Kent Müzesi’nde Kadına Yönelik Şiddet Konuşuldu

07 Ocak 2016

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 2016 senesinin ilk kent sohbetinin konusu ‘Kadına Yönelik Şiddet’ oldu. 6 Ocak 2016 Çarşamba günü gerçekleşen etkinlikte Sosyal Hizmet Uzmanları Nigar Etizer Karacık ve Akın Eski ile “Ruhsal Bir Düdüklü Tencere; Erkeklik” (Şiddetle Mücadelede Erkeklerin Rolü) konuşuldu.

Çanakkale Kent Konseyi ortaklığında gerçekleştirilen etkinlikte uzmanlar hazırladığı sunumlar ve dramalar ile katılımcı bir şekilde kadına yönelik şiddet konusuna değindi. İlk olarak sohbete katılan konuklarla “düdüklü tencere” benzetmesinin içerebildiği anlamların paylaşıldığı sohbette konuklara 6 kelime verildi ve bu kelimelerin saniyeler içerisindeki çağrışımlarının kağıtlara yazılması istendi. Kağıtları toplayan Nigar Etizer Karacık diğer kadına yönelik şiddet toplantısında yazıları ve değerlendirmeleri paylaşacaklarını söyledi. Kadın hareketinde erkeklerin geride durduklarını ataerkil yapıyı içselleştirerek yüzeydeki kadına yönelik şiddete karşı olan tutumun içeride öğrenilmiş davranışlar ile tam tersi olabildiğini belirtti. Erkek olmanın doğuştan gelen bir ayrıcalık olarak görüldüğü toplumlarda bu ayrıcalık algısının “gücümü istediğim gibi kullanırım” algısını da beraberinde getirdiği vurgulandı. Tüm dünyanın şiddetle mücadele içerisinde olduğu yasaların aile kurumuna karşı “aile arasında” algısına sahip komşu gibi davrandığı ve bu algıların yıkılmasına karşı mücadele verildiğini söyledi. Kız ve erkek çocuk denekler ile gerçekleştirilen yavru kedi deneyinden örnek veren Nigar Etizer Karacık, kız çocuklarının korumacı bir tutum, erkek çocukların ise gözlemledikleri çevre sebebiyle istemsiz de olsa güç kullanımı neticesinde zarar verme davranışı sergilediğini, çocuklukla beraber çevresel faktörlerin etkisi ile toplum dayatması rollerin benimsenmeye başladığını belirtti. Sohbetin sonunda toplum tarafından korunan fare ve fareyi toplumun korumalarına rağmen yakalamaya çalışan kedi draması ile gözü kapalı toplumların kadını korumada yetersiz olacağı, toplum tarafından sıkıştırılmış kadınların kaçma, çaresizlik gibi hisler besleyebileceği vurgusu yapıldı.

Konukların katılımı ile zenginleşen sohbet bir dahaki kadına yönelik şiddet farkındalık toplantısında görüşmek üzere sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 13 Ocak 2016 Çarşamba saat 18.00’da Selamet Var ile “Çanakkale Bahriye Bandosu” isimli sohbet gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir