Maydos Kilistepe Höyüğü’ndeki Çalışmalar İncelendi
Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan 5 bin yıllık geçmişe sahip Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları devam ediyor.
Tarihî Alan Başkanlığı, kazı çalışmasında bir tarihî eseri daha gün yüzüne çıkartıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığında yaklaşık 25 kişilik bir ekip ile Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde başlanan bu yılki çalışmalarda; Tunç Çağı’na ait eserler ile Homeros’un anlattığı döneme ait 3 bin 500 yıllık savunma duvarı ve Homeros Dönemi öncesine ait 4 bin yıllık savunma duvarı kalıntıları bulundu. Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, Eceabat Belediye Başkan Yardımcısı Recep Tutucu ve AK Parti Eceabat İlçe Başkanı Sulhaddin Aksakallı çalışmayı yerinde inceleyerek kazı başkanı Doç. Dr. Göksel Sazcı’dan bilgi aldı.
ÇOMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı, Maydos Kilisete Höyüğü’ndeki çalışmaların bu yıl 13 Temmuz’da başladığını söyledi. Kazı çalışmalarının 15 Eylül’de sona ereceğini belirten Doç. Dr. Göksel Sazcı, şunları söyledi:
“Arkeolojik kazılarımızda bu yıl 9’uncu sezonunu gerçekleştiriyoruz. 2010 yılında kazı çalışmalarına başladık. Bu yılın önemli neticeleri, savunma sistemiyle ilgili olanlar. Savunma sisteminde Troya’yla çağdaş olan bir yerleşimin savunma duvarını bulduk. Ve bu duvarın sona erdiği, giriş olması beklenilen bir alanı ortaya çıkardık. Homeros’un anlattığı Troya’dan eski olan Troya 3-4-5 dönemleriyle ilgili bir savunma duvarları tespit ettik. Bu savunma duvarının ilginç özelliği dışa bakan kısmının testere dişi şeklinde olması. Onun dışında höyük’te merkeze doğru çalışmalar yaptık. Buradaki atık toprağı attık. Arkaik Geometrik döneme ait kalıntılar, yapılar ortaya çıkarttık. Onun dışında Bizans dönemine ait saklama küpleri ve yakın döneme ait mezarlar ortaya çıkarttık.”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...