Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü ‘Kardeş Türküler’e Verildi
Çanakkale Belediyesi’nce bu yıl 49’ncusu düzenlenen Uluslararası Troia Festivali’nde, Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü ‘Kardeş Türküler’ müzik grubuna verildi. Troia Antik Kentindeki 5 bin yıllık Odeon’da Kardeş Türküler grubu adına ödülü Feryal Öney, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’dan aldı.
49’ncu Uluslararası Troia Festivali’nin resmi açılış töreni ve Homeros Bilim Kültür Sanat ödül töreni, Troia Antik Kentindeki 5 bin yıllık Odeon’da düzenlendi.
DOĞU VE BATI MEDENİYETLERİNİN SİMGESİ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu yıl Homeros Bilim Kültür Sanat ödülünü almaya layık görülen Kardeş Türküler müzik grubu adına heykel sanatçısı Cem Sağbil’in yaptığı heykeli Feryal Öney’e verdi. Başkan Gökhan heykelin özelliğini anlatarak, “Sağ elinde güneş, sol elinde ay tutan bu heykel, doğu ve batı medeniyetlerinin ifadesi. Bu heykel iki medeniyetinin barışını simgelediği için ben çok seviyorum. Sevgili dostlar, ülkemizde barışı, kardeşliği sanat yoluyla, üstelik Anadolu’da konuşulan pek çok dili kullanarak yeni bir şeyler söyleyen insanlar var, onların adı ‘Kardeş Türküler’. Kardeş Türküler’in bir festival geleneği haline gelmiş 10’ncu Homeros Bilim Kültür Sanat ödülümüzün bu yıl ki sahipleri olduğunu burada duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sanat yoluyla barış ortamına, kültürel çoğulluk kavramına sundukları katkı nedeniyle grup adına ödülü almak üzere aramızda olan Sayın Feryal Öney’e teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
SAVAŞ BİTSİN DİYE SÖYLÜYORUZ
Kardeş Türküler adına ödülü alan Feryal Öney ise, Çanakkale Belediyesine ve festival komitesine, kendilerini bu ödüle layık gördükleri için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Öney, “Kardeş Türküler olarak gelecek yıl 20’nci yılımızı kutlayacağız. Kardeş Türküler olarak biz yıllar önce bu işe başladığımızda savaş vardı, hala var. Savaş bitsin, kimse ölmesin, gençlerimizi kaybetmeyelim, anneler, babalar ağlamasın diye şarkılarımızı türkülerimizi söylüyoruz. Bazen barışa çok yaklaştığımızı hissediyoruz. Bazen bir arpa boyu yol gidemediğimizi hissediyoruz. Bugünler yine öyle günler. Bizden çok çok küçük bir çok genç arkadaşımızın öldüğü ve evlerde yasların yaşandığı bir dönem. Bazen umutsuzluğa düşsek de böyle ödüller almak bizi tekrar canlandırıyor ve yaptığımız işe daha bir sarılmamıza sebep oluyor. Çünkü biliyoruz ki bu topraklarda birlikte yaşamak isteyen insanlar var hala. Savaş hala bitmese de biz bir gün biteceğine inanarak söylemeye devam ediyoruz. Bu ödülü de sadece Kardeş Türküler adına almak istemiyorum. Bu topraklarda eşitçe hep birlikte yaşamak isteyen tüm halklar için almak istiyorum” dedi.
BARIŞA VURGU
Başkan Ülgür Gökhan, Troia Festivali’nde sürekli barışa vurgu yaptıklarını hatırlatarak, “Kendinle barış, ötekiyle barış, doğayla barış, sanatla barış diyoruz. Çünkü inanıyoruz ki barışın yolunu izleyerek, barışın dilini konuşarak her şey hallolabilir. Ancak, tarih boyunca her zaman olduğu gibi, hep süregeldiği gibi, dünyada ki egemen güçler barışı, barışmamızı, huzur ve esenlik içinde yaşamamızı bizler kadar güçlü duygularla istemiyorlar. Çünkü kaostan, savaştan, silahtan elde edilen gelirin sarhoşluğu onlar için her şeye bedel, her şeyden daha üstün. İnsanların ölüyor olması, acı, açlık çekiyor olması, geleceklerinin olmaması, geleceklerini arayan yüzlerce kişinin umuda yolculuklarının bindikleri bir kaçak teknesinde alabora olması onları zerre kadar ilgilendirmiyor, rahat yataklarında ki derin gaflet uykularından onları uyandırmıyor. İşte tüm bu nedenlerle sesimizin daha gür çıkması için daha çok sese, daha sıkı kenetlenmemiz için daha çok ele, daha güçlü olmamız için daha çok yüreğe ihtiyacımız var. Çatışmaların, ayrışmaların, terörün, şehit cenazelerinin olmadığı, anaların ağlamadığı, babaların bağrına taş basmadığı, gencecik gelinlerin yapayalnız kalmadığı bir Türkiye’ye, kanın, gözyaşının, acıların yaşanmadığı bir dünyaya olan özlemimizi festivalimiz aracılığıyla bir kez daha yineliyoruz. Barış dilinin kullanılmasının ve bu dilin hakim olmasının önemine inanıyor, siyasilerin, medyanın, toplumun kanaat önderlerinin, sanatçıların ısrarla barış dilini kullanmasını arzuluyoruz” diye konuştu.
Homeros Bilim Kültür Sanat ödülünü alan Kardeş Türküler, 5 bin yıllık Odeon’da mini bir konser vererek farklı dillerde şarkılar ve türküler seslendirdi.
[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...