Hububat Sektörü Çanakkale’de Buluştu
Marmara Un Sanayicileri Derneği ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu tarafından düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Buğday Genişletilmiş Sektör Kurulu” toplantısı Çanakkale’de yapıldı.
Kolin Otel’deki toplantının açılışında konuşan Marmara Un Sanayicileri Derneği Başkanı Seçkin Öztürk, ülkede tarım alanlarının miras hukuku ile parçalandığını belirterek, Almanya’da ortalama tarımsal işletme başına 46 hektar, AB’de işletme başına 181 hektar, Türkiye’de ise 3 milyon tarım işletmesi bulunduğunu, işletme başına 6 hektar arazi düştüğünü belirtti. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ise, tedbirli iyimserlik politikasının ülkemizde izlenmesi gerektiğini söyledi. Özmen, “Euro bölgesi son üç yılda ağır bir krizle karşı karşıya. Kısa sürede de bu krizden çıkacak gibi bir ışık da görünmüyor. Bizler işadamları olarak, bu krizdeki ülkelerin oluşturdukları boşlukları ülkemiz için fırsat haline getirebiliriz” dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Mesut Köse ise, Türkiye’de yeni sezonda 20 milyon tonun üzerinde üretim beklendiğini belirtti. Marmara bölgesinin sulanabilir verimli topraklara sahip olduğunu, 2011 yılında 3 milyon tonluk üretimin gerçekleştiğini söyleyen Köse, Türkiye’nin coğrafi bölgeler arasında 3. sırada olduğunu, dekara 340 kg verimle ilk sırada yer aldığını söyledi. Köse, 2011 yılında ihracatın yüzde 30’unun Marmara bölgesinden yapıldığını, 135 bin ton peşin alımın bu bölgede gerçekleştiğini belirtti.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 1 milyon 200 bin ton ekmeklik, 220 bin ton makarnalık, 504 bin ton mısır stoklarının olduğunu söyleyen Köse, “Alım döneminde kalitenin teşvik edilmesi için yapılanıyoruz. Fiziki analizlerin yanında kimyasal analize başladık. Yeni sezon hasatd kısmen başladı” dedi.
TMO olarak farklı enstrümanlar uyguladıklarını belirten Köse, “Ücretsiz depo imkanı, avans imkanı ve makro senet karşılığı kredi imkanı sağlıyoruz. 2011 yılında 1 milyon 100 bin ton emanet alım gerçekleştirildi. Protein değerlerine göre alım yaptığımız için tüccar malını emanete daha rahat koyabiliyor. Bu yıl yenilik olarak ilk defa randevulu ürün alım sistemine de başlayacağız” diye konuştu.
Toplantıda bölgedeki buğday durumu da değerlendirildi. 150 kişinin katıldığı toplantı esnasında, Çanakkale Ticaret Borsası stant açarak, Çanakkale’de hububat sektöründe olan üyelerin tanıtımlarını yaptı. 81 ilden gelen hububat sektörünün temsilcileri, toplantının ardından Eceabat’a geçerek Çanakkale Ticaret Borsası ve Biga Ticaret Borsası ev sahipliğinde öğle yemeği yedi. Gelibolu Tarihi Yarımadası’nı da ziyaret eden davetliler akşam ise gala yemeğine katıldı.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...