“Kuraklık, Buğday Üretimine Zarar Veriyor”

16 Ekim 2008

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Çanakkale?de yaşanan kuraklığın buğday üretimine zarar verdiğini belirterek, bu anlamda bölge çiftçisine kuraklık yardımı yapılmasını istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, verilen desteklerin amacına ulaşması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için çiftçinin kullandığı mazota ÖTV ve KDV istisnasının getirilmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre 2007 yılında gerçekleşen buğday rekoltesinin 17.234.000 ton, arpa rekoltesinin de 7.306.800 ton olduğunu hatırlattı. Bu yılki buğday rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 3,4 fazla olacağının tahmin edildiğini ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu: ”Bu yıl buğday rekoltesinin 17.821.000 ton, arpa rekoltesinin de geçen yıldan yüzde 18,4 düşüşle 5.959.000 ton olması bekleniyor. İki yıldır ülkemizde etkili olan kuraklık ürün rekoltesinin normalden düşük olmasına neden oldu. Kuraklık, 2007 ve 2008 yılında özellikle buğday ve arpa rekoltesindeki düşüşün en büyük sebebi. Geçen yıl dünya buğday rekoltesinin 609 milyon ton olması, tüketimdeki artış ve dünya buğday stoklarının son 30 yılın en düşük seviyesine ulaşması, buğday fiyatlarının yüksek olmasına sebep oldu. Ülkemizde yaşanan kuraklık ve rekolte düşüklüğü sebebiyle, iç piyasa da yükseldi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yeterli ürün alamadığı için piyasayı dengeleyemedi. Artan dünya fiyatları sonucunda ithalat da zorlaştığından fiyat artışı un fiyatlarına ve ekmek fiyatlarına yansıdı. Dünya buğday rekoltesinin de bu yıl geçen yıldan yüzde 10 artışla 672 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Bu yıl Türkiye’de un fiyatı üzerine dışardan bir baskı olmayacak. İçeride spekülatif bir hareket olmazsa un fiyatlarında artış beklenmiyoruz.”

”KURAKLIK NEDENİYLE HAYVANCILIK DA SIKINTIDA”

Son iki yıldır kendini gösteren kuraklıkla birlikte birçok üründe rekolte ve kalite kaybı yaşandığını belirten Bayraktar, bölgede meraların yeşermemesi sebebiyle hayvancılık da sıkıntıya girdiğini ifade etti. Bayraktar, Haziran ayındaki kuraklık nedeniyle zarar gören alanların genişlediğini belirterek, Temmuz ayında kuraklığın, Kilis, Kayseri, Niğde, Çanakkale, Uşak, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Mersin, Samsun ile Çorum’un Sungurlu ve Bayat ilçelerinde buğday ve arpa üretimlerine zarar verdiğini bildirdi. Söz konusu kuraklıkla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayınlandığını hatırlatan Bayraktar, ?Üreticilerin kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için dekar başına buğdayda 22 TL, arpada 13 TL, mercimekte 22 TL, nohutta 30 TL, fiğ, burçak ve mürdümükte 24 TL kuraklık desteği ödemesi yapılacak. Tohum yardımının yanı sıra, belirtilen ürünleri zarar gören çiftçilerin tarımsal kredi borçları bir yıl ertelendi. Karar, önce 35 ilin 210 ilçesini kapsayacak şekilde çıkarıldı. 29 Ağustos 2008’de yayınlanan ek kararla buna 30 ilçe daha eklendi. Kararda, zarar gören ürün sayısı yetersiz kaldı. Yeni ekim sezonunun başlanması nedeniyle kuraklık yardımlarının bir önce ödenmesi gerekiyor” dedi.

[Haber ve Fotoğraf Kaynağı: Çanakkale Olay]

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir