme Makamı ise Merkezi Finans ve İhale Birimidir.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...