Kentsel Dönüşüm Kredileri Toplantısı Yapıldı

13 Haziran 2014

İş Bankası’nın düzenlediği Kentsel Dönüşüm Kredileri konulu toplantı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Fuar Merkezi’nde yapıldı. İÇDAŞ Konferans Salonu’nda yoğun bir katılım ile düzenlenen toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Çanakkale Çevre İl Müdürü Bülent Yeğin, İş Bankası Balıkesir Bölge Müdürü Ali Olcay ile ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyeleri Güven Barış Yüksel ve Ahmet Selçuk Erdoğan ile Genel Sekreter Sema Sandal katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre İl Müdürü Bülent Yeğin, Kentsel Dönüşüm Yasası’nda maliklerin hak kaybına uğramamasının esas alındığını, kira yardımı, harçlar ve vergilerden muafiyet, anlaşmalı bankalardan kredi gibi hakların söz konusu olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve 1. dereceden deprem bölgesinde olan Çanakkale’de kentsel dönüşüm çalışmalarına destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Yeğin, kentsel dönüşüme katkı sağlayacak finansörlerin ilgisinin de memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Çanakkale’de şimdiye dek 35 binanın Kentsel Dönüşüm Yasası’ndan yararlandığını söyleyen Yeğin, “Daha yolun başında olduğumuz bir gerçektir ancak kararlılıkla yürüyeceğiz” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel, Çanakkale’de çok kısa bir süre hissedilen depremi hatırlattı ve tarih boyunca yaşanan depremlerin bölgenin bir gerçeği olduğunu söyledi. Yüksel, “Ancak, depremden korunabiliriz çünkü sahip olduğumuz bilgi ve teknoloji depremden daha güçlü. Çanakkale’de bu teknolojiye sahibiz. Ancak bunun için de organizasyona gerek var. İşin finansman ayağını da bu toplantıda konuşacağız. ÇTSO olarak bu konuda bütün girişimcileri destekliyoruz” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm kredileri konusunda bilgi veren İş Bankası Bireysel Bankacılık Satış Bölümü Birim Müdürü Sarp Kayalar, Türkiye’de mevcut konutların yaş ortalamasının 22 olduğunu, 6.5 milyon konutun kesinlikle yenilenmesi gerektiğini ve 14 milyon konutun da bu yasa ile yenilenmesinin beklendiğini ifade etti. Kayalar, Türkiye çapında riskli yapı rapor adedinin 32 bin 929 olduğunu, en çok rapor başvurusu yapılan ilin 18 bin 536 ile İstanbul olduğunu, ardından İzmir, Ankara, Antalya ve Eskişehir’in geldiğini söyledi. Kayalar, “Çanakkale ilinde şimdiye dek 16’sı Merkez, 14’ü Biga’da olmak üzere toplam 34 adet riskli yapı raporu düzenlenmiştir. 1. Derecede deprem bölgesinde olan Çanakkale için bu sayı çok azdır” dedi.

Diğer konuşmacı İş Bankası Bireysel Bankacılık Satış Bölümü Birim Müdür Yardımcısı Çağlar Gürkanlı da, kentsel dönüşüm kredilerinin amacı ve kullandırım şekli konusunda ayrıntılı bilgi verdiği ve salondaki dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Kredilerde 3 tür ödeme planı seçeneği olduğunu vurgulayan Gürkanlı, hak sahibinin kira yardımı ve faiz desteğinden birini seçmek zorunda olduğunu ifade etti.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir