“Kumaşla Yapılan Terapi: Kırkyama”
Çanakkale Kent Konseyi Boreas Çalışma Grubu tarafından düzenlenen, “2. İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması” kapsamında açılan sergiler büyük ilgi görüyor. Buluşmaya başta Çanakkale olmak üzere Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Kocaeli, Sakarya, Muğla, Yalova, Değirmendere, Düzce, Söke ve Marmaris’ten gelen katılımcıların Çimenlik Kalesi Sergi Salonu, M. Osman Korfmann Kütüphanesi, ÇOMÜ Kültür Evi, Kültür Müdürlüğü Sergi Salonu, Gençlik Müdürlüğü Spor Salonu’nda açılan sergileri sanatseverler ziyaret etti.
“Kırkyama ile uğraşanlar hayattan tat alıyorlar”
Buluşma’ya İstanbul’dan sergiyle katılan Kırkyama eğitmeni Sukeyne Tulan Kırkyama Sanatının huzur verdiğini, sabrı öğrettiğini ifade ederek; “Kırkyama çalışmalarına eşimi kaybettikten sonra başladım. Her kırkyama sanatçısının temelinde böyle bir hikayesi vardır. 47 senedir dikiş dikiyorum. En zevklisi kırkyama. Bunu kumaşla yapılan terapi olarak adlandırabiliriz. Renklerle oynarken dikişleri bir araya getirirken insan sıkıntısını unutuyor. Çok sayıda öğrencim var. Onlara da faydalı olduğumuzu düşünüyorum. Çanakkale Kent Konseyi etkinliği uzun süre devam eder. Kurulacak müzede katkımız olursa memnun oluruz. Bize gösterilen öneme çok teşekkür ediyoruz. Kırkyama bizim vatanımızda sanat haline gelmeli. Baktığımızda hep yoksulluk sanatı olarak görülmüş ama artık sanata dönüştü. İnsana huzur veriyor, sabrı öğretiyor; kırkyama ile uğraşanlar hayattan tat alıyorlar” dedi.
“Depremin etkisini Kırkyama ile atlattık”
Düzce’de Kırkyama sanatının gelişmesi için çalışmalar yapan Kırkyama Eğitmeni Özhan Abant ise Kırkyama sanatına gönülden bağlı olduğunu ifade ederek; “Gelinen nokta sadece benim değil arkadaşlarımın da başarısı. Kırkyama sanatının gelişmesi için elimden geleni yapmaya hazırım” dedi. Abant şunları söyledi; “Benim Kırkyama ile tanışmam yurt dışından gelen derginin küçük bir sayfasında gördüğüm haberle başladı. Yola çıktığımda altıgenlerle çalışmaya başladım. Daha sonra bizi, ülkemizi yansıtan eserlerle çalıştım. Ardından gerçekleşen deprem bizi sarstı ama sanat yönünden güçlenmemizi sağladı. Ankara’ya giderek dersler aldım. Ardından sergiler düzenledik. Çok iyi işler yaptık. Düzce’ye döndüğümde oturacak evimiz de yoktu ama babamızın eski ahşap evinde atölye açtım ve ders vermeye başladım. Büyük talep aldık. Çok güzel işler çıkardık. Sergi salonumuz olmadığı için spor salonlarında sergiler yaptık. Büyük övgüler aldık. Yoluma devam ediyoruz. Daha yapacak çok işimiz var. Bu yıl sergide eski seccadeleri kırkyamaları topladık, onlardan bölüm yaptık. “Geçmişten Günümüze” ismini verdiğimiz sergideki eserlerimizi buraya getirdik. Büyük ilgi gördü”
Sergilerde görev alan Boreas Çalışma Grubu temsilcileri de vatandaşların sergilere büyük ilgi gösterdiğini ifade ettiler:
Meltem Gürses; “Sergi açıldığı günden beri hiç boş kalmadı. Vatandaşlarımızın katılımı ve ilgisi memnuniyet vericiydi. İnsanlar ilgi duyuyor merak edip geliyor”
Duygu Turhanlı; “Sergiler büyük ilgi görüyor. İlk açılırken kimse katılmaz dedik ama tam tersi oldu. Her şey güzel gidiyor.”
Pelin Hoşten; “Ben de katılımdan memnunum. Özellikle kursiyer olmak isteyenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Ama eski kursiyerler devam edeceği için yeni katılımlar kabul edilmedi.”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...