“Milli Parklar Avantaj, Madencilik Büyük Tehdit”
Orman ve Su İşleri II Bölge Müdürlüğü öncülüğünde, “Çanakkale’de Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıda, Çanakkale ilinin ekoturizm değerleri ve dezavantajları konuşuldu.
İl Özel İdaresi toplantı sonunda gerçekleştirilen Çanakkale’de Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı’na Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Orman ve Su işleri II. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferah Özkök, DKMP 2. Bölge Müdürlüğü, Çanakkale İl Şube Müdürlüğünden Y. Kimyager Ayşe Küçüksöylemez, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Murat Tosunoğlu gibi isimler konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıda ilk olarak söz alan Orman ve Su işleri II. Bölge Müdürü Mustafa Bulut; “Turizm sektöründe kamu kesimi olarak bizler, özel sektörün ve sivil toplumun işbirliğiyle stratejik planlamamızı yönetişim ilkesi çerçevesinde birlikte yaparak sürecin yönetimi ve uygulamasında sektörün önüne bir yol haritası koymayı hedefliyoruz.Tabiat turizmi çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir. Tabiat turizmi adıyla sıkça duyduğumuz turizm çeşidi orman kaynaklarına olan talebi artırmıştır. Doğada yapılan turizm çeşitleri toplum içinde doğa bilincini ve saygısını geliştirirken aynı zamanda da iyi bir gelir kaynağı durumuna gelmiştir. Birçok ülke için önemli bir gelir kaynağı olan ekoturizm yerel halkın ekonomik refahını artırmak için fırsat niteliğindedir. Bu turizm çeşidinde müşteri durumunda olan ekoturistler deyim yerindeyse yerel halkın ayağına kadar gider. Bunun yanında dünyadaki doğal dengeleri ve insan yaşamını bekleyen en büyük tehlikelerden birisi kuşkusuz bilinçsizce tüketilen doğal kaynakların yok olmasıdır. İnsan nüfusunun hızla artması ve doğal kaynakların aynı şekilde tükenmesi nedeniyle doğal kaynaklardan faydalanmanın bir plan dahilin de yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.
“Doğayı Bozmadan Çalışmalar Yapmalıyız”
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ise, Çanakkale’de ekoturizm anlamında var olan potansiyelin ortaya çıkması için çalışmaların hızlandırılacağını kaydetti. Çanakkale’nin ekoturizm çeşitliliği anlamında yeterli bir yer olduğunu söyleyen Dağ; “Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Turizm anlamında baktığımızda mükemmel bir tarihe ve doğaya sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Ekoturizm bizim uzun zamandır en çok konuştuğumuz konulardan birisiydi. Elbette bununla ilgili birçok çalışma yapıldı şu ana kadar. Kırsal kalkınmayı destekleme kurumu birçok destek verdi, ancak ben şahsi olarak doğanın turizme çok kazandırılamadığı düşüncesindeyim. Harika pazarları çok güzel değerlendiriyoruz. Bu çalıştay ile elde edilecek verilerle bu eksikliğimizi gidereceğiz. Bu doğada neler yapılabilir onu belirleyeceğiz. Koruma alanları oluşturulmasıyla, kuş cenneti, doğal parklar, training güzergahları, doğa turizmlerinin hepsini Çanakkale’de uygulayabiliriz. Geç kalmış bir çalışma belki ama ümit ediyorum çokta geç kalmadık. Hükümetin bu anlamda Çanakkale’ye ciddi destekleri var.
Önümüzdeki yıllardan itibaren Çanakkale’yi doğa turizmi konusunda çok ileriye doğru götürecek adımlar bekleniyor. Bu gelişmenin bizi ilgilendiren bölümü doğayı tahrip etmeden, mevcut güzellikleri yok etmeden çalışmalar yapabilmemizdir” diye konuştu.
Çanakkale’ye Ekotur Örneği!
Toplantının devamında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferah Özkök, “Tabiat-Ekoturizm ve Çanakkale İlinin Turizm Potansiyeli” konulu sunum gösteriminde bulundu. Özkek, buradaki konuşmasında Çanakkale’nin ekolojik değerleri ile ilgili; “Son yıllarda dünyada popüler hale gelen ekoturlar bölgemizde gerçekleştirebilir. Çanakkale bu anlamda elverişli bir şehir, burada neden uygulanmasın. Ekoturizm anlamında bakıldığında insanlar artık yeni şeyler deneyimlemek istiyor ve insanlar gittikleri yerlerde yerel kültürlerle iç içe olmak istiyor. Kitle turizminde bunlarla karşılaşamazsınız. İnsanların turizm anlayışı artık doğa turizmi yönünde değişti. Çanakkale’de bu anlamda yaptığımız çalışmalar oldu. Şunu söyleyebilirim ki Milli parklar Çanakkale için en önemli en avantajlı değerler. Ama en büyük tehdidi ise madenler oluşturuyor. Çünkü Kaz Dağları çok önemli bir bölge, ekoturizm anlamında oradaki madencilik faaliyetleri en büyük tehditleri oluşturuyor” dedi.
“Çanakkale İli Korunan Alanlarında Turizm Eylem Planı” konulu sunum gerçekleştiren DKMP 2. Bölge Müdürlüğü, Çanakkale İl Şube Müdürlüğünden Y. Kimyager Ayşe Küçüksöylemez ise, sürdürülebilir turizm anlayışı üzerine açıklamalarda bulundu. Çanakkale’de kuş gözlemleri, doğa turizm, yaban hayatı gözlemleme, av turizmi daha birçok sıralanabilecek turizm çeşidi olduğunu söyleyen Küçüksöylemez, Lapseki’de bulunan Çardak lagününün kuş gözlemciliği turizmi açısından çok elverişli olduğunu dile getirdi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...