Kilitbahir Köyü Muhtarlığı’ndan Bilgilendirme Toplantısı

14 Aralık 2011

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyünde muhtarlık tarafından köylülere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Yalı Çayevi’nde gerçekleştirilen toplantıda 2005 yılından itibaren köyde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Muhtar Ali Şinasi Tınaz, ilk önceliklerinin içme suyu sorunu olduğunu ve bunu çözmek için heyetiyle gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Muhtar Tınaz, “Su yetersizliğinden köyümüze gün aşırı su gelirken şimdi merkez çeşmemizde arıtılmış su dahil 30-40 yıl köyümüze su yetecek kaynaklarını harekete geçirdik. Bu konuda Erpeten ve Sarafin’de 180 metreye sondaj yaparak 160 metreye tulumba yerleştirdikten sonra su şebekesinden saniyede 4-5 litre su kapasitesine ulaştık” dedi. İlk göreve geldikleri zaman köylüden su parası alınmayacağını söylemelerine rağmen mevzuatlara takıldıklarını ve bu mevzuatlar yüzünden köylülerden su parası almak zorunda kaldıklarını da beliren Muhtar Tınaz, “Bu konuda köylülerimize gösterdikleri anlayış için teşekkür ediyorum. Ancak halen 14 hane 2006 yılından buyana su parası ödemediler. Mevzuatlar dahilinde bu konuda yasal işlem yapılacak” dedi.

Muhtar Ali Şinasi Tınaz konuşmasında önümüzdeki eğitim öğretim yılında “Kilitbahir İlköğretim Okulu”nun kapanacağını da belirterek, “Öğrenci yetersizliği ve bazı öğrencilerin köy yerine Çanakkale merkezi tercih etmeleri sebebiyle tarihi okulumuz maalesef kapatılacak. Mevcut öğrencilerimiz de yeni öğrenim döneminde Eceabat ilçesine yerleştirilecek” dedi.

Göreve geldiklerinde muhtarlığın borç yükü altında olduğunu da belirten Muhtar Tınaz, “Resmi daireler köyün tüm gelirlerine haciz koymuştu. Ancak heyetimizle gece gündüz çalışarak ekonomik disiplin altında borçlarımızı taksitlendirerek 3-4 yılda tüm borcumuzu bitirdikten sonra kasamıza para koymaya başladık. İlk önce iş traktörümüzü yeniledik. İş amaçlı binek araç aldık. Servis amaçlı minibüs aldık ve Eceabat eski Belediye Başkanı Adem Ejder döneminde hibe edilen çöp kamyonunu kullanmaya başladık. Bu araç gereçlerle adeta bir belediye gibi köyümüze hizmet vermeye başladık. 5 adet vasıfsız işçimiz var. Ama bunlar yol yapımından su arızasına. hatta lağım borularının tamiri gibi pek çok uzmanlık işlerini yapıyorlar. Bu elemanları çalıştıramasak köyümüz atıl duruma düşer” dedi. Köyün konumu sebebiyle önemine de değinen Muhtar Tınaz, “Çanakkale Şehitliklerini gezmek amacıyla bölgeye ortalama 2 ile 3 milyon ziyaretçi geliyor. Bunlar gerek duraklamalı, gerekse de transit suretiyle köy sınırlarından geçiyorlar. Bu konuda çöp gibi temizliğe çok önem göstermek zorundayız” dedi.

İskele geçiş ücretinin 1988 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla köylerine tahsis edildiğini ve bu gelir sayesinde gerek köyü, gerekse bölgeyi ziyaret edenler için pek çok hizmet verdiklerini da ifade eden Muhtar Tınaz, “Eceabat köyleri içerisinde kaymakamlıktan tek gelir almayan köy biziz” dedi.

Diğer konularda da köylülere bilgiler veren Muhtar Tınaz, “Hiçbir köyde olmayan ara sokaklarda 9 noktaya yangın vanası koyduk ve bu sayıyı kısa sürede 15’e çıkaracağız. Balıkçı esnafı için tahsis edilen 100 metrekarelik çekek yeri tahsisi için sürekli resmi yazışmalar ypıyoruz. Bunu da kısa sürede çözmeye çalışacağız. Cahidi Sultan Türbesi’nin üst kesimine mezarlık için çeşitli yazışmalar yapıyoruz. Kısa sürede köyümüze mezarlığımızın tahsisi yönünde kolaylık sağlayacaklarını umuyoruz” dedi.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...
  • halil
    16/12/2011 02:56

    keşke eceabata bağlı köylerdeki diğer muhtarlarda sizin gibi çalışsa.

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir