Mahal’de Mizahlı Söyleşi: “Gezi Parkı Mizahla Yoğruldu”

03 Şubat 2014

Çanakkale Mahal Sanat Merkezi, “Ya Ameliyatlı Yerime Gelseydi” adlı çizgiromanın yazarı ve çizeri Kemal Gökhan Gürses ile gazeteci Ragıp Duran’ı ağırladı. Gezi Parkı, mizah ve günümüz Türkiye’si üzerine yapılan söyleşiye, birçok katılımcı ilgi gösterdi.

Mahal Sanat Merkezi, 2014 yılı Şubat ayı ilk etkinliğini gerçekleştirdi. 1 Şubat Cumartesi günü saat 16.00’da düzenlenen söyleşi ve imza günü’ne, 7 yıl aradan sonra çıkardığı “Ya Ameliyatlı Yerime Gelseydi” adlı kitabı ile Karikatürist Kemal Gökhan Gürses ve Gazeteci-Yazar Ragıp Duran konuk oldu. Hoş bir sohbet havasında süren söyleşide “Ya Ameliyatlı Yerime Gelseydi” adlı kitap hakkında bilgiler veren Gürses, Gezi Parkı olayları sırasında Apolitik olarak gösterilen birçok gencin en iyi mizahçıları bile  geride bıraktığını ifade etti. Söyleşide, gazeteci Ragıp Duran ve katılımcıların sorularını yanıtlayan Gürses; “En son 7 yıl önce bir kitap çıkarmıştım. Gezi bence uyuyan bir devi uyandırdı. Bizim gencecik, bilgisayar başından kalkmıyor diye tabir ettiğimiz çocuklar yaptı bu işi. Onlara teşekkür etmek istiyorum. Uzun bir süredir suskundum. Kendimi bir anlamda mizahtan emekli olarak hisseden biriyim. Diyeceksiniz ki 7 yıl aradan sonra neden kitap çıkardınız? Bunun temel sebeplerinden biri 2013 yılında gerçekleşen Gezi Parkı olaylarında bizim neredeyse unuttuğumuz, kendiliğinden ortaya çıkan bir mizah dili oluştu.Bu mizah dilinden sonra bende bir şey yapmasaydım, kendimi mizahtan emekli değil de mizah hakkında konuşamayacak biri olarak göstermem gerekirdi. Sessizlikten çıkışımın sebebi Gezi Parkı’dır. Oradaki gençler gerçekten bizlere işinizi bırakın, biz bu işi daha iyi yapıyoruz dedirtti. Kitabımın adını, adını dahi bilmediğim bir gencin sloganından aldım. Ya ameliyatlı yerime gelseydi benim bulduğum bir şey değildi. Bir gencin yazdığı, çok ironik,çarpıcı bir slogandı. Gezi’den sonra mizahçıların bunun üstüne çıkabilmesi çok zorlaştı. Mizahçılar gezi kitlesinin kendisini aşamadı. Altında kaldı. Bence gezi kitlesi mizahı solladı. Farkında mısınız bu çocuklar öldüler,kör oldular,sakat kaldılar. Bunların olduğu bir ortamda dahi mizahı sürdürdüler.” dedi.

12 Eylül Darbesi veya 1980 İhtilali sonrasında, Türkiye’de birçok gazetede uygulanan birinci sayfa karikatürü geleneğinin ortadan kalktığını ifade eden gazeteci Ragıp Duran ve Kemal Gökhan Gürses, bunun temel sebebi olarak değişen egemen sınıf olaylarını gösterdiler. Eskiden gazete patronlarının gazetecilik kökeninden geldiğini belirten Gürses, günümüzde birçok gazete patronunun ise farklı ticaret kollarıyla iş yaptığına dikkat çekti. Soru-cevap şeklinde devam eden söyleşi, Gürses’in kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

Bir Gezi Parkı Hikayesi: “Ya Ameliyatlı Yerime Gelseydi”
Postacı Yayınevi çizgiroman serisinden çıkan ilk kitap olma özelliğini de taşıyan “Ya Ameliyatlı Yerime Gelseydi”, aslında kör olan ve hikayenin ana karakteri olan kör fotoğrafçı Hasan’ın söylediği, “Ben aslında kördüm. Gezi’de benim gözüm açıldı ağbi…” cümlesi etrafında gelişen olayları çizgilerle anlatıyor. Çizgiromanda direniş esnasında polis saldırısında dünyayı görmeye başlayan Hasan’ın yanı sıra, Antikapitalist Müslümanlar grubundan Rümeysa ve Hasan’ın babası müteahhit Asım Bey gibi karakterler de yer alıyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir