Kilitbahirlilerden Boğaz Köprüsü Güzergahına Tepki
Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı, denizin kilidi anlamına gelen ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Kilitbahir köyünde yaşayanlar köprünün güzergahına karşı çıkıyor.
Köyün tamamının birinci derecede sit alanı olduğunu ifade eden köyde yaşayanlar, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı, Çanakkale Boğazı’na yapılması düşünülen köprünün güzergahının, Kilitbahir-Sarıçay arasında olacağı yönündeki görüşüne karşı olduklarını ifade etti.
Kilitbahir Köyü Muhtarı Ali Şinasi Tınas yaptığı açıklamada, köy halkı ve muhtarlık olarak, köprünün buraya yapılmasını istemediklerini söyledi.
Kilitbahir’in tarihi bir köy olduğunu ve bu tarihi dokunun bozulmasını istemediklerini belirten Tınas, köprünün getirisinden çok götürüsünün olacağını savundu.
Tınas, köprünün köyün üzerinde bir çatı örtüsü gibi olacağını, bunun da kendilerine gerek turizm, gerekse görüntü açısından zarar vereceğini iddia etti.
Sit alanı kapsamında olan Kilitbahir’in köprü yapıldığı zaman tarihi değerinin bir şekilde tahrip olacağını vurgulayan Tınas, Çanakkale Boğazı’nın Türkiye’ye, Avrupa ve Ege’den gelen gemilerin geçtiği tek boğaz olduğunu, boğazdan yıl içinde yaklaşık 300 ile 500 adet dev transatlantik geminin geçerek, İstanbul’a gittiğini ifade etti.
Tınas sözlerine şöyle devam etti:
“Bu gemiler yaklaşık 3 bin yolcu taşımaktadır. Köprü, İstanbul’un turizmine, gelirine ve giderine de büyük bir darbe vuracaktır. Çünkü İstanbul’daki köprülerin denizden yüksekliği 64 ile 65 metre civarında. Ancak buradan yüksekliği zaman zaman 100 metreye varan dev transatlantikler geçiyor. Köprü bunlar için çok büyük engel olur.
Köprü olduğunda bunlar kesinlikle İstanbul’a geçemez ve oranın turizmi olumsuz yönde etkilenir. Her gemideki bin 500, 2 bin kişi İstanbul’a gidiyor, belirli yerleri geziyor, alışveriş yapıyor. Çanakkale’ye böyle bir köprü olduğu taktirde bu gemilerin geçmesi imkansız. Ayrıca biz sit alanı olan Kilitbahir’in üstüne köprü istemiyoruz.”
Köylüler sıcak bakmıyor
Köyde yaşayan Cemal Mustafa Biçin (77), köprü yapılmasını istemediklerini dile getirerek, köprünün köye faydasının olmayacağını savundu.
Kilitbahir’den feribotla Çanakkale’ye 5 dakikada gittiklerini, feribotların sürekli çalıştığını ve hiç yolda kalmadıklarını belirten Biçin, yapılacak köprünün girişinin köye 7 kilometre uzakta olacağını bildirdi.
Biçin, “O tepeye çıkıncaya kadar ben Çanakkale’ye 3 sefer gider gelirim. Köprü buranın doğal yapısını, her tarafını bozar. 77 yaşındayım, köyün yerlisiyim. Köprü zarar verir. Bir çivi çakamıyorsun, sit alanı olduğu için. Sit alanı olmaktan çıksın, herkes ev yapsın, bu köy büyüsün. Köprü olmasın” dedi.
Kemal Ertanır (54) da Karayolları Genel Müdürü Turhan’ın açıkladığı güzergaha karşı olduğunu söyledi. 15 sene evvel boğazın en dar yeri olan Kilitbahir’in üst kısmında yer alan Sarıkule ile Sarıçay arasında sondaj ve zemin araştırması yapıldığını anımsatan Ertanır, köyün birinci derecede koruma altında olduğunu anlattı.
Köprü yapılması durumunda çevre yolu yapılacağını, yöreye gelenlerin Kilithabir’e uğramadan İzmir ya da İstanbul’a gideceğini kaydeden Ertanır, köprünün, doğanın yapısını bozacağını savundu.
[Kaynak: CNN Turk]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...