İsmail Usta’nın İsmi Parka Verildi

İsmail Usta’nın İsmi Parka Verildi
22 Temmuz 2020

Çanakkale’nin en önemli değerlerinin başında gelen Geleneksel Çanakkale Seramiğinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında büyük katkıları bulunan İsmail Bütün Usta’nın ismi, Esenler Mahallesi Özgürlük Caddesi’nde bulunan parka verildi.

Geleneksel Çanakkale Seramiği Ustası İsmail Bütün’ün isminin parka verilmesi nedeni ile 21 Temmuz 2020 Salı günü düzenlenen törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları ve İsmail Usta’nın öğrencileri ile kentliler katılım gösterdi. İçerisinde kendisinin ve öğrencilerinin yaptığı seramik eserlerin de yer aldığı parka isminin verilmesi nedeni ile düzenlenen törende ilk olarak söz alan İsmail Usta, parka isminin verilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

“Bu Park Seramiğe Ömrünü Adamış Bütün Ustalar İçin”

Konuşmasını Çanakkale Seramiğinin önemine değinerek sürdüren İsmail Usta; “Bir dostumun dediği gibi, bu topraklarda ‘çanak’ sözcüğü kale sözcüğünden önce gelir. Milattan önceye kadar uzanan tarihi geçmişiyle de antik kentlerde de varlığını sürdürmüştür. Bu süreç 17. Yüzyıldan itibaren bu zanaatı sanata döndürerek kapılarını dış dünyaya açar. İşte bu dönemde Çanakkale Seramiğine elleri ile hayat veren adını anımsayamadığımız nice ustalar yetişti. Ben 3 kuşattır Çanakkale Seramiği ile uğraşan bir ailenin son temsilcisiyim. Babam Ahmet Usta, geleneksel Çanakkale Seramiğinin en önemli isimlerinden Fiyakalı İbrahim Usta’nın babasının yanında yetişmiş isimlerden sadece birisidir. Bir kentin kültür ve sanat açısından en önemli değeri, yaşayan insan kaynağıdır. Yaşayan insan hazinesi bizlerin verdiği bir unvan değil, hayatları ve verdiği eserler ile onların ürettiği bir unvandır. Bugün bu parka ismimin verilmesi yalnız benim değil, beni ve babamı yetiştiren geleneksel Çanakkale Seramiğine ömrünü adamış ustaların adına da olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

“Seramik Tarihimizin En Önemli Mirası”

Törende konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Dünya üzerinde bildiğim adını seramikten alan üç şehir var. Bunlardan da bir tanesi adı üstünde Çanakkale. Bir diğeri Mayorka. Mayorka ismini bir sır çeşidinden alıyor. Üçüncüsü ise bir İtalyan şehri olan Faenza. Bunlar seramiği ile ünlü olan şehirler. Tabi Çanakkale için de seramik tarihimizin önemli miraslarından bir tanesi. Uzun yıllar Çanakkale’de çanakların, seramik ürünlerin ticareti yapılmış. Böylelikle de Çanakkale bir seramik şehri olarak anılmaya başlamış. Biz de tarihsel süreci ayakta tutmaya, farkındalığı yeniden ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

“Yeni Ustalar Yetişmesi Gerektiğini Düşündük”

Çanakkale Seramiğinin yok olmaması için İsmail Usta’dan yeni öğrenciler yetiştirmesi için ricada bulunduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “İsmail Usta, Çanakkale’de yaşamını devam ettiren son seramik ustası olmuştu. O ustanın burada mutlaka yeni seramik ustaları yetiştirmesi gerektiğini düşündük. Çünkü İsmail Usta’dan sonra bir nesil olmayacaktı. Çanakkale Seramiğinin bütün özelliklerini, modelinden sırrına toprağına kadar olan bilgilerini mutlaka buradaki yeni nesle aktarması gerektiğini düşündük. Biz de İsmail Usta ile görüşerek ona bir atölye hazırladık, orada yeni ustalar yetiştirmesini istedik ve o da bizi kırmadı. GMKA desteği de alarak, Özgürlük Parkı’nda bulunan bir alanda seramik atölyemizi kurduk. Daha sona yeni öğrenciler geldi ve Ustamızdan ders almaya başladı” dedi.

“Seramiğimizi Unutturmamak İçin Çabalıyoruz”

Çanakkale Belediyesinin geleneksel seramik sanatının tanıtılması ve yaşatılması amacı ile birçok çalışma gerçekleştirdiğini belirten Başkan Gökhan; “Çanakkale Seramiğini tanıtmak amacı birçok çalışma yaptık. Katıldığımız fuara seramiklerimizi götürdük. Eski er hamamını alarak orayı Seramik Müzesi’ne dönüştürdük. Böylelikle Çanakkale Seramiğini tanıtmak, geliştirmek ve unutturmamak için elimizden gelen çabayı göstermeye devam ediyoruz. Çanakkale Seramiğinin son ustası İsmail Ustamız hayattayken, onun bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak için çaba gösteriyoruz. Ustamızın ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülü alabilmesi için başvuruda bulunduk. Nitekim geçtiğimiz yıl da Sayın Cumhurbaşkanı’nın da takdiri ile Ustamız, ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülüne layık görüldü. Ödülü de hak ederek aldı. Gerçekten çok önemli bir usta, sanatçı. Tabi onun aldığı ödülle kentimizin ve seramiğimizin de adı duyulmuş oldu” dedi.

“Troia’dan Bu Yana Bizim Sanatımız”

İsmail Usta’nın isminin ve sanatının park ile birlikte uzun yıllar boyunca yaşayacağını ifade eden Başkan Gökhan; “Aramızda İsmail Usta’nın yetiştirdiği yeni ustalar da var. Onları da görüyoruz. Yeni mekanlar açtılar ve çok güzel eserler çıkarıyorlar. Burada onların da yaptığı eserler yer alıyor. Dolayısı ile bu parka Ustamızın adının yakıştığını söyleyebiliriz. Uzun yıllar boyunca İsmail Usta’mızın adı yaşayacak. İsmail Bütün ismi, Seramik Sanatçısı olarak ilelebet burada yaşayacak. Ustamızın yetiştirdiği yeni ustalar ile birlikte seramik üretimimiz devam ediyor. Çanakkale’de bu sanatın yaşatılması ve geliştirilmesi için mücadele etmeye devam ediyoruz. Çünkü bu sanat, antik çağlardan, Troia’dan bu yana bizim sanatımız. Seramik, bu bölgenin en önemli ürünü.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir