Kırkyama Atölye Çalışması Gerçekleştirildi
Kırkyama eğitmenleri atölye çalışması için Çanakkale’deydi. BOREAS Kırkyama çalışma grubunun davetlisi olarak Çanakkale ye gelen Aynur Kuvalı ve Nilgün Soylu gerçekleştirdikleri atölye çalışmalarında “Tilda” bebek yapımı ve Kırkyama kesim, dikim teknikleri hakkında bilgiler paylaştı.
Tilda’ydı Zahide bebek oldu
Dünya’da Tilda bebek olarak bilinen ülkemizde sanatçı Nilgün Soylu’nun elinde ‘Zahide’ ismiyle hayat bulan bez bebeklerin yapım süreci ile ilgili BOREAS Kırkyama çalışma gurubu üyelerine bilgiler veren Nilgün Soylu; “Kırkyama sanatına altı yıl önce başladım. İki yıldır bebek yapımı konusunda çalışıyorum. Tilda bebeklerin yapımını öğretiyorum. Bende onlara ‘Zahide’ ismini verdim. Önce Mardin’e giderek oradaki hanımlara yöresel kıyafetleri tasarlayarak bebek yapımını öğreteceğim. Mardin’e çok turist geliyor, mutlaka faydalı olacaktır. Daha sonra Muğla’da ders vereceğim. Almanya’ da bir grup çalışmam sergilenecek” dedi.
Kırkyama Müzesine bir bağışta Soylu’dan
Bu yıl 3.sü gerçekleştirilecek olan ‘İlyada Kırk Yama Buluşması’na da katılacağını açıklayan Soylu, Türkiye’de ilk kez Çanakkale’de açılacak olan Kırkyama Müzesi’nin de kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyerek, ‘Altınoluk Uluslararası Kırkyama Yarışması’nda ödül alan ‘Uçurtmalar’ isimli örtü çalışmasını müzeye hediye edeceğini açıkladı.
Puzzle yapımından Kırkyama’ya uzanan yolculuk
Uzun süre Puzzle yapımı ile uğraştığını ifade eden Kırkyama eğitmeni/sanatçısı Aynur Kuvalı; “Kırkyama merakım bir mağazada Hindistan’dan gelen bir örtüyü görmemle Başladı. Adeta aşık olduğum örtüyü hemen satın aldım. Ardından İstanbul da hanımlara yönelik belediyelerin açtığı kırkyama kursuna katıldım. Puzzle yapıyordum. En küçük parçalardan 2000 ve 6000 parçayakadar birleştirme çalışmasını başarıyla yaptım. Yap boz olayı da beni çok etkiledi. Kırkyama bir anlamda yap boza dayanıyor. Değişik şekiller elde ediyorsun. Ondan sonra sokaklarda parke taşlarını inceledim. Kırkyamaya uyarladım.Kırkyama yaparken büyülenmiş gibi oluyorsunuz. Çanakkale bizim ufkumuzu değiştirdi. “İlyada Kırk Yama Buluşması”nakatıldım, ödül aldım.Bu ödülle bende kendimi geliştirmeye başladım. BOREAS gurubuna bilgilerimi aktardım” dedi.
“Bilgilerimizi kadınlarımızla paylaşacağız”
Atölye çalışmasının çok başarılı geçtiğini ifade eden BOREAS Kırkyama Çalışma Gurubu kolaylaştırıcısı Neşe Dincel; “İstanbul’dan gelen hocalarımızla çalışmalarımızı yaptık. Nilgün hocam, Atölye çalışmasında Tilda bebek yapımını gösterdi. Aynur hocamız da makinede birleştirme, kesim teknikleri hakkında bilgiler verdi. Bizde bu bilgileri kentimizdeki bayanlarla paylaşacağız. Onların bilgi becerilerine katkıda bulunacağız. ‘İlyada Kırk Yama Buluşması’na ilgi duyan herkesi bekliyoruz. Kentimizde yaşayanların ilgi göstermesini istiyoruz” dedi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...