Kamil Koç Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaleli, Belediye Başkanı Gökhan’ı Ziyaret Etti

23 Haziran 2009

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sena Kaleli, uçak firmaları arasında yaşanan rekabetin felaketlere sebep olabileceğini belirterek, “En kısa sürede havayolu şirketlerinde önlemlerin alınması ve çoğalmasının biraz daha dikkatli olmasında fayda var. Uçak şirketleri de aynı bizim karayolunda olduğu gibi bu kadar aşırı rekabete girerse ne yazık ki ekipman ve personel sayısındaki yetersizlik sebebiyle sıkıntılar yaşanabilir. Bu da felaketlere sebep olabilir” dedi.

Bursa’dan Çanakkale’ye gelerek Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret eden Koç Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sena Kaleli, siyasetten kopmadığını belirtti. Ziyarette basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Sena Kaleli, havayolu şirketlerinin rekabetinin karayolu taşımacılığını ne şekilde etkilediği sorusuna çarpıcı açıklamalarda bulundu. Uçakların daha fazla 700 kilometre ve üstü yolcuları taşıdıklarını belirten Sena Kaleli, “Bizlerde ara durak yolcularına talip olmak durumdayız. Uçakların tabi ki son dönemlerde Sivil havacılıkla ilgili sıkıntıları da mevcut. Ne yazık ki önlemlerini yetersiz kaldığı yönündeki haberleri basın yayın organlarından okuyoruz. Karayolunda henüz taşımacılık yasası çıkmadan çoğalan bir sektör ortaya çıkmıştı. Havayolunda da maalesef şuan bir regüle edilmiş durum söz konusu değil. Hemen bir regülasyon ihtiyacı var” dedi.

Havayolu şirketlerinin bugüne kadar iyi çalışmalar ve performanslar gösterdiğini belirten Kaleli, “Tabii ki rekabetle indirim yapan birçok havayolu şirketi maliyetlerini de düşürerek farklı yollar denemek zorunda kaldı. Bunun karayoluna etkisi 700 kilometrenin üzerinde çok fazla hissedildi. Direk yolcular dışında karayolu taşımacılığına havayolunun pek bir etkisinin olduğunu söyleyemeyiz. Aynı zamanda saat alternatiflerinin yanı sıra firmaların fazlalığı sebebiyle yolcular, her saat yer bulabilme imkanına kavuştukları için bizleri tercih ediyorlar. Ayrıca teknolojiyi çok yakından takip etmemiz, uçak konforunda araçlarımızın olması, otogarların giderek iyileşmesi, yolcuların aktarmasız gidiş gelişleri yolcuları karayolundan fazlasıyla koparmıyor. Fakat karayolunun da kendi içerisinde bazı sıkıntıları var. Özellikle mazot fiyatlarının ÖTV ve KDV sebebiyle yüksek olması, otogar çıkışlarında maliyetlerin yüksekliği gibi girdi fiyatlarındaki artışlar bizleri zor durumda bırakabiliyor. Rekabetin çok sıkı olması sebebiyle fiyatlarda yapılan indirimlerin olmasına rağmen sektörümüzün çok fazla karlılığa talip olan bir sektör olmadığı için kendini idame ettirmeyi sürdürüyor. Biz o kadar fazla karlılıkla çalışan bir sektör değiliz. Amaç burada vatandaşa hizmet etmek oluyor. Yıllardır da bu böyle. Yine böyle olacak. Karayolu sektörü uzak mesafelerde biraz darbe almış olsa da, varlığını sürdürecektir. Hedef anlaşılan odur ki, çok taşıtla az firmaya gidiş söz konusu. Bizler de denenecek olan bu yöntemin şimdiden havayolu şirketlerinde uygulanmasında fayda var. Yani çoğalıp daha sonra kapatılması bazı felaketlere sebebiyet verebilir. En kısa sürede havayolu şirketlerinde önlemlerin alınması ve çoğalmasının biraz daha dikkatli olmasında fayda var. Uçak şirketleri de aynı bizim karayolunda olduğu gibi bu kadar aşırı rekabete girerse ne yazık ki ekipman ve personel sayısındaki yetersizlik sebebiyle sıkıntılar yaşanabilir. Buda felaketlere sebep olabilir” diye konuştu.

Sena Kaleli, İstanbul-İzmir yolunun kısalacak olması konusunda yaptığı açıklamada ise bu durumun otobüs firmalarına büyük faydasının olacağını söylerine ekledi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yaptığı konuşmada Sena Kaleli’yi siyasetten kopmaması sebebiyle kutlayarak, siyaset yapanlara örnek gösterdi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir