Kadınlar Yağmura Aldırış Etmedi, Meydanlara Çıktı!

08 Mart 2017

Çanakkale’de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenledi. Siyah kıyafetler giyen ve mor kurdeleler takan kadınlar, yağmura rağmen alanlardan ayrılmadı.

Çanakkale’de dün ilk olarak Çanakkale Kent Konseyi; Barbaros, Cevatpaşa, Esenler, Fevzipaşa, İsmetpaşa, NamıkKemal Mahalle Meclisleri’nde oluşturulan “Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddete Karşı Çalışma Grubu” tarafından program düzenlendi. Dün İsmetpaşa Mahalle Meclisi önünden 10.30’da başlayan yürüyüş, İskele Meydanına sona erdi. Burada “1857 yılında grev esnasında yanarak ölen tekstil işçisi kadınlar, ülkemizde ve dünyada emeği, ekmeği uğruna hayatını kaybeden emekçi kadınlar” anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Esenler Mahalle Meclisi Kadın çalışma grubu üyesi Leyla Yılmaz günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmasının ardından Gülsüm Cengiz’in “Dokumacı Kızın Türküsü” adlı şiiri; Gülderen Karahitay, Aynur Kütüklü, Şükran Yaman, Satı Ürer, Leyla Yılmaz, Semra Güler, Neşe Kaya tarafından seslendirildi. Daha sonra ÇOMÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik topluluğundan Cansu Topal, Nazım Hikmet’in yazdığı “Kadın” şiirini okudu.

Etkinlikte Şevket Ağan, Raşit Arıyel, Nihat Gökçe, Hüseyin Çay, Erkan Azap tarafından okunan “Biz Kadınları Hiç Sevmedik” isimli şiirde katılımcılar tarafından büyük ilgi çekti. Son olarak Fatih Birgücü ve Ayla Seyhun’un kaleme aldığı Fatih Birgücü’nün yönettiği “Kadın” isimli oyundan bir sahne katılımcıların beğenisine sunuldu.

“Kadın sorunları diğer toplumsal sorunlardan ayrı tutulamaz”
İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlikler ardından Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi “Kadının İnsan Hakları” temalı “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” programı, Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Çelenk sunumu, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. Çanakkale Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek, Baro Başkanı Bülent Şarlan, Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve siyasi partilerin kadın üyeleri de etkinliğe katıldı. Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, 8 Mart’ın kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği için can verdikleri mücadelenin tarihi, simgesi olduğunu belirtti. Kadınların tüm dünyada eşitlik istediğini söyleyen Uluşal, şöyle konuştu:

“Bazen iş kadını, bazen ev kadını, bazen bir kahraman olan kadınlar… Yürekleri kocaman olan kadınlar ve o yüreğe dünyaları sığdıran kadınlar. Ana-evlat-yâr olan kadınlar, Emekçi kadınlar… Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun demek için kadınların değeri dünyada bir gün değil her gün bilindiğinde… Ancak kutlu olan budur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hepimizin günü. İşte böylesi bir günde Ulu Önder Atatürk’ün Türk Kadınına ilke ve devrimleriyle verdiklerini saygıyla anıyor, manevi huzurunda şükranlarımızı sunuyoruz. Cumhuriyet ile çağdaş haklara ve özgürlüklerle birlikte, yaşamın her alanında yer almış kadınlarımız adına, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.Vatanı ve milleti için canlarını seve seve veren şehitlerimizi de saygı ve minnetle anıyor, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz.8 Mart Dünya Kadınlar Günü eşitlik-kalkınma-özgür ve barışçıl yaşam günlerini kadınların dile getirdikleri gündür. Kadınlar tüm dünyada eşitlik isteklerini, haklarını bugün yüksek sesle dillendiriyorlar.1857 yılında ABD’nin New York kentindeki dokuma işçisi kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde “Kadının İnsan Hakları” vardı. Bu uğurda 129 işçi yanarak can verdi. Bu sene ki 8 Mart programımızın teması da “Kadının İnsan Hakları”dır.Kadın hakları, insan haklarıdır. Kadın hakları ile savunulan, ayrıcalıklı haklara sahip olmak değil; kadınların, sadece insan oldukları için her yerde ve herkes gibi geçerli haklara sahip olmasıdır.Kadın insan hakları ihlal edildiğinde, bu durum çoğu zaman sırf kadın olduğu için gerçekleşir. Örneğin: erken/zorla evlendirme (çocuk gelinler), aile içi şiddet, kılık kıyafet konularında olduğu gibi.Kadının İnsan Hakları ise; Anayasal, medeni ve ekonomik hakları,Kamudaki hakları,Kadının bedensel hakları gibi konuları kapsar. İşte bu gibi konular “Kadının İnsan Haklarını” gündeme getirmiştir. Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunundaki kazanımlar önemlidir. Bugün, kadınların istemlerinin, önemli ölçüde yansımış olduğunu görüyoruz.Biz Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, 8 Martları, sorunların çözümüne dair bir fırsat olarak görüyoruz. Çünkü kadın sorunları diğer toplumsal sorunlardan ayrı tutulamaz.Kadına şiddetin olmadığı, kadın erkek eşitliğinin tüm dünyada olduğu, kadına saygının sonsuza kadar olduğu nice yıllar diliyoruz.”

“Kadınlar haklarını bir kez talep ettiler mi, almadan geriye dönmezler”
Uluşal’dan sonra açıklama yapan Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Güneş Pehlivan, dün hayatını kaybeden Türk Metal Sendikası kadınları için; ”Dün itibariyle Türk Metal Sendikası işçileri 8 Mart kutlamaları ve Kadın Kurultayına katılmak üzere Ankara’ya giderken bir kaza geçirdiler, otobüsün devrilmesiyle 7 kadın emekçimizi kaybettik. Öncelikle burada kaybettiğimiz emekçi kadınların hatırası önünde eğiliyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Konuşmasında geçtiğimiz gün Çanakkale’de kadına yönelik yaşanan bir darp olayını da hatırlatan Pehlivan; ”Henüz iki gün önce, Çanakkale’de, köpeğini parkta gezdiren bir kadına ‘Gavur musun? Köpek gezdirmek günah’ diyerek yine kadınların saldırdığını ve kafasına taşla vurarak darp ettiğini öğrendik. Bu utanç verici saldırıyı kınıyor, saldırıya uğrayan kadın kardeşimize geçmiş olsun dilekleriyle, Çanakkaleli kadınların her daim onun yanında olduğunu bir kez daha bildirmek istiyorum” diye konuştu. Pehlivan konuşmasını şu kelimelerle sürdürdü;

“8 Mart 1857’de New York’un kadın işçileri, “Hayır! Sömürüye, adaletsizliğe ve eşitsizliğe boyun eğmeyeceğiz.” dediler.1791’de Olympe De Gouges öncülüğünde Fransız kadınları “Hayır! Yurttaşlık haklarımızı yok sayamazsınız” dediler.1960’da Dominik Cumhuriyetinde Mirabal Kardeşler, “Hayır! Ülkemizi diktatöre teslim etmeyeceğiz.” dediler.2002’de, Türkiye’de, Atatürk Cumhuriyetinin kadınları “Hayır! Ailede reis istemiyoruz.” dediler.2015’te Cerrattepe’de ve Kazdağları’nda kadınlar “Hayır! Bu milletin aklına o maden işletmesini koyamazsınız” dediler.2016’da, cinsel istimar suçunu işledikten sonra mağdurla evlenmiş olan istismarcıları affeden yasa önergesi karşısında, Çanakkale’den Trabzon’a, Edirne’den Antalya’ya, Samsun’dan Manisa’ya kadar memleketin dört bir yanında kadınlar “Hayır! Fiili duruma boyun eğdirilen hukuk olmaz. Yasaları, bugüne dek işlenmiş suçların ört bas edilmesine alet ettirmeyiz ” dediler.Kadınlar haklarını bir kez talep ettiler mi, almadan geriye dönmezler.Ne yeni nikahlanan çiftlere hediye olarak dağıtılan ve kadını dövmeyi öğütleyen kitapçıklar, ne kadının kahkahasına vesayet koyanlar, ne kadın derneklerini kapatanlar, ne şort giyen ve parkta gezen kadını tekmeleyenler, ne köpeğini gezdirdiği için kadını taşlayanlar kadınların yasa, hak ve demokrasiye dair umudunu, azmini ve mücadelesini susturamayacaklar.Umudumuzu dayanışma ile büyüteceğimiz inancıyla, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonumuz adına tüm emekçi kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.”

Anma törenleri, Halk Bahçesi içinde bulunan Zübeyde Hanım Büstüne karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir