Milli Eğitim Bakanı Çelik Çanakkale'de
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğunu belirterek, “Türkiye bir yol ayrımındadır. Türkiye ya ulusalcı fukaralık ve içe kapanmayı tercih edecek ya da ulusal zenginlik ve açılımın tarafı olacak. Biz medeni dünyadan bağlarımızı koparamayız” dedi.
Onsekiz Mart Üniversitesi’nin düzenlediği ve 22 ülke ve 111 üniversiteden 1182 bilim adamının katıldığı, “1. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi”nde bir konuşma yapan Çelik, hükümetin eğitim alanında yaptığı icraatları anlatarak, “Biz kendi içimize kapanamayız. Türkiye bir yol ayrımındadır. Türkiye ya ulusalcı fukaralık ve içe kapanmayı tercih edecek ya da ulusal zenginlik ve açılımın tarafı olacak. Biz medeni dünyadan bağlarımızı koparamayız, soyutlayamayız. Atalarımız, “Ağaçtan düşen yaprağın akıbetini rüzgar tayin eder” diyor. Yaprak ağaçtan düştüğü zaman onun nereye, hangi çöplüğe gideceğine rüzgar karar verir. Biz medeni ve kalkınmış dünyanın tecrübesinden, birikiminden yararlanmaya, onlarla sahip olduklarımızı paylaşmaya, onların da sahip olduklarından destek almaya talibiz. Bizim Avrupa Birliği (AB) perspektifimiz budur. Atatürk’ün bize göstermiş olduğu çağdaş medeniyet seviyesine ulaşıp onun üstüne çıkma hedefi de aslında bu amaca yöneliktir” dedi.
“BUNLAR BARAKA ÜNİVERSİTESİ DİYENLER ŞİMDİ UTANIYOR”
Konuşmasında yeni kurulan üniversitelere de temas eden Bakan Çelik, “1992’de 22 üniversite kurulduğu zaman birçok kişi bunu yadırgadı. “Böyle şey mi olur? Patır patır üniversite mi kurulur?” denildi. Bu dönemde de 41’i devlet üniversitesi olmak üzere benim bakanlığım döneminde 56 üniversite kuruldu. Yine bu üniversiteleri kurduğumuzda, “Efendim, kurdunuz ama bunlar ne zaman adam olacak?” dendi. Meclis’te de bu konuda bana eleştiriler oldu. O zaman da bu konuda açıklamalar yaptım. Dedim ki, “Doğmamış bir çocuk büyümez. Dikilmemiş bir ağacın fidan olması, onun da meyve vermesi hemen beklenemez. Olmayan bir üniversitenin bütçesi ve kadrosu olmaz. ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi kurulurken Ankara ve İstanbul Üniversitesi’nin birçok öğretim üyesi, “Bunlar baraka üniversitesi” diye dalga geçiyorlardı. Ancak şu anda gerek ODTÜ gerekse Hacettepe Üniversitesi Türkiye’nin saygın ve iftihar ettiği üniversiteleri arasındadır. Biz sadece yeni kurulan 41 devlet üniversitesine 78 bin akademik kadro tahsis ettik. Bu son derece önemlidir” diye konuştu.
“MEDYAMIZ OLUMSUZLUĞA ENDEKSLENMİŞ”
Dünyada ekonomik kriz yaşandığına işaret eden Bakan Çelik, “Biz şu anda bu kongreyi dünyadaki gündemin çok farklı olduğu bir günde yapıyoruz. Bugün başta ABD olmak üzere dünyada bir ekonomik kriz var. Bir yandan domuz gribi ile ilgili dünyada endişeler var, öte yandan da maalesef Türkiye’de terörün gündemde olduğu bir gün. Bu bütün olumsuzluklara rağmen hayat devam ediyor. Biz bu yapmamız gereken güzel faaliyetlerden asla kendimizi alıkoymayacağız ve yolumuza devam edeceğiz. Bütün bu olumsuzluklara
rağmen burada sizlere Türkiye adına olumlu bir haber vermek istiyorum. Birleşmiş Milletler periyodik olarak insan gelişimi raporu yayınlar. 2006 yılı verilerine dayalı olarak birkaç gün önce yayınlanan raporda Türkiye insan gelişimi endeksinde 20 basamak birden yükselmiştir. 2 binli yılların başında dünyada 179 ülke arasında 96. sırada yer alan Türkiye, insan gelişiminde 76. sıraya yükselmiştir. Bu konuda basın yayın organlarında hiç haber görebildiniz mi? Bizde maalesef medyamız olumsuzluğa endekslenmiştir. Bir şey olumsuzsa o hemen haber olur. Eğer bunun tam tersi olsaydı şimdi 10 tane manşet görürdünüz. Maalesef bu anlayışı terk etmemiz gerekiyor. Olumlu haberler olursa manşetler ve başlıklar göremiyoruz” dedi.
“FİDANIN ÜZERİNE ADIMI YAZIN, BARİ DİKİLİ BİR AĞACIMIZ OLSUN”
Bakan Çelik, Rektör Ali Akdemir’in kendisine verdiği plaketi alırken, “Değerli rektörümün plaketini şerefle alıyorum. Ancak burada önemli bir hususu belirtmek istiyorum. Türkiye’de yüzde 100 kapasite ile çalışan nadir sektörlerden birisi plaket yapım sektörüdür. Milli Eğitim Bakanlığı’nda neredeyse bu konferans salonunun yarısı büyüklüğünde bir alan bu plaketlerle dolu. Ben de bu konuda ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Bunun üzerine ben de Milli Eğitim Bakanlığı’nda bir genelge yayınladım ve plaket verilmesini yasakladım. Özellikle de bana plaket verilmesini yasakladım. Nereye gidersem bana plaket veriliyor. Bunları koyacak yer olmuyor. Ben de bunun yerine benim adıma bir fidan dikilmesini istedim. Üzerine de adımı yazın, bari bir dikili ağacımız olsun dedim” şeklinde konuştu.
Kongrede ayrıca Avrupa Eğitim Araştırmaları Birliği Başkanı Prof Dr. İngrid Gogolin, Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir, Vali Abdülkadir Atalık da birer konuşma yaptı.
Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, kongrenin açılış törenin ardından Dardanos Kampüsü’nde yer alan “Yıldız Blokları”‘nın açılışına katıldı.
3 gün sürecek olan kongreye, 22 ülke ve 111 üniversiteden 1182 bilim adamı katılıyor.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...