Madeni “Dondurana” Kadar Direnmeye Devam
Yüzlerce köylünün tek yürek olup altın madencilerinin karşısına dikildiği Dondurma köyündeki eylemin yankıları dalga dalga büyüyor. Köylerinde maden işletmeyi planlayan Koza Altın’a ÇED toplantısı yaptırmayan köylüler, maden istemediklerini haykıran sesleriyle; Çanakkale’nin Kazdağları’ndan Bozcaada’ya, Karabiga’ya kadar uzanan doğa talanına dur diyen çığlığına güç katıyor.
Çanakkale’nin Çan ilçesi Dondurma köyünde Koza Altın İşletmeleri AŞ’nin altın, gümüş, kurşun madeni projesi ÇED halkın katılımı toplantısına davullu zurnalı protestolarıyla damga vuran, toplantıyı iptal ettirene kadar da vazgeçmeyerek kararlı duran yüzlerce köylünün dayanışması; köylerdeki çevre bilinciyle birlikte umudu da arttırdı.
Karadağ’ın eteklerinde altın aramak isteyen şirketlere karşı aylar önce Karadağ köylülerinin başlattığı “eğlenerek eylem” geleneği; Dondurma’ya ve çevre köylere de sıçradı. Karadağlıların Esan Eczacıbaşı AŞ’ye köyü terk ettirdikleri gibi; Dondurma köylüleri de diğer köylerin desteği ve kadınların en önde olduğu eylemleriyle Koza’ya ÇED toplantısı yaptırmadı.
Maden şirketi çalışanlarını köyden elleri boş gönderen, köyü madencilere dar eden köylüler, zaferlerini köy meydanında davul zurna eşliğinde oynayarak kutlamıştı. Dayanışmaları ve madencilere karşı birleşmeleriyle herkese örnek olan köylüler şimdilik rahat bir nefes aldı, ancak temkini de elden bırakmadı.
Kadın dayanışması büyüyor
Altın madencilerinin köylerine dayanmasıyla yılladır sakin bir yaşam sürdürdükleri köy meydanını birden direniş ve şenlik alanına çeviren köylüler; ÇED toplantısı gününün ardından bir kez daha kutlama için toplandı. Çanakkale Çevre Platformu’nun sürecin başından beri yalnız bırakmadığı köy halkı; ÇED toplantısı başarılarını platform üyeleriyle birlikte, bulgur pilavı ve tatlı eşliğinde kutladı.
Kahvehane değil düğün evi
Kadınlar yaptıkları pilavı, haftalar önce Çanakkale Çevre Platformu’nun bilgilendirme toplantısı için bir araya gelerek birlikte direnme kararı aldıkları, madene karşı dayanışmalarının başladığı kahvehanede dağıttı. Yaşlısı genci 60’dan fazla kadın ve çocuklarla bu kez düğün evine dönen kahvehanedeki buluşma; kadın dayanışmasını taçlandırdı. Şimdiye kadar neyi başardıklarını ve bundan sonra ne yapacaklarını konuşmak, onları daha da yakınlaştırdı.
Çevre Platformu yanlarında
Çanakkale Çevre Platformu adına konuşan İl Genel Meclisi Üyesi, Ziraat Mühendisi Hicri Nalbant; köylülerin başarısındaki en büyük payın kadınlara ait olduğunu belirterek; “Siz olmasaydınız başaramazdık. Dik duruşunuz, kararlığınız, birlikte hareket etmeniz ve dayanışmanız diğer köylere de örnek oldu, herkese umut verdi. Bundan sonra da bu duruşu devam ettireceğinize, sizi bölmelerine ve kandırmalarına izin vermeyeceğinize eminiz. Çanakkale’nin köyleri altın madencilerine geçit vermiyor. Çanakkale Çevre Platformu olarak her zaman yanınızdayız. Bakanlıktan ÇED olumlu kararı çıkarsa, dava açacağız. Sonuna kadar sürecin takipçisi olacağız.” dedi.
Madene karşı yaşamı savunmaya devam
Köyde her şey normale döndü gibi ama aslında bir o kadar da değişti. Köylülerin anlattıklarına göre kimse durduramaz artık altın madeni direnişini. Madeni şirketleri Karadağ’ı, köylerini, su havzalarını, ormanları, Kazdağları’nı rahat bırakıncaya kadar birlikte duyurmaya devam edecekler maden istemediklerini. Kadınlar o gün birlikte neyi başardıklarının farkındalar ama tedirginlikleri devam ediyor hala; madeni “dondurana” dek devam edecekler köylerini savunmaya…
Köylülerin maden şirketi çalışanlarını köy kahvehanesinden çıkarmaya çalıştığı sırada, sobadan yayılan dumandan duvarları is olan köy kahvehanesi de boyandı. İzler kapandı ama köylülerin gözü kulağı köyün girişinde; maden şirketinden geldiğini tahmin ettikleri kim varsa bakmıyorlar bile yüzlerine. Birlikteliklerinden ve yüzlerce yıla dayanan geçmişlerinden aldıkları güçle; şirketin elini eteğini çektiğini duyuncaya dek devam edecekler var güçleriyle hayır demeye madene…
‘ÇANAKKALE İÇİNDE’ Notu: Bu içerik Güneş Dermenci’nin izniyle, gunesinenerjisi.wordpress.com adresli blogundan alınmıştır.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...