Kurban Bayramında Beslenme
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Diyetisyeni Özen Kurkur, Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra kırmızı et tüketiminin fazla olduğu belirterek, “Sağlık açısından bayramda etleri mutlaka bir gün beklettikten sonra yiyin” dedi.
Kırmızı etin kaliteli bir protein kaynağı olmasının yanında yüksek yağ içerdiğini belirten Özen Kurkur, “Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması sebebiyle kırmızı eti özellikle bu tip rahatsızlıkları bulunanların daha az tüketmeleri gerekir. Etin yağsız ya da az yağlı olmasına özen gösterilmelidir. Kırmızı et sindirimi zor bir besindir, kesimden hemen sonra tüketilmemesi gerekir. Bunun için etin kasların olgunlaşıp yumuşaması ve etin daha kolay yenilebilir hale gelebilmesi için en az bir gün bekletilmesi gerekir. Özellikle kalp damar hastalıkları, diyabet, mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanlar, kırmızı et tüketimine ve genel beslenmelerine dikkat etmeliler” dedi.
Sakatatların da kolesterol içeriklerinin yüksek olması nedeniyle tüketilmemesini isteyen Kurkur, “Kırmızı et B12, B6, B1 ve A vitaminleri ile demir magnezyum, çinko, fosfor gibi mineraller anlamında zengin bir besin maddesidir. Ette özellikle demir emilimine yardımcı olan C vitamini olmadığından tüketilen etin sebzelerle birlikte pişirilerek yenmesi veya yanında mutlaka C ve A vitaminince zengin salata tarzında bir ürünün bulundurulmasına özen gösterilmesi gerekir” diye konuştu.
“ETLERİ KAVURMA YAPARAK TÜKETMEYİN”
Diyetisyen Kurkur, et pişirme yöntemlerine de dikkat çekerek, “Etler ızgara, haşlama ve fırında pişirilerek tüketilmelidir. Kızartma ve kavurma şeklindeki pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Özellikle etlerle yapılan yemeklere yağ eklenmemeli, etin kendi yağıyla pişirilmesi sağlanmalıdır. Kuyrukyağı, tereyağı kullanılmamalıdır. Izgara şeklinde yapılan etlerin pişirme sırasında ateşe çok yakın olmamasına dikkat edilmelidir” dedi.
Et kolay bozulabilen potansiyel riskli besinler arasında yer aldığı için dondurulmuş etin çözdürüldükten sonra mikroorganizmalar için üreme alanı oluşturabildiğini belirten diyetisyen Kurkur, “Bu nedenle buzluktan ya da dondurucudan çıkartılan etin yemek için tamamen kullanılabilir halde parçalanmış olması ve hemen pişirilmesi, tekrar dondurulmaması gerekmektedir. Ayrıca bayram ziyaretleri sırasında sunulan ikramlardan küçük miktarlarda tüketmenizi, ikram edilen hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü
tatlıları ya da meyveleri tercih etmenizi tavsiye ederim” şeklinde konuştu.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...