İkinci Turizm Zirvesi ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde Gerçekleşti

28 Şubat 2013

Çanakkale Valiliği tarafından organize edilen ikinci Turizm Zirvesi Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıda, kentin yurtdışı tanıtımına özel önem verilirken, turizm ölçeğindeki eksiklikler de masaya yatırıldı.

Geçtiğimiz yıl 27 Ocak’ta ilki gerçekleşen Çanakkale Turizm Zirvesi’nin ikinci toplantısına, Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi ve turizmciler katıldı.

Valisi Güngör Azim Tuna ise zenginlikleri yeni yeni keşfetmeye başladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Tabi ki eksiklerimizi konuşmak, özeleştiri yapmak için buradayız. Bir stratejik plan yapılmalı. Ama bunun da dinamik olması lazım. Her yıl revize edilebilen bir çalışma planı hazırlamak lazım. Bu konuya herkesin inanması ve katkı vermesi lazım. Sadece birkaç aktörün bu işi üstlenmesiyle, Devletin yapacağı yatırımları beklemekle olmaz. Ama ilimizde bu konuda bir birliktelik var. Kendi sahip olduğu zenginlikleri, potansiyeli bile yeni keşfediyor insanımız. Bu bir dezavantaj değil. Bir fırsattır. Çünkü önümüzdeki dönemde çok güzel kullanabileceğimiz, işleyebileceğimiz, uygun bir şekilde sunabileceğimiz bir fırsat var. Uğruna savaşılan Troia’dan Gelibolu’ya, Homeros’tan Mustafa Kemal Atatürk’e, destanlaştırılan ilimizi bulunduğu noktadan çok ileriye taşıyarak, bölgemizin, ülkemizin hatta dünyanın tercih edeceği bir destinasyona çevirecek olan arzu, enerji ve turizm aktörlerine sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Tabii ki eleştiri için eksiklerimizi konuşmak için buradayız. Bir stratejik plan yapılmalı. Ama bunun da dinamik olması lazım. Yeni yeni belki bu konuları konuşuyor. Bir takım şeyleri yeni keşfediyor. Kendi sahip olduğu zenginlikleri, potansiyeli bile yeni keşfediyor insanımız. Bu bir dezavantaj değil. Bir fırsattır. Çünkü önümüzdeki dönemde çok güzel kullanabileceğimiz, işleyebileceğimiz, uygun bir şekilde sunabileceğimiz bir fırsat var. Bu toplantılarda bir beyin fırtınası, arama konferansı. Çok güzel katkılar ve öneriler aldık. Kent merkezimizde altyapı eksikliklerimiz var. Binlerce insanı aynı anda konaklatacak düzeyde altyapımız yeterli değil. Ama biz Çanakkale’yi bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Havaalanımız geçici olarak kapatılacak. Yıl sonunda uluslararası bir havaalanına kavuşacağız. Çanakkale, yavaş yavaş büyüsün, ama sağlıklı büyüsün. Uğruna savaşılan Troia’dan Gelibolu’ya, Homeros’tan Mustafa Kemal Atatürk’e destanlaştırılan ilimizi, bulunduğu noktadan çok ileriye taşıyarak, bölgemizin, ülkemizin hatta dünyanın tercih edeceği bir destinasyona çevirecek olan arzu, enerji ve turizm aktörlerine sahip olduğumuzu düşünüyoruz”

Turizm Zirvesi toplantısında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan;

“Geçtiğimiz yıl Valiliğimiz önderliğinde, Çanakkale’nin turizm potansiyellerinin arttırılması, marka değerlerinin uluslararası arenada yer bulması için turizm stratejilerini belirlemek üzere “2012 Çanakkale Turizm Zirvesini” gerçekleştirdik.
Çanakkale Turizm Zirvesi’nin bu yılki ana başlığı “Yurt Dışı Tanıtım” olarak belirlenmiş.
Turizm Bakanlığımızdan Tanıtma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Alper Özkan, Bosna Hersek Kültür ve Tanıtma Ataşesi Sayın Cengiz Aydın ve Turizm Müşaviri Sayın Muteber Şenkazan’ da; turizm pastasındaki payımızı arttırabilmenin fuarlarda ki etki alanımızı genişletebilmenin yol ve yöntemleri hakkında bizlere bilgi ve birikimleriyle yol gösterecekler.
Gelecek beklentilerini, gelişme eksenlerini turizme dayalı planlayan bir şehirde olması gereken tarihi, doğal, kültürel, coğrafi koşullar adına zengin ve şanslı bir kentiz.
Bu zenginlikleri koruma-kullanma dengesi ilkesinden ayrılmadan, turistik değerlerimizin yalnızca bugünün değil, gelecek kuşakların da değeri olması adına adımlarımızı, turizm dünyasında ki tabiriyle Çanakkale’yi “Sürdürülebilir Destinasyon” kılabilmek adına atmalıyız.
Sürdürülebilir turizmin gerçekleştirilmesinde temel koşullar iyi bir yönetim ve pazarlama anlayışıdır.
Turizm-çevre-insan etkileşimin yaşandığı, yalnızca doğal değil, kültürel değerlerinde hâkim olduğu turizm sektöründe, tüm kaynakların bilinmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılması önem taşımaktadır. Bu da ancak etkin yönetim ve pazarlama ile mümkün olabilir.
Bu zirvenin de ana konusunu oluşturan “Yurt Dışı Tanıtım” da pazarlamanın en önemli ayağıdır. Turistik zenginlikleriniz, değerleriniz, potansiyellerimiz doğru zamanlarda, doğru platformlarda, doğru kitlelere iletilebildiği sürece değerini arttırıp, katma değer olarak geri döner.
Uzun süredir turizm adına kentte oluşmuş ciddi duyarlılıkla yapılan çalışmalar, kurumların birlikte iş yapabilme kültürüne de çok olumlu katkılar sunmuştur. Yıllardır hep birlikte fuarlara katılıyor, ilimizin tanıtımı adına ciddi çabalar sarf ediyoruz.
Yakında ÇASİAD’ın girişimleriyle kentimizde Expotroia adı ile, ilk kez böylesine büyük çaplı bir fuar düzenlenecek. Yine Mayıs ayında iş adamlarımızla birlikte Çanakkale ‘yi tanıtmak adına Shangay’da düzenlenecek fuar da, Çanakkale’nin tanıtımı adına çok iyi değerlendirilmesi gereken fırsatlardır.
Katılım sağlanacak fuarların seçimi, o fuardan beklentiler, fuarlarda yaratılacak ve bize geri dönüş sağlayacak etkileri uyandıracak tanıtım modellerini doğru belirlemek, enerjileri, zamanları boşa harcamamak adına zirvenin konusu son derece başarılı belirlenmiştir.”

Konuşmasının sonunda Zirvenin tüm katılımcılar için başarılı ve verimli geçmesini dileyen Başkan Gökhan, emeği geçen herkese teşekkür etti.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale’nin pek çok alanda potansiyelinin altında olan bir kent olduğunu, bunun en çok da turizm için geçerli olduğunu söyledi. Turizm meselesinde en önemli problemlerin başında ise ulaşım konusunun geldiğini belirten Rektör Laçiner, şunları söyledi: “Çünkü ulaşamadığınız yerin ne kadar kıymetli olduğu çok da önemli değil. Baktığımız zaman havayolunda sadece Ankara’ya bir uçuşumuz var. Ama büyütme çalışmaları nedeniyle Mart ayı sonunda havaalanı da bir süre rafa kalkmış olacak. Eğer uçuş yok ise bugünün dünyasında turizmde yok. Yani konuşacak bir şey de yok. Bugün Türkiye’ye baktığımızda Kars ili Çanakkale’ye göre çok daha kolay girilebilir, çıkılabilir bir İl. İstanbul’a günde birkaç seferin olduğu yer. Dolayısıyla Çanakkale o anlamda bizim ‘Ulaşılamaz’ dediğimiz illerin bile gerisinde kalmış durumda. Demiryolu bağlantısı yok. Bu ciddi bir sorun. Çanakkale Savaşları yapılırken burada demiryolunun olmaması çok büyük bir askeri zaaf olmuştur. Eşeklerle, katırlarla cephane taşıyan bir devletin savaş kazanması kolay değil. O nedenle o günden bugüne mesafe alınamaması üzücü. Sadece stratejik nedeniyle bile burası bir demiryolu bağlantısını hak ediyor. Deniz yolu bağlantısının olmaması ise çok garip bir durum. İzmir- İstanbul arasında bir destinasyon ve buranın büyük şehirlere bağlantısı yok. Bir yat limanının bulunmaması, kruvaziyer turizmin gelişmemiş olması çok üzücü. Yani uçak yok, demiryolu yok, deniz bağlantısı yok. Karayolu açısından baktığımızda ise Türkiye karayolu konusunda mucize gibi bir aşama katetti. Ama Çanakkale’ye baktığımızda Çanakkale’nin gerek İstanbul, gerek İzmir, gerekse İzmir istikametinden gelişinde ulaşım problemi var.”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, önemli değerlerin olduğu yerlere kolay ulaşılması gerektiğinin de altını çizdi. Bunlardan birinin de Troia olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Laçiner, “Troia hala bir köy. Hatta köy bile değil. Bir tarlanın ortasında taşların olduğu bir yer. Oraya giden insanlardan biz Troia’yı hayal etmelerini bekliyoruz. Çıkarılan şeyler çok az ve çok da bir şeye benzemiyor. Yani Troia üzerine birkaç kitap okursanız, ‘Demek o okuduklarım burada ceyeran etmiş. İlginç’ dersiniz. Zihninizde canlandırmanız lazım. Mevcuduyla anlamak ihtimali yoktur. Böyle bir şey için de hiç kimse gitmez. Dünyada Troia gibi kıymetli yerler var. Ama bunlardan hizmet verilenlerine turist gidiyor” dedi.

Çanakkale TSO Başkanı Bülend Engin ise Çanakkale’de gerçekleştirilen Turizm Zirvesindeki konuşmasında şunları söyledi:

Bugün Sayın Valimizin önderliğinde ikincisi düzenlenen Turizm Zirvesinin; Çanakkale’nin marka kent olması yolunda önemli bir kilometre taşı olması dileklerimle sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyor, hoş geldiniz diyorum.
Çanakkale Ticaret Sanayi Odası olarak, İkinci Turizm Zirvesine ev sahipliği yapmamızdan dolayı temsil ettiğim 5500 üyem adına ayrı bir gurur ve mutluluk duyuyorum.
Mutluluk duyduğum bir diğer husus ise İlahiyat Fakültesi Kampüsünde, Üniversitemizin, işadamlarımızdan talep ettiği 350 kişilik Konferans Salonu’nun; 5 ayrı salonlu, ülkemizin en büyük senfoni orkestrasına sahne verebilecek, Çanakkale iş dünyasının kullanımına açık, bağımsız girişli 2000 kişilik bir Kongre Merkezi’ne dönüşmüş olmasıdır.
Çanakkale’miz kongre turizminden hak ettiği payı almalıdır.
2014 yılı 18 Mart’ında bu Kongre Merkezinin de açılışıyla Üniversitemizle birlikte Çanakkale’miz kongre, konferans, kültürel ve sanatsal etkinliklerine katkı sunacak önemli bir mekan daha kazanmış olacak. Çanakkale’li hemşerilerimiz, bu tür etkinlikleri en iyi yerlerde izlemeye layıktır.
Odamız tarafından projelendirilen, savaşılan topraklarda barış için yarışmak üzere, düzenlenecek parkurlarda dünyanın pek çok ülkesinden yarışmacıların katılacağı, Çanakkale ruhunun yaşayarak öğrenileceği, Çanakkale’nin adını ulusal ve uluslararası yayınlarda daimi olarak duyuracak “Çanakkale’nin Gücü” yarışmasına; Sayın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın da destek ve olurları ile Üniversite arazisini derhal tahsis eden Sayın Rektörümüze, gösterdiği bu duyarlılık için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sarıcaeli Köyü; uluslararası bir yarışmaya sahne olarak, Çanakkale’nin haklı gururunu ve barışın önemini, uluslararası düzeyde vurgulayacaktır.
Çanakkale, hem uluslararası arenada, hem de kendi tarihinde büyük bir adım atmaya yaklaşıyor.
2015 yılı Çanakkale’nin geleceğine dair bütün hasletlerimiz için benzersiz fırsatlar taşıyor.
2015 yılında dünyaya ev sahipliği yapacağız.
Bunu sağlamak için, her Çanakkale kurumu 2015 yılına ve Çanakkale’nin geleceğine bir tuğla koymalıdır. Her şeyi Devletten beklemek yerine Çanakkale ruhu ile akıl gücü ile Çanakkale’miz için çok daha iyi projeler geliştirmek, hem görevimiz, hem de bu topraklar için canlarını veren aziz şehitlerimize boynumuzun borcudur.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2015 yılında bütün dünyaya Çanakkale değerlerini Çanakkale Boğazında “Su Perdesi” ile göstereceğiz. Bir tarih yazılan Çanakkale Boğazı’nın akıntılı sularında kurulacak dev su perdesinde misafirlerimiz, halkımız atalarının heyecanına tanık olacaklar.
ÇTSO olarak bir diğer projemiz de Kayserili Ahmetpaşa Caddesindeki binamızda hayata geçireceğimiz “ÇTSO Çanakkale Evi” olacaktır.
Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlere ilk adımda verilen hizmetin kalitesini artırmak, ilimizin tanınırlığına katkı sağlamak için, bir turizm tanıtma ofisi şeklinde hayata geçireceğimiz ÇTSO Çanakkale Evi’nde Çanakkale’ye dair markaları, ürünleri, lezzetleri ve değerleri misafirlerimize tanıtmaya çalışacağız. Ayrıca; Çanakkale hakkında bütün araştırma ve eserlere de ev sahipliği yapılacaktır.
Sayın Valim, Değerli misafirler,
Bugün burada olan herkesin ortak ülküsü Çanakkale’dir.
Söz konusu Çanakkale olunca bütün kurumlarımız, hepimiz, artık Çanakkale’ye sadece kendi pencerelerinden bakmak yerine, ortak heyecanla, dünyaya Çanakkale’nin ortak penceresinden bakmak durumundadır.
Çanakkale’nin 2015 yüzüncü yıl anma törenleri için; artık ben değil biz olma anlayışının olgunluğu ile az gelişmişlik toplum sınıfından yani artık savaşın değil ekonomik barışın var olması gerektiğinin anlayış ve bilinci ile, Çanakkale’nin geleceği için bir ışık yakma yarışına girme mücadelesinde olma zamanıdır.
En gelişmiş ülkenin şehrinden bile Allah vergisi olan çok daha fazla potansiyele sahip olan Çanakkale’miz için artık bir başına değil bir arada olma vaktidir.
Çanakkale’nin kaybedecek bir günü olmadığı gibi kaybettiği günleri de kazanmak için el birliği ile çalışma zamanıdır.
En kötü çözüm çözümsüzlükten iyidir.
Çanakkale’yi; emekli kenti, öğrenci kenti, sayfiye kenti kimliğinden kurtarmalıyız.
Çanakkale gençlerimize gelecek verebilen bir kent olmalıdır.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Yönetim Kurulumuz, Meclisimiz ve üyelerimizle birlikte bu yolda üzerimize düşen her ne varsa “bana ne” demeden, bütün gücümüzle yapmaya, hizmete memur olmaya devam edeceğiz.
Dünya turizminin zenginliği Çanakkale’ye akmalıdır.
Dünya turizminin bütün rotalarında Çanakkale olmalıdır.
İkinci Turizm Zirvesinin bu hedefe katkı sunacağına olan inancım ile şahsım ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Turizm Zirvesi’nde konuşan ÇATOD Başkanı Ali Akol turizm yapılabilmesi için yiyecek ve içeceğin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Çanakkale’de yiyecek içecek, eğlence konusunda önemli bir eksiklik var. Kafe, restoran ve barlarımızda İngilizce menü sorunumuz var. Düşünün Yunanistan’a gittiniz ve sizin önünüze Yunanca bir menü koydular. Hiçbir şey anlamazsınız. Sipariş bile veremezsiniz. Garson arkadaş da İngilizce bilmiyorsa hakikaten işiniz zordur. Çanakkale’de de İngilizce konuşma ve menü sıkıntısı vardır. ‘Herkes çok iyi İngilizce konuşmalı’ demiyoruz. Ama en azından mesleki olarak sipariş alabilecek düzeyde yabancı dil bilmeli. Masalarda İngilizce menü de olmalı. Bu eksiğimizi tamamlamalıyız”

Zirveye katılan Bosna Hersek Kültür Tanıtma Ateşesi Cengiz Aydın ve Üsküp Kültür Tanıtma Ateşesi Muteber Şankazan da görev yaptıkları ülkelerdeki turizm çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

[Ç! & Medya Hedef & Çanakkale’nin Rehberi]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir